Икономиката на България зависи отвън, слаба е в иновациите

Гжегош Шилевич смята, че трябва да следваме световните тенденции
Обновена: 19 апр 2019 07:27 | 19 апр 2019 07:00, Екип на Bloomberg
330
Икономиката на България зависи отвън, слаба е в иновациите
Снимка: Pixabay

Българската икономика е базинара най-вече на търговията, тъй като не представляваме особена сила в иновациите на фона на големите страни в Европа. Мнението на главния икономист на Coface Гжегош Шилевич е, че България е зависима отвън в икономически аспект. Той коментира темета в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента България трябва да се приспособява към пазарните нужди. Смятам, че вие привличате много добри инвестиции в информационните технологии. Наблюдаваме по-високо търсене и бих казал, че специализация в сектора би имала добро влияние", посочи специалистът.

Прогнозите на българското правителство за ръста на БВП не съвпадат съвсем с тези на Шилевич. Той изразява известен песимизъм в сравнение с родните депутати.

"Ние сме малко по-песимистично настроени от българското правителство. Преразгледахме нашата прогноза за ръста на БВП на България от 3,6% на 3,3%", посочи той.

По думите на Шилевич страната ни трябва да се води от икономиките на основните лидери в ЕС - Франция и Германия, ако иска да продължи с развиването на собствените си интереси.

Цялото интервю с икономиста можете да видите на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.


330
Още по темата: БВПГжегош Шилевич
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Седя си на терасата ... във Франкфурт лятото дойде....пия кафенце...цигарка...и се забавлявам на истерията на текезесарите!."

И друг един има като тебе, пише се с никнейм Сидней Ав$$трaлия. И той много обича да се изтъква къде е в момента, само дето на него му се получава като сипва на разни хора да ядат, а на тебе не ти се получава, защото си 10 пъти по-зле от него.
220
2
 
6
 
! Отговори
Циник до iceblast88 преди 1 година
Седя си на терасата ... във Франкфурт лятото дойде....пия кафенце...цигарка...и се забавлявам на истерията на текезесарите!.
Снощи бях на мача на Айнтрахт...супер яко!
А текезесарите - така и ще си идат - с отворени очи!
Поздрави!
219
0
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 1 година
До ***
Еми трудно ми е да определя с кое от всичките аз на анонимния говоря. Не само, че всеки път е на различно мнение, а доста често и спори сам със себе си. Поне да пише кое анонимно аз говори в момента за да знаем с коя част от разстотената му душичка спорим в момента.
218
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 223..
Каза ли нещо??
И за твоето се иска талант....с много думи - да не кажеш нищо
217
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизам тук и какво заварвам - единственият нормален който пише, ще се окаже някакъв тyрчин, който ви праща сeлям от Германия!
Всичките някакви фaшисти, комунисти, анархисти, царисти, националсоциалисти, гербериcти, костовиcти (чак се чудя тая дума да не я цензурират като мръснa)... един нормален българин не е останал.
И е пълно с хора, които по всичко личи, че нищо не разбират, обаче цял ден пишат мнения като полyдели и ръсят акъл, който и без друго самите те нямат достатъчно! Ама щедри бе!
216
1
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До 220
Много ме кефят анонимници на които не им стига мозъка дори да си измислят ник. Анонимен си на държавната службица където като умреш никои няма да забележи, че си изчезнал, анонимен си в живота, анонимен си в нета и анонимен ще си пукнеш. Аман от анонимния. Уж един човек, пък толкова много различни хора събрани в него, не шизофрения, а направо от разстотяване на личността страдаш господине/госпожо/ти/то/нещото или както се самоопределяш в тази секунда!
215
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме кефят някви селтaшки никове като ВафЛен СС, Айсдpис88 и тем подобни. Ахахахахах!
214
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много е смешно, когато някакви селски дъртаци с психични отклонения и комунистически мечти, които никога в живота си не са виждали 500Е накуп, дават акъл как да построим заводи и да имаме печалба.
Загубеняци.
213
3
 
8
 
! Отговори
Циник до iceblast88 преди 1 година
Колега .... не обръщай внимание на пъдарина с краставиците!
Комуниста - разбира от националсоциализъм и фашизъм ... колкото cвиня - от кладенчова вода!
РАБФЪКА НЕ ПРОЩАВА!
212
2
 
3
 
! Отговори
... преди 1 година
Пълни глупости, слаби сме били в иновациите. Световните сили трябва да се учат от нас как се въртят апартаменти и асфалт.
211
2
 
5
 
! Отговори
семантик преди 1 година
Национал Социалистите са едновременно и Националисти и Социалисти.
Докато БКП във многото си превъплъщения си е хем социалисти, хем интернационалисти. Под интернационалисти да не вземете да разберете САЩ! Става дума че са на каишка на Москва.
210
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нишо, сега Боце като ви направи чисто ново военновъздушно училище с чисто нови писти и в новопостроени сгради да спят и да учат курсантите с вуйчовци в парламента и като ви накупи 200 броя Ф-35 с авионика на Ф-50005 , и България ще стане процъфтяваща поне колко Франция и Германия взети заедно! И ще ходите на море в Равда най-после! Ще си купувате хляб за 15 лв парчето и шефът ше ви подхвърля 2 лв за да се видите у пари! Яко, а?
209
4
 
9
 
! Отговори
трилър преди 1 година
Нека не забравяме че през 1992 г Краси Премянов /известен комунист от Варна/ представи нотариален акт за земя написан 1960 г с химикал.
За сведение на по-младите, химикалите се появиха в България 1973-4. Това си беше очевидно самопризнание че въпросния господин е заграбил имота на някой утрепан от комунистите човечец. А колко добре написани нотариални актове през периода 1944-1960 г са минали незабелязано? Колко ли от реститутите са герои от Дзифт?
208
7
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 1 година
Ами вероятно точно такава България са искали опълченците на Шипка и за такава България са се борили и умряли ! Иначе не виждам логика защо трябваше да се опълчват ,когато в рамките на Османската империя всички българи са живеели повече от достойно ,имали са средства и богатства ,права и прочие ! Още след
" освобождението " българите започнаха да бъдат грабени първо от братушките си , после почнаха и сами да се крадат чак до ден днешен мизерия до шия ! Опълченците на Шипка постигнаха целта си !
207
7
 
9
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До 210
След като твърдиш, че в България е имало фашизъм значи грам не знаеш. След като твърдиш, че Цар Борис 3 е бил фашист защото подкрепял "фашистка" Германия! Ето от там съм наясно, че не знаеш и не правиш разлика между фашизъм и националсоциализъм. По стар комунистически навик наричаш националсоциалистите, фашисти за да не ги объркат случайно с вас самите заради социалистите накрая на името им!
206
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен211
ми така е.
А най-добре да прави по 150% ръст годишно. никой не го отрича.
Ама как да стане?
Ако знаеш, защо не си милиардер?
205
9
 
10
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До до гладния частник
Всичко което се управлява от държавата е обречено на провал - НЗОК, НОИ, АПИ, Кремиковци, Марици и каквото друго се сетиш! Ако не са частниците да плащат данъци държавата ще се срине за 1 месец! А заплатите са ниски защото 50+% от заплатата на хората се краде от държавата за да издържа служителите си, "социално слаби мързеливци" и всякаква друга пасмина на държавна хранилка!
204
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селските партийни секретари, пак взеха да се изхвърлят с грандоманските си идеи из форума и да строят заводи с чужди пари.
Сакън!!!
Първо с ваши си пари си оправете нужниците на двора.
203
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3,3% слаба икономика е нищо. България, за да има шанс, трябва да прави по 10% годишно...
202
7
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До до ицебласт 88
А колкото до това за жандармерията която била хората - моля не се опитвайте да преписвате чужди грехове като Катинската гора! Жандармерията пребиваше хората по време на комунизма за да ги накара да препишат ЛИЧНАТА СИ И ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА ЕДИН ПРЕДАТЕЛСКИ СТРОЙ КОИТО ОТКРАДНА ХЛЯБА НА ХОРАТА И ГИ НАПРАВИ РОБИ В СОБСТВЕНАТА ИМ СТРАНА!!! Имам роднини пребивани в милицията защото не са искали да си препишат нивите на комунистите! Така, че да мълчиш с фалшивите си обвинения!