Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?

Анкета в Dnes.bg: 47% са за зимното часово време, 36% - за лятното
15 окт 2018 17:00, Красимир Ангелов
115
Стрелките застиват в едно време: Лятно или зимно да бъде то?
Снимка: Reuters

Само след 2 седмици отново ще врътнем стрелките на часовника с един час назад, за да се върнем на зимното астрономическо време. Съвсем скоро обаче тази досадна за мнозина процедура ще остане в историята.

В края на август стана ясно, че над 80 процента от европейците, участвали в онлайн допитване, искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците пролет и есен.

Още по темата

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август взеха участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС. А от хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време.

Така пред България, както и пред всички останали страни, остава отворен въпросът: Лятното или зимното време да остане за постоянно.

Именно това попита и Dnes.bg участниците си в традиционната ни анкета, в която участие взеха 4279 души.

Данните от допитването показват, че българите са доста поляризирани в мнението си кое време трябва да остане за постоянно у нас.

Все пак, 47% от отговорилите на въпроса се обявяват за оставането на зимното часово време, а 36% - в подкрепа на лятното.

Интересно е, че всеки десети запитан (10%) няма все още точно мнение по въпроса или няма конкретни претенции кое време точно трябва да остане.

Други 7% пък се обявяват за това да остане въртенето на стрелките 2 пъти в годината – нещо, което е сигурно, че няма да се случи.

Така че вероятно е настъпило времето за сериозна дискусия у нас по въпроса кое време трябва да остане. Ако изберем лятното, за последно ще въртим часовниците през март 2019 г, а ако изберем зимното - през октомври 2019-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам ВЕЧНО ЛЯТО !
66
18
 
15
 
! Отговори
Инженерен вишист преди 5 години
Летното
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз чакам да чуя какво ще каже другарката Корнелия кое време ни е враг зимното или лятното
64
19
 
24
 
! Отговори
Женоря дийп прованс преди 5 години
Зимноооооо.......
63
2
 
22
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
Така нареченото "зимно " часово време ,беше времето целогодишно в страната до 1979, когато за първи път започнаха експериментите "зимно" и "Лятно" часово време.Казват ,че това местене на стрелките било известно като "военно" време -по време на първата световна война,за да може да се работи по-пълноценно във фабриките през светлата част на деня.Казват,че Англия го е въвела ,но имам съмнения
62
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според статистиката за зимното са гласували женорята ,дийп прованс и тези с основно или по-ниско образование . Извода е женорята провансите и неуките решават бъдещето на останалите в Б-я ,така е и на изборите
61
27
 
24
 
! Отговори
Кругер преди 5 години
Предпочитам лятното. Защо? Защото не искам да се стъмва в 4 зимата. Не искам да живея в тъмната част на деня. Икономически погледнато е по-добре да е лятното. Ще се работи повече в светлата част на деня и ще сме по-продуктивни. Също така ще изразходваме по-малко енергия за осветление. Като цяло няма отрицателни страни лятното време. Астрономическо или не, зимното е също толкова измислено. Все едно Македония се различа много от нас като е с един час назад?
60
1
 
6
 
! Отговори
Хахахаха преди 5 години
До малко мозък трябваА то и толкова нямаш
59
12
 
25
 
! Отговори
ERICH преди 5 години
Лично аз се чувствува по-комфортно ,при зимно часово време и затова гласувах в сайта на мин.съвет за зимно време
58
22
 
17
 
! Отговори
S преди 5 години
Избора би трябвало да е да остане както до сега или само лятно време. Зимно време постоянно не е опция и ще бъде огромна грешка ако се приеме.
57
2
 
6
 
! Отговори
987 преди 5 години
До малко мозък трябва- какво щеше да сменяш, ако някой *** не бяха изсмислили / силно казано, защото мисъл никаква/ лятно и зимно време. Ами къде оставихте пролетта и есента?!?! Питам риторично, разбира се!!
56
15
 
25
 
! Отговори
xlcr преди 5 години
''Зимното'' време, с което се спекулира непрекъснато, реално е астрономическото време. С принудителното преместване на астрономическото време с 1 час напред в края на всеки месец март от края на 70 г. на миналия век започнахме да преминаваме в т. нар. ''лятно часово време''. И не заради някакъв ''положителен икономически ефект'', който така и не се доказа, а заради това че други страни преместваха стрелките с 1 час напред. А ние - за да не останем по-назад. Да се установи астроном. време!
55
28
 
25
 
! Отговори
малко мозък трябва преди 5 години
То хубаво да ви остане зимното мозъци побеляли ми сетихте ли се че лято със зимно време в 8 сутринта ще е 30 градуса и ще пукате от инфаркти и инсулти, после ще ревете, сетихте ли се че лято в 8 вечерта ще е тъмно и пак ще е 30 градуса, сетихте ли се че ако зимата е с лятно време децата ви ще могат да поиграят привечер час два навън на светло , вместо по светло да ходят на училище което така или иначе не харесват!?
54
0
 
10
 
! Отговори
www преди 5 години
То всъщност, за какво ни е часовник... Нека използваме естествените методи на събуждане, например петлите. Часовникът е измислено нещо!
53
4
 
14
 
! Отговори
Горан преди 5 години
То времето е измислено от хората, да. Ама от по-умни от сегашните хора :D
52
13
 
19
 
! Отговори
Навигатор преди 5 години
До АнонименНе само Румъния и Гърция, а и Турция прие лятното за постоянно преди 2 години и така всичките ни съседи напред НИЕЕЕЕЕЕ обаче назад хахахахахахахах
51
3
 
1
 
! Отговори
www преди 5 години
До соняАко намерши схема по която годината да е 9 или 15 месеца и това да е добре за всички... не виждам проблем.
50
17
 
24
 
! Отговори
соня преди 5 години
Ако тази простотия "смяна на времето" не беше направена през 1979 г. сега нямаше за има дебат!! Разбира се зимното време да остане!! Какво значи, че времето измислено от хората. По тази логика да правим и годината не 12 м., ами 9м. или 15 м. зависи на кой какво ще му скимне!!
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като кажат на Премиера Ви "добро утро" оня вика "за мен е добър ден". Така че в БГ-то времето е с около 3-4часа напред. Гледайте да не го объркате още повече...
48
5
 
14
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Сериозно ли започнахте да си вярвате че ще избираме нещо.Има часови зони.Времето у нас ще бъде според нащата часова зона.Тя пък се определя от съседните.Ай наздраве