Студът не спря традиционното "Мъжко ледено хоро"

Наложи се да разбиват леда, сковал Тунджа
6 яну 2019 10:03, Нели Христова
212
Студът не спря традиционното "Мъжко ледено хоро"
Снимка: Булфото

На Богоявление в Калофер с традиционното "Мъжко ледено хоро" извадиха кръста от замръзналите води на река Тунджа. Хвърленото от свещеника разпятие бе хванато от мъжете и дадено на най-малкият участник 8-годишно момче, то го върна обратно на свещеника и получи благословия.

И тази година традицията бе спазена и първо в ледените води на Тунджа влязоха калоферци с песента "Залюбила е Василка". Преди това се наложи да бъде разбиван леда. Десетки родолюбиви български мъже и младежи, спазиха дългогодишната Калоферска традиция и се хванаха на Богоявленското "Мъжко ледено хоро".
Преди това рано сутринта в православния храм "Св. Св. Кирил и Методий" бе отслужена празнична богоявленска литургия.

Хиляди хора от цялата страна и чужбина наблюдаваха уникалния само за Калофер ритуал, който за първи път протече при сериозно полицейско присъствие.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
До Deadbrain преди 5 години
Вместо литър ракия, може и три литра вино, по избор!
52
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богоявление ило още у нас като Хорданов ден тоест кръщенето на Исус в река Йордан , а това мъжко хора е типична проява на алкохолизирани Група мъже , не е традиция или празник , крайно време е да се разбере
51
7
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Много всеказнайковци пишат тука добър си е празника, много хубав повод да се напием и вечерта да се сбием с някой в кръчмата.
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С някоя друга ди.вотия ще се прочуем ли?
49
6
 
11
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 5 години
Българските граждани, гости на Калофер, можеха да влязат в Тунджа, едва след като изнесоха и последния местен туземец от реката. След дезинфекция на водата, разбира се.
48
3
 
11
 
! Отговори
погрешно разбрано преди 5 години
Така нареченото (Мъжко ледено хоро) е измислено някаде 70-те години на миналия век специфично само за Калофер а Богоявление е къпане или измиване , 2-те Прояви нямат нищо помежду си , един път грешно представено цял живот грешно си остава
47
4
 
5
 
! Отговори
Deadbrain преди 5 години
Изпиваш един литър ракия намазваш се със дебел слой гъша или свинска мас и скьчаш смело във водатар никой няма да разере че си намазан ама кожата не се мокри щото маста не пропуска влагата също и грес и масло М-10 Д върши работа ако нямате свинска мас под ръка. А другите народи не извадиха кръст от водата извод българина е най-големият мъж на света.
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На камерите се видя някъв да пие до последно от пластмасово шише, падна по гръб и хвърли шишето на брега. После го вдигнаха на самолет и нагазиха в реката, където пак паднаха и тримата. Това ли е бългърщината?
45
6
 
6
 
! Отговори
redordead преди 5 години
това е сравнително нов ритуал, не е традиционен в смисъла, че от времето на Възраждането да кажем. Тогава, когато не е имало антибиотици една обикновена настинка е можела да натръшка в гроба цялото село.Щом ги радва, нека се забавляват.
44
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинското вярване е на богомолите и катарите затуй българите и франсeтата ще изчезнат, защото са трепали най-;ного богомили и катари за да се кланят на евреина-сектант вместо да се поклонят на Единствения. Много хора не са наясно, че истинската библия е арамейската тя е подменена със някакви еврейски текстове и измислици Французите не са търсили Граала, а са търсили истинската библия и свещените текстове докато са преследвали катарите и богомилите. Донякъде учението е предадено на Бялото братс
43
10
 
8
 
! Отговори
малкопишковци преди 5 години
на тея смелчаги алкохолизирани чурките им стават на попчета от тая мразовита вода.
42
1
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До Анонимен 40Ами хвърлят кръста за де се чудят кьопеци като тебе.Това ти е домашна работа от миналата година и още не можеш я реши.Айде сега бегай при плащачите за нови инструкции и смени плочата щото се изтърка.Тука турско е било ама нема повече да е.Турция до Анадола. Кюрдистан изгрява.
41
5
 
16
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ ! преди 5 години
тук се лее злобна турска пропаганда.Отврат.
40
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжество се лее на талази направо, а защо хвърлят кръста след като ще го вадят ? Христос никога не е хвърлял кръстове във водата и не се е къпал пиян той Господ е всемогъщ и може да ти се яви навсякъде не само в реката! И въобще от коя религия е Господ, няма религии това е измислица на богохулниците всички реки накрая се вливат в едно море. Върховния праотец той е само един - другото е от Лукавия.
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kвиченето на турските cвинe е музика за моите уши
38
3
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
На каква дpora си бе ***
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дами и Господа, според вас гл. "редактор" на този пpoпаднал сайт заслужава ли си съдбата?????
36
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видях по телевизиите некви на амфети да лазят в дерето ...
35
5
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
ХУБАВО е че няма да оставиш поколение което с npokaжения ти "ген" да мъpcи земята БЪЛГАРСКА
34
1
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Слава на Чулман - Сътворител и Субан Субаш - Спасител. Това са Водици! Единсвено в Калофер, тази древна архаика се е съхранила до известна степен.