Президентът Радев: Достойното минало е утеха за безпътното ни настояще

Какво остава днес от духа на Съединението, пита държавният глава
Обновена: 6 сеп 2018 22:47 | 6 сеп 2018 22:07,
312

На площад "Съединение", пред едноименния паметник, хиляди пловдивчани и гости на града се събраха да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 133 години. Тържествената заря-проверка започна с приемане строя на почетните роти на поделенията на Сухопътни войски и Военно-въздушните сили на Пловдивския гарнизон от президента Румен Радев, пише БТА.

През септември 1885-та, на седмата година от свободата, българите решават да вземат съдбата си в свои ръце. Не ги спира нищо - нито несправедливите договори, нито враждебността на Великите сили. Онзи вдъхновен, възрожденски народ има една цел: Съединението. И я постига с дързост и всеотдайност, отбеляза в словото си президентът Румен Радев.

Събираме се от година на година на славните дати да поменем героите, да почетем делата им. Гордеем се с чужди подвизи, а достойното минало е утеха за безпътното ни настояще, заяви Радев.

Още по темата

Редно е да се запитаме - какво остава днес от духа на Съединението? Защо потомците на българите от Княжеството и Източна Румелия, които се събраха в общ дом, днес наричат България "тази държава", а мнозина я напускат? Българският ХХ век бе белязан от трагедии, които внесоха разкол в обществото. Уви, дори демокрацията не успя да го излекува. Защото Съединението е еднократен акт, но единението е въпрос на съзряване. За героите от Възраждането България стоеше по-високо от користта, от славата и дори от живота им. Този зрял дух възроди България. А днес този дух остана да живее само в книгите и в сърцата на най-ревностните от вас, посочи държавният глава.

Някои побързаха да обявят държавите и нациите за отживелица в глобалния свят. Пренаписваше се историята. Но махалото днес отива в обратната посока. Народите се обръщат отново към себе си и безродността вече не е модерна. Този процес обаче има своите скрити рискове. За да не скочим от националнихилизма в национализма и ксенофобията, трябва да се обърнем към нашата история и просветления патриотизъм на възрожденците. Зрелият патриотизъм не говори високо, а проникновено. Не се гордее с чужди подвизи, а более за близкия тук и сега. Не битува само в историята, а твори достойното настояще, добави президентът Радев.

Той призова: "Нека всеки празник бъде повод да виждаме себе си в историята. Да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885 г.".

Всяка година на този ден преосмисляме силата на девиза "Съединението прави силата", което е израз на непреодолимия патриотичен подем за Съединението на Княжество България и Източна Румелия, каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев.

По думите му пловдивчани имат статут и самочувствие, защото са изградили своя град не само като най-големия и най-богатия, но и като духовния център на българските земи. Шести септември 1885 година е най-пловдивският ден в новата българска история. Денят, в който тракийските българи остават верни на заветите на предците, макар да знаят, че Съединението ще ги откъсне от пазарите на Османската империя и ще навреди на тяхното благосъстояние, добави кметът.

И днес, само месеци преди градът ни да бъде първата за България Европейска столица на културата, можем гордо да заявим: Всяко идване в нашия град е среща с най-ценните уроци на Съединението и най-съкровените изяви на българския дух, каза още Иван Тотев.

На тържествената заря-проверка присъстват председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Воля" Веселин Марешки, депутати, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, командири на поделения от Пловдивския гарнизон.

Пред паметника на Съединението бяха положени цветя от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации, от десетки граждани. Тържествената заря-проверка бе предшествана от възстановка на по-важните моменти на събитията от 6 септември 1885 година, реализирана от комитет "Родолюбие". В катедралния храм "Света Богородица" пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за здраве и просперитет на целия български народ. В знак на признателност бяха положени цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов.

По-рано днес официалните лица посетиха Музея на Съединението, където е експонирана Националната изложба "Пловдив в културната история на България". Според директора на музея Стефан Шивачев изложбата е постигнала целта си - да събере исторически свидетелства, които предопределят определението, че Пловдив е "духовен център на българските земи през 19 и 20 век". Това, по думите му, предшества избора на града за Културна столица на Европа през 2019 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Предпочитам достойно настояще, пред "утеха в миналото"!
118
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е президента....................време за президентска република в България!!
117
0
 
1
 
! Отговори
Срамота преди 5 години
Нито ред за 102 годишнината от добруджанската епопея и безстрашните битки на ген.Иван Колев.Русия може само да си мечтае за такъв военен стратег.Срамно е , че на запад го почитат и уважават повече , от колкото у нас.Срам , но така е с руските *** дето били медии.
116
0
 
1
 
! Отговори
astuc преди 5 години
Uuuuu, bg partiini ortodoksalni teroristi, uuuuu...ubiici....darjat bg narod s nai-niski zaplati v eu...
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми от всички български политикани да яхват достойното ни минало защото те с делата си доказват че не са достойни за него.Службогонци,чуждопоклонници са и унищожават народа от които произлизат.
114
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Симпатизирам Радев, но тук няма да се съглася с него. Достойното ни минало е хубаво, но е минало, и в никакъв случай не може да ни бъде утеха за безпътното ни настояще. Защото ще си останем само с него, и защото бъдните поколения ще имат само безпътно минало. Не се разсъждава така, миналото е минало, от него можем да се поучим, да се гордеем, но не и да живеем с него. Живеем тук, и сега, и тук и сега трябва да оправим настоящето. И Е СПЕШНО!!!
113
3
 
10
 
! Отговори
До Пустиняк до 246 преди 5 години
Разбирам че си Пустиняк и не ставаш за нищо, дерзай с левите си идеи за светло бъдеще, нищо че, любимата ти столетница въведе най-дясната от всички десни мерки - плоския данък и има най-много милионери в редиците си... слушай им брътвежите и си стой у пущинака, вече само такива като тебе не са разбрали кои са те! Чичко ти Ленин отиде с един влак пари да прави революция в Русия - от къде идват тия пари мислиш - от "левия" пролетарият или от банката на Шиф? Ама мислене в глава на пущинак.. я давай свободно ;)
112
2
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До gazarogo6oправилни и точни, точно толкова, колкото и нивото на река дунав. всеки убит бакшиш ги реди сичките тия от централна гара до петте кьошета. предлага ли решения? не. просто не обръщаш внимание на такса престой. та така и с ал бънди. плямпа популистични вербални онанизми, за да не зададат въпрос "какво по дяволите, освен псевдо-ОСО, е направило президентството от началото на мандата". освен, че уволниха половината катаджии и че си вземат редовно заплатите.
111
4
 
2
 
! Отговори
Пустиняк до 246 преди 5 години
Кой ще ти оказва тая чест да те нарича фашист. Това все пак е идеология! Ти си най-вече посредствен и безперспективен расист. И що лаеш по левите, бре кратуно. Те са измислили 8 часовия работен ден, почивките, отпуските, пенсиите, помощите за социално слаби и свободата за такива неудачници като теб, да могат да изразяват профанското си мнение. Ако възседнат властта истински десни хора, ще те впрегнат да работиш. Ама здравата! Не както си свикнал.
110
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен до 247 преди 5 години
"Евреите въобще не се чудят къде да изселят африканците, а направо ги изтрелват към Европа."-----------Въпросът е - наричат ли ги "фашисти" заради това? Понеже всеки европеец или американец който изрази съмнение в идеята за толерантност към всеки и всичко, към това държавата ти да е като разграден двор... левите, които са либералите на запад, го наричат "фашист".
109
1
 
4
 
! Отговори
сина преди 5 години
До Анонимена Боко тиквуня, Цв апартамента и другата шайка милиардери станаха, как тъй ?!?
108
2
 
2
 
! Отговори
gazarogo6o преди 5 години
Не знам, кой му пише речите, но винаги са правилни и точни.. Проблемът е, че всеки преди да дойде на власт говори и мисли правилно. След като я спечелят, обаче всички забравят, какво са мислили и говорили и всичко си продължава по старо му.. Следващия човек, който ще бъде избран за премиер, трябва да има програма с точно определени неща и за колко време ще се случат, иначе ще си е същото, ако само обещават Рая.
107
0
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
нито батенберг, нито фердинанд са позволили на руския папаз да им дърпа ушите. зеления чорап в характеристиката на поста му влиза да дава необходимите отговори, не да задава въпроси в стил "кой ми cpа у гащитеѝ". нито дума по медиите за руските командващи-инструктори-нинджи, които явно след 20 години просто ще бъдат подменени с "новата българска държава не е имала офицери".оп забравих, делкаме с сърбите мангизите за трансгранично от ЕС.
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен до 247 преди 5 години
Евреите въобще не се чудят къде да изселят африканците, а направо ги изтрелват към Европа.
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А този *** президент ще каже ли защо партията му бяха забранили честването на 6 и 22 септември или паметта пак е къса и избирателна?
104
3
 
10
 
! Отговори
До манипулиране преди 5 години
Ами казваш че, някой майсторски разделя народа на комунисти и фашисти и аз ти казвам кой го прави - левите, те са глобалистите, те искат световно правителство на тях това им трябва - "разделяй и владей" за да го постигнат! Така запушват устата - наричат те "фашист" ако не искаш да си ликвидираш държавообразуващия етнос с малцинства.Пенсиите, администрацията, всички проблеми които изтъкваш са следствие от тази глобална линия. Мисли по-мащабно!В Израел никой не нарича евреите "фашисти" задето се чудят накъде да изселят африканците!
103
8
 
9
 
! Отговори
Do 238 преди 5 години
До пецатаЕх, Пеца, Пеца...ей такива като теб...дето си мислят, че този шапкар е достоен президент...са най-зле.Защото гласувате за него, комунисти, псевдопатриоти и гербери.
102
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За безпътното ни настояще са виновни другарите-"бизнесмени" от котилото на БСП-БКП: Бенчо, Ветко, Миньо и ....., къпещи се в пари и изнасящи ги в чужбина, пари от контрабанда, рекет, наркотици и други престъпления! Звучи нагло и нелепо, господин президент!
101
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пецатаПеца, пеца.И президентът е като тебе - ДЪРДОРКО.За казване, всеки може да каже.Ама никой не върши работа.Празнодумци много. Всеки плюе. Лесно е.ДЕЛА ТРЯБВАТ ДЕЛА
100
1
 
8
 
! Отговори
да бе преди 5 години
То и миналото като настоящето,ама карай да върви!Между другото,който чака друг да му определя пътя,да не се чуди на безпътицата!