Отбелязваме годишнина от смъртта на цар Самуил

Организирано е шествие до паметника му край "Света София"
6 окт 2018 12:30, Петя Славова
61
Отбелязваме годишнина от смъртта на цар Самуил
Снимка: Bulgaria ON AIR

1004 години от смъртта на българския цар Самуил ще бъдат отбелязани с шествие до неговия паметник край църквата "Света София" в столицата.

Инициатори са софийската и младежката организации на ВМРО, информира БНР.

Историците отбелязват, че Самуил умира на този ден през 1014 година, поразен от гледката на пленените и ослепени от византийците хиляди български войници.

За деянието си император Василий II получава прозвището "Българоубиец". На него пък и до днес в Гърция са именувани улици и булеварди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропуснах и Тервел,първия ни владетел получил титлата Цар.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам от царете да почитаме Крум,Омуртаг,Симеон Велики,Иван-Асен Втори и хубавия Калоян,който сам се е наричал ромеоубиец и че отмъщава за ослепените български войници от Василий Втори!
52
0
 
1
 
! Отговори
ЩРАК преди 5 години
МИ МАКЕДОНЦИТЕ ДА ОТГОВОРЯТ ЗАЩО ГО ПИШАТ БЪЛГАРОУБИЕЦЬЬЬЬ,НА ГРЪЦКИ ВУЛГАРООКТОН.ЗНАЧИ САМУИЛ НЕ Е БИЛ МАКЕДОНСКИ ЦАР А ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано да са разкарали онова недоразумение паметника на Самуил със светещите очи Самуил ако възкръсне и го види пак ще се самоубие.Повече прилича с тия очи на паметник на Супермен.Между другото Вучков това беше в добрите му години го беше кръстил ядрен мутант понеже е медицински факт че жертвите на атомна експлозия след това зениците на труповете им светят с зелена неонова светлина имам предвид като цвят поредната глупост.
50
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Ей, кога станаха 1004 години, като вчера беше.
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно друга тема е че дори и етнически днешна България не д наследник на двете империи.В днешното българско население под 25 процента от кръвта произлиза от двете империи.Така че стига някой хора са си самораздували самочувствието като пренаписвате историята и само на венерианците наследници не сте се изкарали това не го прави факт
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Их тук пълно с историци бе да не са вързали сайта към компютър на Е БАН.Надолу толкова глупости изчетох че алманах ще издам даже установих че някой тук се занимава с некромантия и е извикал духовртд на Василий и Самуил и те се карат сигурно и Кики им докладва.Византия беше една отпадъчна тоталитарна империя като фащ която си мечтаеше да завладее Европа но първите ни две империи и изритаха *** и наяколко византийски диктатора умряха от злоба и се скъсаха да пишат лъжи.
47
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
До МакедонjaТатарите също имат своя история , но тя не е нашата.А македонците и толкова нямате .
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си спомним,за великият български цар Самуил и неговата трагична съдба,свързана с тази на България.Никой не може да пренапише историята,колкото и да се опитва.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може да се наричаш както си искаш. *** на терен и плени 15 000 войници и ги охранявай докато ги ослепяваш. И ако някак си, ума ти го приеме за реално, приложи името си върху себе си.А кого е ослепявал Басилий, и реалния му принос за появата на тези ромей, дето хубавия Иван, трябваше да постави на място, за да има мир в земите на Хората, и историците вече си отварят очите. Особено днес, когато отвъд пропагандата , хората намериха допълнителни сетива за истината.
44
0
 
1
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
До 43Други аргументи имаш ли?Ти си поредното доказателство колко съм бил прав да се нарека както съм се нарекъл...
43
2
 
1
 
! Отговори
ВасилийВулгароктон преди 5 години
Също така аз официално покръстих русите колкото и да ви се иска да сте вие.
42
3
 
3
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
Векове по-късно си научил ти. Векове по-късно е наречен ромеоубиец хубавият Йоан(Иван на български)
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не си се нарекъл. Нарекоха те векове по късно. придворните политически писатели, щото нито в науката, нито в духовен план, можеха да напишат нещо похвално. Типичен ***. Виж, за тези чиито претенции да си избивал имаш, за техните царе, и до днес има спомен, и грамоти, дори и в редакцията, от която се пръкна името ти на "голяма работа". А дето ти преписват покръстването на Рус, също е исторически мит. Който добре се вписва в претенциите на една бъдеща империя.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилийВулгароктонБоклук над ***
39
8
 
2
 
! Отговори
ВасилийВулгароктон преди 5 години
Нарекох се Простакоубиец защото убивах пpocтаци. Това, че повечето бяха българи е съвпадение. Немалко войни съм водил и в източните граници на империята. Другото ми име е Василий Македонец защото произхождам от македонската императорска династия.
38
3
 
18
 
! Отговори
да преди 5 години
България е държава с велика история и разни еднодневки, които днес се казват Македония, а утре ще са част от Албания никой не ги брои и няма как да имат история, защото не сме им разрешили да имат такава, а може и да сме загубили войната с Византия, но народа и държавата ни са вечни, а Византия я няма, щото умря :))))))) и останките на великия български цар Самуил са запазени, а от Василий на остана нищо:)))))БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧНА
37
1
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
тихо, бе полуид'иот името си пишеш с грешки, а си тръгнал велики личности да коментираш
36
1
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
тихо, бе полу'*** името си пишеш с грешки, а си тръгнал велики личности да коментираш
35
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой тоз сюмдюк Самуил ва?