По нашенски: Протест на "жълтите жилетки" – търговци на горива!

Заплашват за блокират граници, да излязат във всички градове
55
По нашенски: Протест на "жълтите жилетки" – търговци на горива!
Снимка: Булфото, архив

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест на "жълтите жилетки" още тази седмица.

Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници, каза пред БНР  говорителят на движението Симо Симов.

Още по темата

Според него в протестите ще се включат над 400 000 души.

Недоволството на търговците на горива е провокирано от законови промени, според които трябва да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лева, за да се регистрират и да влязат в пазара на петрол.

"На практика това поставя в невъзможност много от търговците да се регистрират и да влязат на пазара. От нашето сдружение сме построили своите бензиностанции в най-бедните райони, в селата. Давам един пример - малката селска бензиностанция ще внесе гаранция от 20 000 лева, а мощната бензиностанция също ще внесе 20 000 лева. Това са бариери, които поставят бизнеса в условие да не го изпълнява. Това ще доведе до повишаване на цените", заяви Симов.

"Хората са отчаяни и вече не издържат, борят се за хляба си. Отчаяните хора са готови на всякакви действия", коментира  той.

По думите му Законът за горивата поставя неизпълними условия пред търговците. В сдружението членуват около 100 фирми.

"За първия протест сме подготвили над 1000 жълти жилетки", предупреди Симов. Според него протестите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни.

Симов отбеляза, че нямат контакт с организаторите на "жълтите жилетки" във Франция, но полагат усилия, за да осъществят такъв и да ги поканят в България.

"Полагаме усилия да докараме част от тях тук. Те да застанат до нас и да подкрепят призива ни за спиране на закона. Този път сме се написали кои сме, защото очакваме провокации – някой отново да вкара в нашия протест хора, които не знаят защо са там. Протестът ни не е политически. Искаме да се обърнем към държавата, а това са хората. Искаме да кажем на хората, че не само бизнесът ще пострада, ще пострадат и потребителите, когато се наложи монопол от най-важния енергиен продукт - петрола", каза Симо Симов.

Според него законът е лобистки и поражда огромен монопол, но институциите не реагират на призивите на сдружението на търговците да бъде отменен.

"Затова решихме, че ще започнем протестни действия, като излезем на улицата до пълното спиране на закона. Към днешна дата отправяме призив към държавните институции, президент, премиер, Народно събрание, омбудсман за спиране на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон", коментира Симов и подчерта, че единствено институцията на омбудсмана им е обърнала внимание.

Очаквали са подкрепа и от президента, но не са я получили, заради което Симов е на мнение, че държавният глава работи по двоен стандарт.

"Безкрайно разочаровани сме от президентската институция", подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
BG преди 5 години
До всички вас - хора, които цял живот чакат от някого заплата. Тези хора са създали нещо със своите ръце, кръв и пот. Но вие сте прости и завистливи и не разбирате как и вие сте имали шанс за нещо свое, но червената напаст - Бойко и компания никога няма да ви позволят!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тиквено време живеем , дано мине скоро сезона на тиквите
47
2
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
От Монопола, пак ше протестират!Абе.... ПАРИТЕ Н"ГИ БИЛИ МАЛКО....!ПРЕЗИДЕНТА, ОБАЧЕ..... ТАРИКАТСКИН"ГИ ИЗБЕГАЛ..... ХАХАХААААААКурвелката..... СЪЩО!!!!!
46
4
 
6
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Тези вандали трябва да бъдат смазани още сега, в зародиш!
45
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Безкрайно разочаровани сме от президентската институция"Неправилен подход първо се минава пред централата на БСП тогава се говори с президента как си представяте президента да ви подкрепи бе съгласието на БСП.
44
3
 
12
 
! Отговори
:))) преди 5 години
отчаяни хора в страната няма, иначе доста протести и летящи камъни щеше да има ...
43
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви жълти жилетки са тия пундяци и мошеници. Тия са си чиста проба кафяви жилетки.
42
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютно олигархичен протест на енергийни олигарси и монополисти кръстени превозвачи и на изнудени със заплахи за уволнение да стачкуват за тях работници класика в жанра и естествено имената им са в тайна и още преди протеста вече знаят колко ще са точно защото ще са всички от определени фирми и бройката работници се знае аман от *** не неофашиста плутократ измамник Тръмп.
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28САМО РАЯТА СИ ТРАЕ...--а раята как да протестира срещу тези, които организират протестите , т.е. срещу неуправляващите ?тия безинджийски псевдо протести са някакъв абсурд - енергийната мафия организирала протест срещу себе си.за кво го правят, като ако хипотетично отидат на избори и ако хипотетично спечели антибългарската /пропутинска - бсп+батака+дпс+воля+дудак+дългия/ групировка - накъде ше я подкарат, към азия ли ? опасен експеримент !
40
7
 
12
 
! Отговори
Камен преди 5 години
- И защо ще участват 400 000 в протеста?! Ще извиете ръцете на работниците си да стачкуват - нали, наглеци?!
39
5
 
19
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Бойко Борисов има инстинкт на хищник, усеща кои са силните на деня и кои корпорации и монополи диктуват пазара на енергийни суровини в България, даже има охранителна фирма в Лукойл!!!Бати Бойко ще разчисти за пореден път пазара на горивата, защото печалбата трябва да тече само в еврейски ръце, банки и корпорации, но не и в български!!!Бати Бойко е слуга на евреите!!!Агент Ъривн Блумборф!ЦРУ!!!
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е ТОВА Е КОЙ СКАЧАЛ ПО ПЛОЩАДИ,КОЙ ПОЕМАЛ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ (ЦЕННОСТИ) НО ВЕЧЕ ДА НИ Е ЧЕСТИТО-НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ.ЗАТОВА БЛАГОДАРИМ ТИ БОЙКО,ЕВАЛА ТИ ПРАВИМ ТИКВО И СЕ МОЛИМ И ТИ ДАНО ДА СТАНЕШ ЧАСТ ОТ ТАЯ СТАТИСТИКА И ДА ОТИДЕШ И ТИ ТАМ ДЕТО НИКОЙ НЕ СЕ Е ВЪРНАЛ
37
11
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Тоя 17 с перфектната държава изби рибата! Кога си роден ти бе мочко и кое му беше перфектно на режима на тока ,зъзненето в тъмното Знаеш ли от средата на 80те как се гледаха деца и как се оцеляваше с дефицита НА ВСИЧКО.Защо водача на ,,перфекноста" го обяви за недоносче? Защо беше обявен този мораториум? Защото само със заеми и реекспорт не може да си перфектен.И аз бях много перфектен като взех ,,младоженския" Ама като свърши ,вече не бях.....Само сиренцето в капана е безплатно мойто момче.
36
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На сайта на това сдружение не пише, кои са тези, които членуват в него.Защо се криете?
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36Дали има ,,беден" търговец на горива и как се влиза в този бизнес?-с благословията на масквА , а значи с разшението на анклава в бургас !
34
5
 
8
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Ти инвалид ли си или обикновен т.р.о.л ? Кое е спряно бе юнак ? Явно не си инвалид и нищо не си разбрал за добавките.Аман от пишлигари и фалшиви защитници.По добре се поинтересувай за пенсиите на фалшивите инвалиди
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учим с е на простотии
32
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То изобщо не е за започване на бизнес в тая държава. Постоянно променящи се правила.
31
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали има ,,беден" търговец на горива и как се влиза в този бизнес? Сега да очакваме и олигарсите да му дръпнат един протест че им се пречи на ,,законният бизнес"
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дребните собственици могат да се регистрират в кооперация на фирмите ЕТ-регистрацията е безплатна и на база броя колонки да си разпределят сумата .Иначе всеки ще си търгува спокойно .Най добре е да се консултират с юрист.