В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението

Най-много са те в София, следват Плевен и Стара Загора
Обновена: 2 мар 2019 10:28 | 2 мар 2019 07:40, Красимир Ангелов
185
В навечерието на 3 март: 400 паметника ни напомнят за Освобождението
Снимка: Булфото

Близо 400 паметника увековечават подвига на героите за Освобождението на България. 20 от тях са в София, съобщава "Монитор". След столицата по брой паметници следват Плевен и Стара Загора – двата града, около които са се разиграли най-кървавите битки през Руско-турската освободителна война.

Не са малко обаче и паметниците, които са били издигнати през годините, но вече на практика липсват.

Монументите, които не са стигнали до наши дни, едва ли са унищожени умишлено – никой не би посегнал на подобни паметници: съсипали са ги най-вероятно ерозията на времето и прословутата нашенска немарливост, смятат известните ни скулптори проф. Емил Попов и доц. Цветослав Христов.

Изданието припомня, че има два пика в строежа на паметници, свързани с бележитата дата 3 март – единият от тях е непосредствено след Освобождението до Балканската война, а другият – в периода 1975-85-та, когато се честват 100-годишнината от войната и 1300 години от създаването на българската държава.

В началото повечето паметници са поръчани и дарени от Русия, като дори надписите на тях са на руски език. Те започват още от Свищов, където император Александър ІІ е стъпил на дунавския бряг и е имал щаб.

Най-емблематичният паметник на българската свобода – този на връх Шипка, датира от 1926 година, когато се обявява конкурс за изграждането на монумента.Творческият колектив, спечелил конкурса, обаче се отказва да го построи заради заради суровите условия горе в планината. В крайна сметка той е построен от друг екип и е официално открит през 1934 г. в присъствието на цар Борис ІІІ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
1
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До Waffen SS.***Грешка при изписване 1829
162
1
 
1
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До двойни освободители////Одринският мирен договор от 1820 г.Договорът налага автономия на Гърция, Сърбия и Дунавските княжества Влахия и Молдова, под османски сюзеренитет и руска закрила.Унгария по това време е част Австро-унгарската империя.Малко повече знания по най-популярната история няма да ви навредят
161
3
 
4
 
! Отговори
двойни освободители преди 5 години
...и двойни поробители!!!Защо Румъния,Гърция,Сърбия,Унгария и др. нямаше от какво да ги освободят?Само ние ли сме робите на балканите?
160
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До патриотТурците доброволно ни освободиха без кръв а руснаците напразно я проляха!Не за България се биха а за проливите. И до днес има у нас места дето руснак не е стъпвал. Интереса им е бил към проливите! Освободители по принуда!
159
1
 
4
 
! Отговори
ЦАРИГРАДСКА КОНФЕРЕН преди 5 години
До АнонименИ ПРЕДИ ВОЙНАТА ГРАНИЦИТЕ И ЕКЗАРХИЯТА И ДЪРЖАВНОСТТА НИ ГИ ДАВА ТУРЦИЯ!СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ НАРОДА НИ, ВИЕ ПЛАТЕНИ ИСТОРИЦИ!!! АХ ТЕЗИ ПРОЛИВИ????СТРУВАШЕ ЛИ СИ ТОЛКАВА МЛАДИ ЖЕРТВИ С ЛУДИ ГЛАВИ? ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ВЛАСТ!
158
3
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Ако се интересувате от житието и битието на Лилипут 2, когото ще посрещаме утре, може да гледате или да си свалите филмчето "Он вам не Димон".Приятно гледане.
157
2
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До патриот*//А Брест-Литовският мирен договор ,какво общо има с Руско-Турската Освободителна война,която е 40 години по-рано ,а???А след това Беларус,Украйна,Грузия и Армения в периода 1922-1923 година се отзовават в СССР.А пък Литва,Латвия и Естония чакат до 1940 г да се присъединят,а част от Полша се присъединява още през септември 1939г.Мд-а-а
156
6
 
2
 
! Отговори
патриот преди 5 години
Честит 3-и март 1918г.На 3 март 1918 г. Русия е принудена да подпише най-унизителния мирен договор в историята си Брест-Литовския мирен договор.С този договор от лапите на руския империализъм се откопчват и получават независимост Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Беларус, Украйна, Грузия и Армения.
155
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нас паметниците ни напомнят за изгубената свобода!ОСВОБОДИХА НИ ОТ СВОБОДАТА И ЗАТРИХА ЛЕВСКИ!!~!
154
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Кой ни ограбваРусия! - новата ни поробителка!
153
3
 
4
 
! Отговори
Соломон Паси преди 5 години
и еврейската му банда от про-американски гнусове сигурно ще искат да ги съборятза юдо-масоните Русия е смъртен враг
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ще ги събори, няма страшно... За сметка на тях ще вдигне още няколко на убийците от гара Буново.
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В руската електронна преса прочетох за участието на един японски самурай в битката за Плевен. Облечен в самурайски доспехи, само с един меч катана, се хвърлял в атака, начело на руски бойци.Ако нашите подлизурковци знаеха за този случай, сигурен съм, че безспир щяха да го повтарят и щяха да канят японския посланик на Шипка. Финландският лейбгвардейски полк даде 23-*** убити при Дъбниците, знаят се поименно (всички са шведи) и ние повтаряме това с упоение. На Докторския паметник има повече имена!
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Зауеркраутфрессер Приятелю, няма да те разбере - невероятно е тъъъп! Аз се обръщам към него със "Шайссе", но не разбира. Според мен, не е и припарвал до Германия.
149
5
 
4
 
! Отговори
Кой ни ограбва преди 5 години
Русия всяка година ни източва с 5млр. евро(вижте търговското салдо) , но ние обвиняваме Германия.Ей , шарани , само БМВ е двойно по богата от цялата ни държава , но те забогатели на наш гръб.Германия без ЕС , щеше да е много по богата.
148
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори при комунистите 3 Март не беше национален празник.Ама нали СДС беше русофилистичното крило на БКП.
147
5
 
10
 
! Отговори
Зауеркраутфрессер преди 5 години
До привет от ГерманияТипично по германски много тактично забравяш за милиардите, които изнасят годишно Кауфланд, Лидъл, Метро, Била и целия авто скрап, който изкупуваме.
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИВЕТ ХУ ЙЛО ОТ ГЕРМАНИЯ !
145
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3ти март е измислицаАко не беше Освобождението, какво Съединение щеше да празнуваш, джендъре прoст?
144
5
 
3
 
! Отговори
гост преди 5 години
президент премиер , председател на народното събрание ,нямат място на ЩИПКА,предате ли ,ду *** ли з ци