Заради протести или пазар? Цените на горивата паднаха надолу

Най-евтино остава в Хасково, най-скъпо – в бедния Северозапад
Обновена: 13 ное 2018 15:05 | 13 ное 2018 13:15, Красимир Ангелов
168
Заради протести или пазар? Цените на горивата паднаха надолу
Снимка: Reuters

Случайно или не, след протестите срещу високите цени на горивата от последните дни, бензинът и дизелът у нас поевтиняха.

Към днешна дата най-масовият бензин А 95 вече се продава на средна цена от 2.23 лева за литър, макар и в някои области и на определи вериги цената все още да е около 2.40.

Цената на дизела пък е средно около 2,36 лв., сочи справка на Dnes.bg в специализирания сайт fuelo.net.

Още по темата

Така, само за последната седмица, бензинът е поевтинял с 0,13 лв./л (5,51%) с тенденция на поевтиняване, а дизелът – с 0,04 лв./л (1,67%). При пропан-бутанът пък е регистрирано поевтиняване средно с една стотинка.

Търговците обясняват намалената цена с котировките на петрола, чиято цена е трайно под 72 долара за барел. За сравнение, в края на октомври цената му бе стигнала почти 85 долара за барел.

Къде е най-евтино у нас?

Хасковска област остава мястото с най-евтиното гориво в България, като тук цените са с около 4 стотинки по-ниски от средните за страната. Средната цена на бензин А-95 там е 2,19 лв./л, а дизелът струва около 2,32 лв./л. За пропан-бутан пък хасковлии се бъркат около 1,06 лв./л. 

След Хасково се нарежда област Пловдив, където средната цена на бензина е 2,21 лв./л , а на дизела - 2,33 лв./л. Подобни са цените и в следващите области в класацията – Русе, Ямбол и Добрич.

Във Велико Търново, който бе първият град, въстанал срещу високите цени на горивата, също има спад в цената. Интересно е обаче, че има доста голяма разлика между цените в старата столица и намиращия се буквално на няколко километра съседен град Горна Оряховица. Великотърновци се бъркат средно с около 2,29 лв./л за бензин и 2.41 лева за литър дизел, докато жителите на железничарския град плащат средно по 2.16  лв./л бензин и 2.28 лв./л дизел. Така разликата между двата града, които се намират на по-малко от 10 км един от друг и между тях има дори градски транспорт, е почти 13 стотинки. Пропан-бутанът също е с 2 стотинки по-евтин в Горна Оряховица.

Столицата София остава по средата на класацията за най-скъпо гориво. В най-големия град литър бензин се продава средно за 2,22 лв., а дизелът – за 2,35 лв./л. За сравнение цените в Област София са с около 1 стотинка по-евтини. Най-евтино в областта е в Ботеград, където бензинът се търгува средно за 2.19 лева за литър, а дизелът – за 2.29.

Най-скъпо остава горивото в областите в Северозападна България, като лидери в негативната класация са  Враца, Монтана и Видин. Следват ги Плевен, Шумен и Благоевград.

При съседите най-евтино остава в Турция и Македония, а най-скъпо – в Гърция. Цените в Сърбия и Румъния са малко по-високи от тези в България в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бензинът при БВП беше още по-малко скъп, но тогава никой не протестираше.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно ги бива повече от нас, защото ние нищо не можем да оберем като човешки потенциал. Даже ромите взеха да се изнасят. В същото време, нищо не можем и да създадем. Тук-там по някой се бори с вятърни мелници.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бочко си лети нонстоп по разни приеми и се забавлява,Вальо Златния се къпе в злато,а ние сме между небето и земята.Спилбърг да дойде да направи филм за нас.
82
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме им на Лукойл, че някое си човече се разпенявило от завист и злоба. Да е живо и здраво.
81
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжът на Нинова пляска карти с него.
80
1
 
13
 
! Отговори
Математик преди 5 години
Един Барел петрол (да не се бърка с банкянски варел джибри) е равен на 160литра.Един литър по днешния курс на долара е 0.74 бг стотинки.Акциза е 1 .05лв.нагоре ввче смятайте сами.
79
2
 
2
 
! Отговори
анон преди 5 години
все пак не бива да се забравя, че западна европа и великобритания са богати, защото в последните 10 години обраха целия близък изток (чува се даже , че и на са и бил паднал стандартът), източна европа, каквото беше останало и африка, макар последното да не е новина, а не защото са умни, работливи, няма корупция или го могат по - добре от другите. така погледнато те и не могат да са пример за подражание или еталон - мярка
78
0
 
17
 
! Отговори
Бочко преди 5 години
Не мога да счупя хатъра на Вальо,приятели сме от 20 години.
77
0
 
21
 
! Отговори
до 73 преди 5 години
Ти си се побъркал.В провинцията хората се считат за богати,ако взимат над 30 лв на ден.В кой свят живееш? Не всички работят в центъра на София.
76
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукойл са декларирали 16 милиарда лева приходи за последните 4 години,но нито лев печалба.Това е официално, от министерство на финансите.Ето я голямата мафия! Два толупа-банкянски и правешки+руснаците ни правят луди.Междудругото Лукойл обяви че замразява цените в Русия.
75
4
 
6
 
! Отговори
redordead преди 5 години
15 лева на ден х 22 работни дни в месеца средно са 330 лева, което е 180 лева под минималната работна заплата.Ако работите на черно и не сте защитени от закона с договор си е ваш проблем, че сте се навили на такава сделка.Ако всички отказваха да работят при такива лоши условия, работодателите рано или късно щяха да ги подобрят, но винаги се намира, някой, които се навива да работи за без пари. Навремето в САЩ, синдикатите са стояли с бухалки пред фабриките, за да не позволяват подобно нещо.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един който стои на пулт с копчета и като почнат протести сваля цената на горивото натискайки стрелкичката надоле и като спрат протестите натиска стрелкичката нагоре и цената се качва.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено, че ще паднат цените. Цените на българския пазар на горива са ориенталски. Пазарът е ориенталски и удоволствие за продавача е купувачът да се пазари и цената да падне тогава. Трябва да се съобразяваме с Ориенталския пазар на горивата в България и да се отнасяме с него точно, както към Ориенталски пазар на горивата и неговите правила.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как е в Германия, как е в Германия, колко зима германеца?
71
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичанинът взима между 80-100 паунда на ден,говоря за бачкатор.Това прави около 200-220 лв,докато българина взема 15-30 лв на ден.-Няма българин, който да взима под 50 лв на ден. Квалифицираните взимат от 100 лв нагоре.
70
2
 
13
 
! Отговори
Наивник преди 5 години
При два пъти по нисък акциз цената ще е под два лева, потреблението двоично, икономиката ще расте, цените ще са съпоставими с нивото на заплатите, държавата ще събира същите приходи от акциз и 50%повече ддс от повишено потребление на други стоки. Но... Инструкциите от Брюксел и Вашингтон са други. Дране и доене до кръв.
69
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давайте да искаме всички. Ис-ка-ме. Повече пари, по-добър живот. Правителството да излезе и да раздава пари на всички които искат, мир да има.
68
16
 
7
 
! Отговори
Смешно е преди 5 години
Комунистите 1 протест не може да направят. Няма как бензина да стане 15 ст. Няма как Корнелия да дойде на власт, ко ревете само !?!?
67
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уплашиха се.В Централна Европа бензинът е малко над нашия на цени, при двойно по-големи заплати.
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукойл откакто са в България твърдят, че работят на загуба за да не плащат данъци-това може да се провери.Откакто са в България са ощетили държавата със десетки милиарди.Кой ще прави бизнес,ако 20 години е на загуба всяка година? Руснаците плащат подкупи на бг политиците за да ни дерат кожите,това е истината.