Заради протести или пазар? Цените на горивата паднаха надолу

Най-евтино остава в Хасково, най-скъпо – в бедния Северозапад
Обновена: 13 ное 2018 15:05 | 13 ное 2018 13:15, Красимир Ангелов
168
Заради протести или пазар? Цените на горивата паднаха надолу
Снимка: Reuters

Случайно или не, след протестите срещу високите цени на горивата от последните дни, бензинът и дизелът у нас поевтиняха.

Към днешна дата най-масовият бензин А 95 вече се продава на средна цена от 2.23 лева за литър, макар и в някои области и на определи вериги цената все още да е около 2.40.

Цената на дизела пък е средно около 2,36 лв., сочи справка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net.

Още по темата

Така, само за последната седмица, бензинът е поевтинял с 0,13 лв./л (5,51%) с тенденция на поевтиняване, а дизелът – с 0,04 лв./л (1,67%). При пропан-бутанът пък е регистрирано поевтиняване средно с една стотинка.

Търговците обясняват намалената цена с котировките на петрола, чиято цена е трайно под 72 долара за барел. За сравнение, в края на октомври цената му бе стигнала почти 85 долара за барел.

Къде е най-евтино у нас?

Хасковска област остава мястото с най-евтиното гориво в България, като тук цените са с около 4 стотинки по-ниски от средните за страната. Средната цена на бензин А-95 там е 2,19 лв./л, а дизелът струва около 2,32 лв./л. За пропан-бутан пък хасковлии се бъркат около 1,06 лв./л. 

След Хасково се нарежда област Пловдив, където средната цена на бензина е 2,21 лв./л , а на дизела - 2,33 лв./л. Подобни са цените и в следващите области в класацията – Русе, Ямбол и Добрич.

Във Велико Търново, който бе първият град, въстанал срещу високите цени на горивата, също има спад в цената. Интересно е обаче, че има доста голяма разлика между цените в старата столица и намиращия се буквално на няколко километра съседен град Горна Оряховица. Великотърновци се бъркат средно с около 2,29 лв./л за бензин и 2.41 лева за литър дизел, докато жителите на железничарския град плащат средно по 2.16  лв./л бензин и 2.28 лв./л дизел. Така разликата между двата града, които се намират на по-малко от 10 км един от друг и между тях има дори градски транспорт, е почти 13 стотинки. Пропан-бутанът също е с 2 стотинки по-евтин в Горна Оряховица.

Столицата София остава по средата на класацията за най-скъпо гориво. В най-големия град литър бензин се продава средно за 2,22 лв., а дизелът – за 2,35 лв./л. За сравнение цените в Област София са с около 1 стотинка по-евтини. Най-евтино в областта е в Ботеград, където бензинът се търгува средно за 2.19 лева за литър, а дизелът – за 2.29.

Най-скъпо остава горивото в областите в Северозападна България, като лидери в негативната класация са  Враца, Монтана и Видин. Следват ги Плевен, Шумен и Благоевград.

При съседите най-евтино остава в Турция и Македония, а най-скъпо – в Гърция. Цените в Сърбия и Румъния са малко по-високи от тези в България в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските потребители на руски горива да се готвят за ново драстично поскъпване след 27 ноември. Денят в който влизат в сила драконовските санкции. Товарищ Лавров преговаря с китайците да закупуват нефта с юани, заради санкциите за преводи в долари. Твърде вероятно е на българските умници по високите етажи да се наложи да сменя евро за юани а след това да купува ценните руски горива незаменими според БСП за юани. Курсовите разлики и премии ще са за сметка на българския протестиращ потребител.
124
2
 
20
 
! Отговори
Макс преди 5 години
Няма нищо случайно. ТИКВАТА се е обадил на приятеля си Златев за да намали цените и за да няма протести. Помните разказа на ТИКВАТА за сваряването на жабата така прави и сега.
123
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви успехи виждаш по медиите бе ждрольо,АЗ ВИЖДАМ САМО ИСТЕРИИ,КАТАСТРОФИ,ПОМИЯ ПО ПРАВИТЕЛСТВО,"ПРОТЕСТЪРИ"ДАВАНИ ОТ БЛИЗО ЗА ДА НЕ СЕ ВИДИ КОЛКО СА МАЛКО,"ПРОТЕСТИРАЩИ БЕДНЯЦИ"В ДЖИПОВЕ И "ПРЕДВОДИТЕЛТЕ ИМ"ДАВАНИ ОТДАЛЕЧЕ ДА НЕ СЕ ВИДИ ЧЕ СА ИЗВЕСТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ.МЕДИИТЕ СА ВАШИ БЕ ДРОГАРЬО ЖДРОЛЬО,виждал той....
122
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пецатаБургас се държи здраво за пеша на Русия, затова не се оплаквай.
121
0
 
6
 
! Отговори
пецата преди 5 години
в Бургас няма мърдане в цените, даже някъде е повишена , само един лукойл намали с 2 ст
120
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Протестите" се ОРГАНИЗИРАТ от Корнела,Гадев и компания а са предвождани от КРИМИНАЛНИ ТИПОВЕ ДОБРЕ ПОЗНАТИ НА ПОЛИЦИЯТА.ТАКА Е ДРОГАРИ,колкото и да се пъне Корнела да се оправдава че ви подкрепят ама не ви организират.ВАЩА КОЖА!!Кога ние нормалните ще излезем на митинг че ми писна след всеки избори едно и също.На Борисов КОЙ *** МУ ДАВА СЪВЕТ ДА ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ВСЯКО КРЯКАЩО ГОВЕ/ДО А ДА НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА НА КОИТО НИ ПИСНА ОТ КУ/РВЕНСКИТЕ НОМЕРА НА ДРОГАРИТЕ!
119
0
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
Само не мога да разбера защо нафтата е по- скъпа от бензина. Акцизът е по- нисък, повече количестово се получава от единица петрол, има една преработка по- малко...
118
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименУспехи, успехи, ама някои ги потупват по рамото с думите "Добре се справяте" и си живеят живота, а народа "духа супата"!
117
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
т.нар. медии не ви ли приличат все повече на "Работническо дело". Навсякъде успехи, успехи, успехи, а как свърши всичко само....
116
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бензина и нафтата станат около 1,80 може да се замислим да спрем протестите!Само че протестите се организират и за цените на топлоенергията, газа, тока, ГО и данъците като цяло!Набийте си го в главите, драги журналисти!
115
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският народ е докаран до просешка тояга. И го гони артрита. И се подпира на тоягата и я влачи по прашните, селски, неоправени от 50 години пътища до хоремага да си купи хляб, ако са донесли тази седмица. И се моли за по-лека зима, че да може да дойде камиончето да зареди някаква храна. И куца. И няма пари за лекарства. И внуците са в чужбина. И един ден ще му се пръсне сърцето от изнемога, ще нададе последен вой, ще я вдигне тая тояга и тежко му, който е насреща.
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бензина трябва да мине доста надолу, а не да се правят на луди. Всички се оляха и управляващи и бизнес.
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РешениетоАкциза се държи нисък, просто надценката на Лукойл е голяма.
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ориенталска пазарна икономика. Не трябва да ги обиждаме като не се пазарим. Цените на горивата са само повод за добро пазарене. Цената не е важна, доброто пазарене е всичко за ориенталския бизнес на горива.
111
1
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 години
Цените на горивата по бензиностанциите на големите вериги, сега са между 6% и 15% по-високи от цените в петролните бази, от които се зареждат бензиностанциите. Как ли беше преди протестите?
110
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашенец на морето иска сметката в ресторант и чете:- хляб 50 ст.- ракия 4 лв.- боб яхния 5 лв.- салата шопска 5 лв.- ако мине 30 лв.И пита сервитьора "Какво е това "ако мине"?". А сервитьорът отговаря "Е.... не мина..."
109
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мноо нагли т`ва българите.. `Неска искат ниски цени на горивата, утре ще поискат Домуса и В.Златев да плащат данъци!
108
0
 
26
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Бензина тръгна надолу.За да поевтинеят хляба, млякото и т.н. какво още трябва да тръгне надолу?
107
2
 
23
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
Не можело, А?А какво ще стане, ако народа грабне сопите и ..................?
106
5
 
5
 
! Отговори
Решението 2 преди 5 години
До коментар 109 . Защо се изказвате неподготвен? Къде ги видяхте тези 30-40 % . И най-скъпите бензиностанции работят през 10% макс. Като хвърляте такива твърдения, дайте разбивка, за да видят всички от къде идва тази надценка от 30-40 %.