Хуманност!? "За" или "Против" смъртното наказание

Изверги влизат в затвора и излизат без проблеми
Обновена: 15 окт 2018 14:26 | 15 окт 2018 11:00, Петя Славова
157

6198 гледания   |  Още видео

Една жестока трагедия, разиграла се в Русе и разплела се пред очите на цялото общество, изкара на показ "заровена" преди 20 години тема, изпълнена с много силни и противоречиви емоции.

В социалните мрежи възкръсна дискусията "За" или "Против" връщането на смъртното наказание. Политици дори заговориха за отпадането на Института за съкратено съдебно следствие.

Още по темата

Според журналиста Патриция Кирилова темата стана доста актуална не само у нас, а и в цяла Европа.

"Дори министър Каракачанов се обяви за някакъв вид кастрация при по-тежки престъпления. Проблемът е, че в българските затвори условията са прекалено леки, затворниците дори си развиват бизнес. Даже някои затворници, след като излязат, искат пак да влизат. Говорят си с телефони и изкарват пари", категорична е Кирилова.

Тя е на мнение, че по света все още има държави със смъртно наказание, но в Европа сме приели, да сме по-хуманни към престъпниците.

"Има неща, които не се обявяват по новините, за да няма напрежение. Всеки има право да си каже мнението за смъртното наказание, но не е достатъчно това, което се случва с хора, които извършват зверства. Влизат в затвора и след малко време излизат без проблем", уточни още журналистът.

По думите на режисьора Максим Генчев е нужен много сериозен дебат по въпроса за връщането на смъртното наказание.

"Ние сме член на ЕС и не може да се приемат подобни варварски закони. Това е популизъм. Голяма част от обществото е оскърбено в момента и е обзето от гняв. Не може да се убива наред. Това е деструктивната същност на човека, камо ли да се правят закони за това", каза още Генчев пред Bulgaria ON AIR.

Режисьорът допълни още, че когато един човек е доказано виновен, той трябва да бъде "жигосан" от обществото.


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
саде локо преди 6 месеца
До Оня

В САЩ осъдените на смърт не ги убиват точно по тая причина!През лятото екзекутираха един осъден преди 34 години!
140
0
 
4
 
! Отговори
к преди 6 месеца
Правосъдието и Справедливоста нямат нищо общо
Стадото дето не пропуска да гласува в смешния и жалък цирк наречен демокрация все още очаква законите да са справедливи и все още не разбира че смисъла на закона е да защищава привилегийте на власт имащите
139
5
 
1
 
! Отговори
Оня преди 6 месеца
Проблема е ако се издаде грешна присъда и после се окаже че човека е невинен... ко прайм тогава? съживяваме ли го?
138
0
 
9
 
! Отговори
Бла-бла преди 6 месеца
Това е още един от въпросите, за които никога няма да има референдум. Както за членството ни в НАТО и ЕС. По никой важен въпрос няма да бъде допуснато да се проведе референдум. Според управляващите, които сами сме "избрали", българският народ е *** и не знае кое е правилно и кое не. Правилно е винаги това, което ни диктуват задокеанските господари. А нашето мнение можем да си го заврем в .....
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Максим Генчев май си има гълъб който го чака в голямата къща с решетки на прозорците.Каква е причината да изпитва такава любов към разни убийци и изнасилвачи?По-принцип ако екзекутират всички убийци и изнасилвачи ,няма да има убийци и изнасилвачи,нали така?Тоя ни приказва за любов и чувства..Семейство няма ли си или са по затворите?
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Усещането за липса на справедливост разлага ВСЯКО общество. На ПЪРВО място е справедливостта. ПОСЛЕ всички "изми". За това правилата са в основата на всичко. Ако са добре обмислени и се спазват, нещата се получават. Ако ли не - историята измита всичко.
135
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 6 месеца
Ние сме в периода на първоначално натрупване на капитала.Винаги в тази епоха наказанията са по-тежки.В Англия в края на 18-ти век е имала смъртно наказание за повече от 260 престъпления и тогава тя е била империя над ,която слънцето не е залязвало.Няма как нашата прашна битност ,да сме милостиви с извършителите на престъпления , а към жертвите-не.Горещ привърженик съм на смъртното наказание,но ареала на неговото приложение трябва значително да се разшири ,като се включат и тежки стопански и фин
134
1
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 6 месеца
До Анонимен № 131

А когато убиеца изземва функциите на Господ, какво да правим? Да му позволим да ни убие ли??? Аз съм за справедливо възмездие, око за око, зъб за зъб, иначе скоро няма да можем да си покажем носа навън... не сме дорасли още за демократични отношения!!!
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Човек НЕ Е господ за да взима решение дали някой трябва да умре или не!!"

А убиеца е влязъл в ролята на Сатаната и е убил, нали. От подобни мекокиткови постулати и празно философстване, където не е нужно, сме на тоя хал. Не дай си боже да загубиш близък от ръцете на дефектоид, да те питам тогава пак ли ще ръсиш псевдоинтелектуалистки диа.рии.
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До extremist VOX POPULI -VOX DEI ! Значи ,попули= народ .Популизъм = народен = народняк . Народняци ,мислят за народа .
131
1
 
31
 
! Отговори
читател преди 6 месеца
В коментарите е пропусната една важна подробност - смъртното наказание прекъсва престъпния ген.
Повече от ясно е, че има наследствени музиканти, архитекти, ковачи и т.н., има и престъпници. Отстраняването им прекъсва разпространението на престъпния ген.
В случая, напълно заслужено.
130
1
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 6 месеца
Аз съм да им се дава избор - отрова или плацебо с еднакъв външен вид, пък нека всеки получи каквото заслужава.
129
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"ЗА" смъртното наказание!
Поне гарантира, че няма да излезе предсрочно.
128
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
Бързата смърт е по-хуманна. Ако не вярвате идете в затвора за 30 години.
127
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Човек НЕ Е господ за да взима решение дали някой трябва да умре или не!! НЕ Е ТОВА НАЧИНА и това няма да промени нищо!
Трябва да се налага КЪРТОВСКИ ТРУД на затворниците, така хем ще свършат някоя полезна за обществото работа, хем и ще се научат малко на дисциплина! Освен това могат да се премахнат паричните гаранции и да се удължат присъдите за тежки престъпления!
126
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Водещият хайде така му шепнат в ушенцето,ама режисьорът на "Дякон Левски"не вярвах че е такава пу..ка като мъж,либерално мекотело.Моето дете или друг близък жестоко мъчено и ще гние но аз ще мисля дали извергът убиец има топла завивка,абе майка ви....
125
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно и също всеки път говорят тия
124
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И да го върнат престъпника затвор и наказание не го плаши така,че няма да има резултат
123
13
 
10
 
! Отговори
Solar Power преди 6 месеца
Против !!! Много причини: Какво се случва ако човека е грешно осъден ? Защо да се лишаваме от робска ръка за 30 години напред ? Напротив вместо да убиват някой трябва да ги карат да работят. Да секат храсти по пътищата да копаят, да строят и да ги хранят. Убиването на друг няма да върне първия. Яко работа и да плаща кръвнина това е. Както бяха строителни войски преди години. Строиха с робски труд всички неща в България.
122
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Европейския прочит на "хуманизма" се превърна в ХЮМНЕизъм.
Можеш да бъдеш човечен към ХОРА. Когато се самоотлъчиш от човешкия род доброволно, защо се очаква да се отнасят към теб като към себеподобен, въпреки, че доказано НЕ СИ?