Болногледачка в чужбина: На Запад е трудно, но у нас се задушавам

"Европа е пълна с българи висшисти, а големият губещ пак е България"
Обновена: 22 сеп 2018 07:56 | 21 сеп 2018 18:30, Елка Василева
344
Болногледачка в чужбина: На Запад е трудно, но у нас се задушавам
Снимка: Дойче веле / В. Барямова

От пет години Снежана Митова е болногледачка в чужбина. "Много е тежко. Но въпреки трудностите, ще продължа да работя навън. В България се задушавам", признава тя. Пред Дойче веле тя разказва за работата си в Германия и Австрия.

От 2014 година насам Снежана Митова е болногледачка в чужбина. Намерила работата чрез българския офис на една полска фирма, наемаща болногледачи за Западна Европа. Преди да замине, 57-годишната жена изкарала курс по немски език.

През първите две седмици в Германия тя обгрижвала една неподвижна възрастна германка в село до Улм. След това била изпратена в Аугсбург, където се грижела за собственик на хотел, който бил в инвалидна количка. Спомените на Снежана от времето, прекарано в Аугсбург, не са особено хубави. Два пъти била удряна и блъскана от мъжа без причина - в присъствието на неговата съпруга, която пък незабавно поискала нова гледачка. "От фирмата ме посъветваха да пусна жалба заради насилието. Направих го, но и до днес не съм получила отговор", разказва тя.

Третата ѝ спирка в Германия била Льовенщайн в провинция Баден-Вюртемберг. Там в продължение на четири седмици обгрижвала онкоболна жена - помагала ѝ да се придвижва от количката на леглото и обратно.

Така минали първите два месеца в Германия, след които Снежана се върнала у дома в софийското село Лозен. Зачакала фирмата да я потърси за нов ангажимент.

Когато човек издъхне в ръцете ти

Позвънили ѝ обаче едва седем месеца по-късно - през април 2015. Казали ѝ, че още на следващата сутрин трябва да тръгне отново за Германия. "Този път имах късмет. Грижех се за един възрастен мъж. Семейството му беше много добро и пожела да остана по-дълго", разказва 57-годишната жена. "Работих там една година, разкошни хора бяха", спомня си тя.

По-късно Снежана намерила друга фирма, набираща подобни кадри. Тя обаче предлагала работа в Австрия и условията били доста по-различни. Договорите били за по два месеца, след които болногледачът трябвало да се прибира в родината си и да чака ново позвъняване. Когато отишла за трети път в Австрия, болният човек, за когото се грижела, починал в ръцете ѝ. Преживяла тежък стрес. Събрала куфара и пак се прибрала у дома. Снежана още няколко пъти заминавала и се връщала в България. "Болногледачът е смазан от стреса, страшно е да гледаш умиращия в очите и да не можеш да помогнеш", казва 57-годишната жена.

През март тази година се наложило да обгрижва възрастна жена в Инсбрук с много напреднала деменция. Обяснили ѝ, че при всяко излизане задължително трябва да изключва бушоните, за да не стане беля, ако на бабата ѝ хрумне да включи тока. "Замисляли ли сте се колко в България могат да си позволят да плащат за денонощна грижа за родител с това заболяване? В нашата страна това е голям проблем", коментира Снежана.

Болногледачката е работила и в дома на българка. Въпросната жена била 4-годишна, когато родителите ѝ избягали на Запад, сега е на около 82. "Да не попадаш при българи! Мъжът ѝ също е българин, а синът им беше получил инсулт. Тя се държеше ужасно с мен, непрекъснато вдигаше скандали, искаше да съм денонощно чистачка, перачка, гладачка и да съм постоянно около сина ѝ", разказва Снежана.

Там била принуждавана да мие прозорците и пода всеки ден. И редовно била обвинявана, че нищо не прави. Болногледачката не издържала и поискала фирмата да я освободи от ангажимента. Отново се прибрала у дома за месец и пак се върнала в Инсбрук, този път да обгрижва старец.

За безизходицата в България

"Какво ли не съм работила в България - всичко! Когато дойде демокрацията, работех в предприятието "Книгоразпространение" в София. Бях управител на склад за учебници за техникумите. Но складовете се разпродадоха през 1992 и ме съкратиха", разказва Снежана. Продавала дини на пазара, после няколко месеца работила в едно кафене, след което и на вестникарска сергия.

"По време на целия безкраен преход към демокрация съм работила какво ли не, хващах се и на смени. Добре, че родителите ми навремето ми помагаха с децата", разказва тя. Често получавала откази заради това, че има и деца.

Накрая научила за професията на болногледачка, заела се да учи немски език. "Бях готова да сменям памперси, да чистя къщите, но в замяна на това да получавам свестни пари, с които да помагам на семейството си. По договор ние нямаме задължението да хигиенизираме целия дом на болника, а само помещението, където се намира той, но от всички семействата изискват това - плюс пране, готвене, гладене", уточнява тя.

През октомври Снежана пак поема към Инсбрук. Няма намерение да се отказва от прелитанията натам и насам. "Въпреки всички трудности, навън се чувствам много по-добре, отколкото в България", признава тя. Сега за нея най-важното е да се намери добра работа за 20-годишния ѝ син, който е назначен на минимална заплата в един магазин. "Заради него тръгнах да гледам чуждите старци в Европа - знаеш ли какво е момчето ти да е на 14 години и да не можеш да му дадеш левче да излезе с приятели? Стоеше си сам у дома като затворник, това една майка не може да го понесе", горчиво отбелязва тя.

Дъщеря ѝ завършила Музикалната академия в Пловдив, но днес работи като фризьорка. "И какъв е смисълът да имаш висше образование в България? Европа е пълна с българи висшисти, а големият губещ пак е България", казва Снежана.

"Въпреки всички трудности в чужбина там дишам. В България безизходицата ме задушава", признава с болка 57-годишната болногледачка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въздухът в София наистина ме задушава. Всеки път като кацна в Германия вдишвам дълбоко. Права е жената.
106
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие пак не можете да разберете нещо.не заради парите бе бг пъпеши сме на запад.азаради такива бу наци като вас с един пръст чело .не искаме да робуваме на *** окрали б....я.това е нашата борба децата ни няма да са роби като вашите.погледнете се в огледалото след ментето ракия и македонската наденица.ето това което ще видит не искаме да бъдат нашите деца.другата седмица ще вали сняг...а новите цени на парно...ляб..аа???
105
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 116Ето я родата на Ангел Каралийчев, майстора на късия разказ! Клекситоположник и млекар със стаж! :)))))))))Много рано си се събудил!:))))))))
104
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 119На чалготеки ходят селяци като теб.Аз ходя в пиано бар.Естествено *** като теб не е стъпвал в такова заведение и не знае какво е това.А на спа хотел на запад може да иде чистачка само в мечтите си.Цял живот сте си мизерници.
103
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 114Забрави да подчертаеш че нощния клуб е всъщност чалготека натъпкана с интелектуалци. три дни на спае нещо много евтино на запад което може да си го позволи всяка чистачка минимум 2 пъти в месеца. Ох Клекситаци, клекситаци, сите сте се въдели на кункашлаци! :))))))))
102
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако в България имаше адекватна социална политика тази жена щеше да работи тук. Най-лошото у нас е,че отделния човек не го смятат за личност. Той е статистическа еденица, която съществува докато плаща данъци и купува стоки.
101
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива като тая мият л.айната на чужденците,живеят като скотове и пестят пари,с които купуват апартамент в България.Егати и живота,егати и мечтите.
100
5
 
2
 
! Отговори
Инж. А. преди 5 години
Чета и се смея понеже наистина не е лесно, но сега е уикенд. Малко вали но след сушата е ок. Хайде чао отиам на гости при едни немци..ха ха ха
99
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След малко отивам да гледам кино,а после на нощен клуб.За три дни пък бях на спа хотел.А мизерниците мият задниците на чужденците и си мислят,че са много преуспели.Хахаха.
98
0
 
20
 
! Отговори
Бийн преди 5 години
Не разбирам кой и защо дава приоритет напоследък все на такива "интервюта"?Общото от тях е че България е "***" дума!То не са вайкане,оплаквания,лоша карма, клетви и люти закани! Изглежда всички,останали тук,за тях сме ***!
97
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 108Ностагия към родния цирк от време на време! И като погледаме представлението, което не е различно от 44та, БЕГАМЕ и не се обръщаме! До голяма степен отваряме чите на някой които се колебаят дали да метнат от терасата или да си хванат пътя към изхода от народния диспансер.
96
15
 
10
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Задушавала се,пък иначе дава интервю!?С инхалатор сигурно...
95
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно Бойко Борисов е виновен, че 20 годишният ѝ син не може да си изкара пари за дискотека :D
94
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клекситът убива бавно но славно! Унижавани и използвани са масово работещите в България а не обратното. Единственото изключение е ако отидеш на запад и работиш за българин защото не си добре с езика. Но ако научиш езика и се оплачеш на българския работодател му палят огън върху *** а ти почваш работа при истински западен работодател.
93
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Права е жената! По-добре по личен избор да чистиш *** в чужбина за пари, отколкото без да си ги избирал, да те управляват ***, които ти вземат и последните пари!
92
7
 
11
 
! Отговори
До инж.А преди 5 години
И що правиш в този форум български, Андрешко?В немските няма ли местенце за такова ***?
91
4
 
36
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
Срамна работа няма. Щом и харесва какъв е проблема? Тези хора издържат цели семейства в БГ. И да им се присмива някой не е редно. Някои казват унижавали се? А тук не унижават ли като работиш по 12 ч. и ти плащат 800лв?Ако взимат тук половината на това което взимат там много от тях ще се върнатНо тук ще внасяме чужденци само и само да не се плаща.
90
7
 
17
 
! Отговори
У бре преди 5 години
С оглед разказаното от близки и познати, ходили по чужбина,извода е,че каквито и пари и живот да имат,пак си идват, защото - Тук и въздуха и слънцето и хората са НАШИ.
89
10
 
30
 
! Отговори
Инж. А. преди 5 години
3200? чисти на месец, 30 д. отпуска, 13та заплата. Машинен инженер с няколко г. трудов стаж в малък град в Германия. Доволен съм и връщане никога.
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей, на някои коментиращи пак ЕС им виновен. Какво е това тролене, какво е това чудо... Човек да каже, че взимате много пари, а то - жълти стотинки за коментар под новина... и пак не се спират...