Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...

Поскъпнали парното, токът, а църковните налози не били от 2007 г.
187
Синодът качи двойно таксите за сватба, кръщене, погребение...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Църковните такси скочиха двойно по решение на Синода, съобщиха от Синодалната палата.

Мотивът на архиереите е, че парното, тока и всички услуги били поскъпнали, но въпросните такси не били вдигани от 2007 година. Преди три години те увеличиха двойно и цената на свещите.

Още по темата

Независимо, че цените се вдигат на хартия, те отдавна не са тези, определени от времето на патриарх Максим. Тогава всеки храм ги надуваше според апетита на свещениците за печалба.

В столичните храмове за свето Кръщение се плащаше и досега не по-малко от 60 лева такса, коментираха запознати пред "Монитор". Инак официално те сега скача от 30 на 80 лева.

Венчавката вече става 140 лева, но и до момента тасата беше надута минимум на 250 лева, ако е без хор, а с хор на някои места е дори 600 – 700 лева.

На хартия синодът увеличава и таксата за снимане на частни тържества в храмовете – 20 лева за фотоапарат и 60 за камера. Към момента в повечето черкви до момента реално се плащаше съответно 40 и 80 лева. 

30 лева става официалната такса за водосвет и 60 лева за маслосвет. На практика до момента и тази такса е много повече от фиксираната сега от Синода, тъй като всеки свещеник получава на пари толкова, колкото му дадат хората, които са си получили тази треба.

За молитви в рамките на 40 дни, наричани за краткост от вярващите Четиридесетница, вече ще се плаща до 40 лева, а петохлебие (частен молебен с обредни хлябове) 10 лева. До момента въпреки цените от времето на дядо Максим, които бяха символични, всеки храм определяше сам тези такси.

Опелото вече ще струва 60 лева, а частната панихида – 30 лева. Независимо от двойно по-ниските цени на хартия до момента, свещениците в някои храмове взимаха неколкократно повече.

Свещите бяха увеличени през 2015 г., като цените скочиха двойно. Килограмът вече струва 80 лв. Сега най-ниската цена за свещ е 40 стотинки.

От миналата година в храмовете се продават и свещички, изработени от чист восък. Техните цени са по-високи, но за сметка на това при горенето не димят и не опушват иконите и стенописите в църквите.

Най-малките восъчни свещи се продават за 50 ст., а по-големите за 1,25 лв., 2,50 лв. и 5 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
7
 
! Отговори
историк преди 5 години
До 23 Айде стига за всичко ДС са ти виновни на теб и другите провокатори! Когато ДС беше жива, църквата беше поставена на мястото си и си кротуваше и миряните я почитаха. Сега псевдодемократите като теб унищожиха не само ДС, но и цялата имунна система на държавата и затова хората вече не знаят от къде ще им дойде и от какво да се пазят.
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че кой ви кара да ходите на църква и да палите свещи ?То и без това запалена със злоба и завист в сърцето свещ не се приема от Господа.Освен свещ се иска смирение, разкаяние и молитва.Затова истинските християни се наричат "божи народ", другите са само миряни
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39Ами ако така се получи значи за нещо сме наказани. Бог си знае работата за разлика от попа, който го блазни само цената. Предпочитам да си гния на воля отколкото да бъда опяван от лицемерен попски нерез.
42
4
 
19
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
То това отдавна вече не е църква, а търговско дружество! Време е да им сложат касовите апарати на тия търгаши!
41
2
 
23
 
! Отговори
Питащ християнин преди 5 години
Не знам колко получават поповете, но постоянно се говори ,че заплатите им са малки! Попа и попадията на смолянската църква "Св. Георги" постоянно се хранят в най-скъпия смолянски ресторант....! Божи представители....!!!?? Синода няма пари да плати тока на приюта на отец Иван, а мазните , оядени владици карат най-скъпите коли...!!!
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитър Петър ни го казва и показва от векове ама повечето от нас, попът та попа. Айде сега кои ще цикли на попа топа?!
39
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като ви блъсне някой наркоман на пътя, нали ще ви се иска да ви погребат с опело, по християнски, а не като харманлийска овца да ви хвърлят в трапа без нищо.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36И аз ти се чудя защо нас ни четеш?! По добре чети новия попски ценоразпис. "Бог" им го праща така да знаеш! :)))))))))
37
11
 
8
 
! Отговори
гфф преди 5 години
Така или иначе исляма ще надделее тук. И без това повечето от древните български племена ,които са останали в Азия изповядват ислям. Това е по подходяща религия за манталитета ни.
36
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви чета злоБните писания, не се учудвам, че не ви върви в живота.Пък и не сте християни, какво ви интересуват таксите?Християнството е любов към другите около нас, а не псувни и истерии.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дедо Поп се застреля сам в глезена. А сега да видим колко от нас ще го разберат един път за винаги и колко ще блеят и вярвар че са "богопомазани".
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вземат пример от герб
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по прнцип поповете не са провдници на Бог,те са некакви мазни кожодери!Който вярва силно в Бог,той си може и без попове!!!!
32
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие без пари ли работите?И попът е човек, има семейство, и той иска да яде.Пък и вие можете да станете попове, ама най-напред трябва да си вземете матурата по БЕЛ.
31
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропуснали са "светената вода" дето я наливат от чешмата и нея да я вдигнат.А баба Гуци доволна ли е от новите такси? А оня лудия -Ники Ролекса той доволен ли е? А Киро Лимузината? А във свещоналивницата доволни ли са,че никой не отчита данъци? А за дарените потници ,*** и кърпи,които се препродават-и те ли двойно се вдигат?
30
6
 
25
 
! Отговори
НАГЛИ преди 5 години
И безобразни попчета долни. Къде са ви парите бе - по личните сметки, а ? Като трябва реставрация на църква - търсим дарители вие не плащате, сега още и още за вас така ли ? И то на кого - вие сте най-големите НЕВЕРНИЦИ БЕ.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това не е библейско"
28
3
 
24
 
! Отговори
1 преди 5 години
Мале, мале, нито да умираш, нито да се раждаш пък какво остава да се жениш. Безсрамни наглеци. Направо да си направят частни църкви. Може ли една свещ да струва 0,40 ст. срамота, а на всичкото отгоре само те чакат да запалиш свещта и хоп веднага я гасят и прибират. Но виновни сме си ние, че го позволяваме, така че пак ще преглътнем, ще наведем робски главица и ще плащаме каквото и колкото ни кажат.
27
19
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Не знам защо някои си въобразяват, че в храмовете всичко трябва да е без пари...Има разходи за отопление , осветление, вода , заплати на свещенници и другите служители в църквите...
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сигурно защото има много голям наплив и едвам смогват :)цакат те и на входа и на изходаима ли божество, на което можеш да се кланяш безплатно?