Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос още стои пред Източна Европа
Обновена: 19 ное 2018 09:48 | 18 ное 2018 20:55, Красимир Ангелов
374
Вместо да забравим: Диктатурата свърши, но сянката остана!
Снимка: Булфото

Какво да правим с тежката част от миналото? Този въпрос стои пред Източна Европа още от 1989 г. и в България все още не е намерил своя отговор. Защо трябва да четем и помним, вместо да забравим, пише в свой материал по темата DW.

673 - толкова срещи с публиката е провела една берлинчанка, за да им представи колекция от книги, забранени по времето на комунизма. Урсула Попиолек решила да събира тези книги още през 1989, когато Германия все ще е в еуфория от падането на Берлинската стена. Още тогава си казала, че радостта от срутването на режима може да измести спомена за това какво е представлявал този режим. И така малко по малко да отслабне и знанието за него.

Стъпка по стъпка

“Първо направих списък с тези забранени книги, а после изчислих и колко пари ми трябват. За една година, до декември 1990, успях да събера 1500 германски марки и да създам малка библиотека, част от която ми беше подарена от държавата”, разказа Урсула Попиолек в Гьоте-институт в София. Тя си спомня отлично как след тази първа стъпка нещата започнали да се развиват: книгите станали повече, родила се идеята за редовни срещи с публиката, колекцията се настанила в помещение в Културно-историческия център, на срещите с публиката взели да идват авторите на самите книги или участници в отминали събития, свързани с историята на комунизма, към библиотеката се добавили и съвременни изследвания, после и фотоархив, започнало организирането на изложби, изнасянето на доклади, била създадена неправителствена организация, която да помага с финансиране и логистика, започнало издаването на докладите в томове... Онова, което през 1989 започнало със списък забранени книги, 28 години по-късно се оказало цяла библиотека с научна дейност и стотици проведени дискусии.

Когато решили да разпечатат списъка с всичко извършено до момента, похарчили едно предълго хартиено руло. В петък Попиолек го разви в залата на Гьоте-институт и спечели овациите на дошлите на срещата софиянци, гарантирано примесени и с малко завист заради това, че това не е направено и в България.

Диктатурата свърши, сянката остана

През тази седмица Институтът организира конференция за преосмислянето на комунистическия период в Германия и България – подобни срещи в София са дефицитни, за разлика от един Берлин, където те са по-скоро рутинни.

"В Берлин седмично се конкурират много лекции и срещи от този род, човек понякога се чуди на коя от всички тях да отиде по-напред", обясни художничката Фанна Коларова, която от години живее в германската столица, и която представи своето изследване на болезнената тема с видимото наследство на комунизма: паметниците. Какво да се прави с тях?

Според Коларова, отговорът на този въпрос минава през една по-важна оценка: може ли да се развие демократично общество в една архитектурна среда, построена от диктатурата? И още един въпрос: отговаря ли културата на паметта в България на моралните норми за добро и за зло?

Еволюцията на градския център

Фанна Коларова описа промяната на българските градове с окото на художник: между 1878 и 1944 центровете им представляват хармонично застроени квартали с много зеленина, които идват на мястото на ориенталския тип архитектура. В продължение на 66 години центровете са ориентирани към държавната управа (кметството), религиозния център (църквата), културното средище (читалището, театъра, библиотеката). По-късно, независимо от политическата обвързаност на България с нацистка Германия, в архитектурата на големите градове така и не навлизат архитектурни ансамбли в онзи стил и мащаб, които са свойствени на изградените по същото време в Германия.

Накъде с паметниците?

По-нататък се променят централните площади на селищата, които вече са ориентирани към новопостроен партиен дом, тоест, към центъра на властта. Площадът е покрит с каменни плочи и по него няма нито дървета, нито зелени площи, уточнява Коларова. Според нея, това служи не просто за улесняване на манифестациите, но и за отбрана при евентуално нападение.

Друга голяма промяна е повсеместното изграждане на грамадни благодарствени комплекси и монументи, както и поставянето им на централни, или на достатъчно видими, места. Такива примери представляват Паметникът на Съветската армия в София или на Альоша в Пловдив и Бургас. На въпрос на DW къде е решението, Коларова е категорична, че тези паметници трябва грижливо да се запазят и да се преместят. И добавя: “Софийското поле е достатъчно голямо, за да побере такъв музей.”
 


374
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
2
 
0
 
! Отговори
Радка Маркова преди 3 месеца
Слава Богу, че има американска база в България. Ако я закрият - стягайте куфаарите към белите държави.
312
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
проклятието се нарича гербава хунта която докара българина до просешка тояга
311
5
 
4
 
! Отговори
Пенчо преди 4 месеца
До Анонимен

Бъуркат русофилите и останалите нормални българи. От турско робство ни освободи американската армия, а пък партньорските служби отганизираха Априлското въстание.
310
3
 
10
 
! Отговори
има ли смисъл ? преди 4 месеца
Младежите го ползват за клозет през лятото и от него се носи неприятна миризма.
309
12
 
15
 
! Отговори
Стига промивки преди 4 месеца
По време на т.нар. "съветска окупация" в България нямаше нито една база на Съветския съюз, а сега - при "хамериканската демокрация" настаниха американски войници и бази. Изводът е Ваш, драги ми Смехурко.
308
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
цените на всичко скачат
хората изнемогват, който може напуска страната
а глашатаите на гербавата обирджийска команда извадиха пак приказката паметниците
в държави където народа не позволява да га управляват такива по.длоги
съветските паметници си стоят поддържани и охранявани
австрия и германия , италия и словения , чехия- абе цяла европа изключая полша украйна и сега и българия- ако не беше сталин гръцката граница щеше да минава през асеновград- драги ми алчни гьонсурати
307
9
 
7
 
! Отговори
pametnici_mor преди 4 месеца
паметниците напомнят за миналото, че сме били съюзници на нацистка германия,
този паметник не е руски, а съветски и там са били нашите заклети братя в момента като
цялата прибалтика, украйна/между другото техни войници минават оттук/,азербайджан, грузия/грузинец е начело по това време/,молдова и много подобни...иначе масите обичат да рушат всичко свързано с миналото...
306
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Паметниците на съветския окупатор са проклятие за България и позор за всеки истински българин !
305
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
полицейски произвол, моркова на ченгетата до „Владая“ и тоягата после
Първо ни спря огромна група от полицаи и жандармерия. Започнаха с провокации : Първо се заядоха с момче от групата защо си е вдигнал качулката на суичъра. Момчето отговори, че му е студено. Обявиха го за хулиган и решиха да го арестуват(натикаха го в един микробус). Логично се развикахме и едно младо момиче каза“*** работата“. Същият офицер се обърна към другите полицаи до микробуса и извика „Елате я арестувайте.. ТАЯ ни псува“. Трима офицери разбутаха хората и застанаха пред безмълвното момиче. Приятелят и я прегърна още
304
12
 
10
 
! Отговори
Перко преди 4 месеца
Корнела и компания да се задължат всеки ден по два пъти да мият паметника отгоре до долу. Ако не щат да го разглобят на камъни. По един на всеки соцеалист на врата и кой в Дунава, кой в Искъра ...
303
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ама как да се забрави, след като, само като теглиш един тегел по центъра на София оставаш с впечатлението, че си попаднал в някакво Московско предградие !
За капак, като попиташ какъв е адреса на Президента, Премиера и Парламента ти отговарят хорово: булевард княз александър дондуков-корсаков 1,2 и 3 !!!
Е, по какво личи, че сме „освободени”, а не окупирани ?
Човек неволно стига до извода, че Русофилството е вирус по агресивен от вируса на СПИН !
302
0
 
1
 
! Отговори
Жълт работодател преди 4 месеца
сега още японци и китайци
301
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докато не съборим руските тотеми отбелязващи единствено времето на руското робство в България, нищо няма да се промени към по-добро у нас. Ще си останем руски марионетки, ще си плащаме данък Русия всяка година и ще робуваме на Русия.
300
8
 
7
 
! Отговори
Бял работодател преди 4 месеца
ВИНАГИ е " безпрекословно подчинене, лакейство и раболепие".
Няма разлика турци,немци,грузински и украински комунисти,брюкселци, хамериканци..
299
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Човек като слуша русофилите за значението на този паметник остава с впечатлението, че съветската армия е освободила България от турско робство !
А той е едно унизителното свидетелство на безпрекословно подчинене, лакейство и раболепие на шепа комунистически пресъпници - фашисти !
298
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
:) васалите от задунайската губернийка си харесват символите на втората риска окупация
297
8
 
8
 
! Отговори
Oleee преди 4 месеца
коларова стой си в Германия и не се занимавай с неща от които нищо не разбираш! Не сме длъжни да угаждаме на всеки ***!
296
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Диктатурата в Бг не е свършила.
295
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комунизмът е вечната изкупителна жертва. Още поне 30 години ще е оправданието, че само комунистическото ни минало е виновно че не живеем в демократична утопия.

Комунистите също така са обвинявали царският период за немотията, в първите години.
294
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Младежите го ползват за клозет през лятото и от него се носи неприятна миризма.