Вън, вън… монах гони дете с аутизъм от Троянската обител

Грозната сцена се разиграла до чудотворната икона на Богородица
24 дек 2018 17:45,
252

Божи служител изгони дете аутист от църквата на Троянския манастир "Успение Богородично" в навечерието на Рождество.

Грозната сцена се разиграла на метри от чудотворната икона на Богородица Троеручица, разказа в профила си във Facebook майката на 5-годишното момиченце – Кристина Борисова.

Дъщеря й е с диагноза генерализирано разстройство от аутистичния спектър. Именно затова майката искала да се докосне до чудотворната икона, пред която хората се молят за здраве и изцеление.

На 16 декември обаче се натъкнали на йеромонах Георги, който грубо ги изгонил, защото детето: "Вика и крещи".

Семейството заснело арогантната сцена, недопустима за храма, и е качила клипа към поста си. В него ясно се виждат заплашителните жестове на монаха и се чуват думите: "То е детенце, ама вика, вика и крещи!", "Недей да ме снимаш, слушаш ли к’во ти казвам, ще те изпердаша!", "Айде да си ходите!"

Почти веднага от Троянския манастир изпратиха извинително писмо до жената, подписано от игумена - Велички епископ Сионий.

"От името на братството и лично от свое име поднасяме сърдечни извинения на вас и на вашите придружители, които сте потърпевши и сте станали свидетели на това неподобаващо поведение от страна на йеромонах Георги. Уверяваме ви, че на духовника ще бъде наложено съответстващото наказание за поведението му, което е недопустимо и непристойно", се казва в писмото му, цитирано от "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
2
 
15
 
! Отговори
Даниела преди 5 години
До АнонименГосподин Анонимен, жалко , че не сте разбрал, че сме на едно мнение. Мисля,че тази жена за малко слава съсипа този духовен старец, който лично познавам и обичам с цялото си сърце. Разпънаха го на кръст,за да си направят коледно шоу.
167
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДаниелаТи, Даниела, какво знаеш за Християнството, че да даваш некомпетентното си мнение? В този случай, единствен невинен човек е отец Георги. Отец Георги беше охулен и оплют заради това, че той не допусна разни особяги със психични и здравословни проблеми да превърнат Храма в лудница! Детето - неадекватно, неадекватни са майката и бащата, както и приятелите на семейството на болното дете.И все пак , ТОВА Е ХРАМ, а В ХРАМА се пази ТИШИНА! Храма НЕ е психиатрчина болница!
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДаниелаДаниела, хората, отиват в Храма за богослужение , искат да бъдат на Светата Богослужба, а не да бъдат постоянно ангажирани със психично- физическите и социални проблеми на разни " специални" и "особени" хора! Църквата, както е написано в Светото Евангелие, е Дом за МОЛИТВА, А НЕ вертеп! Бг мамите да си търсят друго място, където да си изливат нещастията си! Защото ако го бяха го направили в синагона, джамия или католическа църква - и там няма да се толерирара подобно поведение!
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДаниелаТи, Даниела, какво знаеш за Християнството, че да даваш некомпетентното си мнение? В този случай, единствен невинен човек е отец Георги. Отец Георги беше охулен и оплют заради това, че той не допусна разни особяги със психични и здравословни проблеми да превърнат Храма в лудница! Бебето - неадекватно, неадекватни са майката и бащата, както и приятелите на семейството на болното дете.И все пак , ТОВА Е ХРАМ, а В ХРАМА се пази ТИШИНА! Храма НЕ е психиатрчина болница!
164
2
 
14
 
! Отговори
Мартина преди 5 години
Отец Георги е духовният старец на семейството ми. Сърцето ми е изпълнено с тъга , но и с надежда , че той ще успее да преживее тази несправедливост , защото повече от всякога светът има нужда от неговите молитви.
163
1
 
10
 
! Отговори
Даниела преди 5 години
Бог се роди! Християнският свят празнува Рождество със смирение и благодарност. А ние го празнуваме с безсмислен и грозен скандал. Една млада жена стана известна и я даваха по телевизията. Един свещеник плати цената за петминутната й слава. Един народ се превърна в съдник , а върху едно болно дете се изсипа агресията и омразата от този безпощаден съд. За повече от 2000 години не сме се научили да празнуваме любовта и надеждата и дори на Рождество вадим кръст , за да разпъваме невинни жертви.
162
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само въпросната "майка" заслужава поприцание, но и "бащата" на детето, който се е заяждал и заплашвал свещеника, както и скапаните "приятели" на семейството на болното дете са виновни за тази неприятна случка! Отец Георги Е НЕВИНЕН!!!
161
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат от Дневник.бг " Когато отида в Църквата, бих искал да се срещна с Бог, а не да се срещам с болките и страданията на хората...не ми е по силите поне засега. В храма бих искал да слушам църковни песнопения и да се моля,а а не мучене на инвалидизирани деца....с нищо не мога да им помогна. А и това, че аз няма да получа това, заради което съм отишъл в Църквата, няма да им помогне на тях. "
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат от Дневник,бг" Абе, не знам, но покрай тези "коледни" празници виждах много повече кадри с хора в инвалидни колички, отколкото кадри с информация по темата: Рождество Христово. Все пак честваме рождението на Бога като човек, а не Деня на хората в неравностойно положение. Продължение
159
2
 
24
 
! Отговори
Атанас преди 5 години
Познавам лично отеца.Той е изключително свестен човек помогнал на безброй хора.Както винаги се показва избраната част от заснетото.Майката получи петте си минути слава,а един достоен човек бе окалян.Просто мили хора храма не е цирк(дори в цирка се пази тишина).Можеше жената културно да изведе детето навън докато се успокои и после да влезе пак.Отеца докато детео е пищяло е чел молитва за хора отървали от смъртта преди броени минути(катастрофирали) и треперещи идват за помощ.Срам за майката
158
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая патица щом няма уважение към расото, а злепоставя свещеника публично, то е ясно колко е вярваща. Щом не е вярваща, какво търси в църквата. В църквата няма демокрация. Не бива и да има. Щом свещеникът казва "Вън!", патицата трябва смирено да изпълнява. Църквата не е място за кресливи БГ-***.
157
16
 
7
 
! Отговори
Влади преди 5 години
Ходих в Троянския манастир преди 3 години. На входа - кебапчийница, с чалга от най- мазните фунии. Кич сувенири, вкл. и прескъпи ракии в някаква каручка. Вътре - някакъв ремонт, продължаващ с десетилетия. Усещане за пошлост и бездуховност. Няма кьорав духовник , с когото да си поговориш за духовни неща. Jamais plus -никога повече няма да стъпя там. Пък и нали предишния патриарх - агент на ДС беше тамошен послушник. Крушата не пада далеч от дървото!
156
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елин Пелин https://chitanka.info/text/5418-zanemelite-kambani
155
27
 
7
 
! Отговори
Вида преди 5 години
Защо критекувате майката? Защо да не пипне иконата детето? Престанете да съдете, ако трябва всички ще изчакат.
154
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка промяна изнервя аутистите, майката би трябвало да знае детето и как реагира в различни ситуации. Би трябвало да обясни на монаха, че детето ие с проблеми, а не да снима клипове и да ги качва в мрежата. Не можеш да искаш от непознати да приемат поведението на детето ти, като нямат представа каква е причината за това. Щом детето и не се чувства добре в храма, трябваше да го изведе навън, а не да причинява на него безпокойство, на останалите хора- разправии.
153
9
 
16
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Що за малоумие е да мислиш че картинка може да те излекува? Бог може, картинката - не. Картинката е идол а идолопоклонничеството е забранено в една от десетте божи заповеди. Но явно хората не могат или не искат да ги следват
152
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Монаха е сгрешил ,но показването на показ пред цяла България избухливоста му е един вид наказание!Проблема е по-голям!Превръщането на манастирите в туристически обекти ,е главния проблем!В древноста хората преди да отидат в манастир са се подготвяли!Постят,спазват в къщи молитвените правила в манастира задължително се изповядват и причастяват!Сега като че ли ,манастирите се посещават повече от хора ,които си разнообразяват туристическите дестинации!
151
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно "чудотворната" цапаница не лекува аутизъм :(
150
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ти си отишъл да се молиш и искаш да се спазва дисциплина и тишина и нямаш разбиране , че едно дете може да вдига шум , *** се помоли на дявола по-добре.
149
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майката е постигнала обратен ефект. Гледам, че "общественото мнение" не и съчувства. И правилно. Много хора са бИли път да се помолят пред иконата, а молитвите в шумна среда не се получават. Трябва тишина и атмосфера на смирение. Това не се връзва с изнервения детски плач. Аз бих изчакал отвън, докато детето се успокои, и бих влязъл после, защото независимо от нерадостното състояние на детето, повечето хора които се молят, също имат нелеки проблеми. Мисля, че не трябва да сме егоисти.