Факли, знамена, момчета в черно... забраненият Луковмарш в София

Десетки почетоха паметта на една най-спорните личности в историята ни
395

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки забраната на Столичната община националистите почетоха за пореден път годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.
Още по темата
Десетки момчета в черно се събраха, за да тръгнат на факелно шествие, което завършва с полагане на венци на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1.

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

Преди шествието на националистите в центъра на столицата се състоя контрапротест срещу провеждането на Луковмарш.

Според протестиращите демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
13
 
! Отговори
seira преди 5 години
До КОМУНИСТ:"ДРУГАРЮ" КОМУНИСТ,ВИЕ ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ "ИСТИНСКИ" КОМУНИСТ?!ОСТАВА, ДА ТВЪРДИТЕ, ЧЕ КПСС И БКП СА "КОМУНИСТИ"?!МОЖЕ БИ МИСЛИТЕ, ЧЕ В СССР Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ?!КОГА, СПОРЕД ВАС, ТОДОР ЖИВКОВ Е БИЛ "КОМУНИСТ"?!МОЖЕ БИ, ТВЪРДИТЕ, ЧЕ В НРБ Е ИМАЛО "СОЦИАЛИЗЪМ"?!БИХТЕ ЛИ ПОСОЧИЛИ, КЪДЕ В СВЕТА Е ИМАЛО (ИМА) "СОЦИАЛИЗЪМ"!ДА СТЕ ЧУВАЛИ НЕЩО ЗА КАРЛ МАРКС?!ПРОЧЕТЕТЕ НЕЩО ОТ ТРУДОВЕТЕ МУ: ЩО Е ТО "СОЦИАЛИЗЪМ" И "КОМУНИЗЪМ" И ЗАПОВЯДАЙТЕ, ТОГАВА ДА КОМЕНТИРАМЕ!!
202
12
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 173 преди 5 години
Момчетата от Луковмарш не приличат на лузъри и несретници.Тези определения се опита да ги внуши Харалан Александров. Същият този Харалан, който открито заяви в ТV-предаване, че в момента в Русия се бил формирал православен фашизъм.След като чух това изказване относно Русия, ми стана ясно кой плаща на Харалан да сквернослови.А той, като застаряващо момче без самочувствие, вложи тези пари в апартамент, за да се каже, че той е благодетелят на бившата манекенке, употребена и зарязана от кого ли не
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 225Ако самочувствието ти е базирано само на ДНК-то ... въх лели майкоуууу.
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 227АМи като заслужават, напрви им? Всеки в тая страна е "Това трябва, онова трябва... Ама да го направи някой друг" ...
199
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм против този марш, но смятам че Левски и Ботев заслужават повече да имат такова шествие. А и тези момчета е по добре да излязат на улицата и да правят шествия против БХК, НПО и ромската престъпност. А не да парадират за някакъв генерал със съмнителни качества.
198
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кват система си имайте, само да не ми барата паричките!
197
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До чиста расаКато не разбираш, поинтересувай се малко. Питай хора, които се занимават с изследване на ДНК. Имаме основание за високо самочувствие!
196
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88 223Браво! Много на място казан е твоят коментар!
195
2
 
4
 
! Отговори
seira преди 5 години
До Iceblast88КАТО ГИ ПИШЕТЕ ТЕЗИ ОТКРОВЕННИ ЛЪЖИ, ПОНЕ "ВЕРВАТЕ" ЛИ СИ?!
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еж па тоя ... масон и зидари ... Хахахаха :)
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 231 Окей ;д
192
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук показват рани хора с бради и странни прически, като "лошо"Ама ако бяха на друга манифестация, щяха да са "колоритни и интересни". Яваааш.
191
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Момчета в черно"Че 90% от българските мъже носят черно бе! Лошо ли е? Или трябва, да са с розови полички.
190
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука много хора живеят години назад.Комунизъм и сегашна Русия как се свързва това сега не знам.Имаше под някаква статия пак тука коментрар какво се е случвало по хан крумово време и сега е трябвало да коляме някакви ... чудесна логика!Нали достоен човек и тн ... но се чудя какво ли би станало с нас ако бяхме наистина пратили войници срещу руснаците... победа ? не мисля ... но ако за вас това е достойна смърт окей ... нямам какво да кажа.
189
4
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
И за тия комунистически *** мръзнехме под строй и принуда по манифестации да скандираме БКП-КПСС-СЛАВА,СЛАВА.Помня.А вие?Младите не знаят - не идеш на манифестация -удържат два надника ,разговор с партийния Казанова, ако не се разкаеш-справка в МВР ,бой ,интерниране по селата,може и лагерче или в урановите мини.Спомням си радиоактивната манифестация-Живков го нямашеПод козирката на мавзолея треторазрядни другати под чадъри шатри махаха.Ние мокри радиоактивни-те знаеха.Вижте ТВ записите
188
3
 
8
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
Признавам че съм направил грешката в живота си ставайки комунист под червена пропаганда.РАЗКАЙВАМ СЕ ,не искам да имам нищо общо с крадците от БКП-БСП милионери.Не виждам борбата им с капитализма,за работниците и свободта на народа. Луков-сравних го с Т.Живков,Димитров,ген.Вл.Заимов .Видях истината.Герой дал кръвта за Родината срещу съветски шпиони предатели и КРАДЦИ.Образован военен срещу селски каскети.Кои са Живков,Димитров,Кубадински?Продали Бг ,избивали хора.*** без образование.
187
3
 
7
 
! Отговори
Прост селянин преди 5 години
Демокрацията е създадена и спонсорирана с единствена цел да служи на диктатурата на парите, велики са англосаксонските лихвари и корпорации.
186
3
 
17
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
1. Стига с този фашизъм! Фашизъм в България никога не е имало! СССР не е победил фашизма поради простата причина, че фашизъм е имало само в Италия, а СССР не участва в разбиването на Италия!2. Националистите в масата си са работещи хора, затова са и националисти, защото им е писнало едните да работят и да нямат права, а другите да мързелуват, да имат нулев принос за обществото и да имат само права! Това е в дъното на проблема!Върнете върховенството на закона за всички етноси и всичко ще е наред
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
краден текст и *** дето коментират малоумния текст.............
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от кога пък Расова образ са противници като Комунисите и Русия.............смешна недоразбрана история е тва с тоа Луков марш......... така се води по носа глупавия Нарпод