Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!

"Българската нация е била успешна и си е гледала децата без Стратегия"
Обновена: 16 май 2019 10:17 | 15 май 2019 21:00, Анисия Иванова
195
Родители за Стратегията: Недопустимо е НПО-та да променят законите!
Архив: Булфото

Родители от "Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" са категорични, че е недопустимо НПО-та да променят българското законодателство. Според тях държавата е абдикирала и изцяло е прехвърлила грижата на децата към доставчици на социални услуги.

"Държавата абдикира от грижата за семейството и я прехвърля към НПО-та", каза на пресконференция Христо Лафчиев, родител и член на сдружение "Когито". Родители от Facebook групата, която наброява около 100 000 души, искат да се разгледат промените от последните години, направени във всички закони, правилници и наредби, които касаят децата и семейството, и да се върнат нещата във варианта от 2010 година.

След родителските протести, залели страната през последните месеци и походите срещу Стратегията за детето, премиерът Бойко Борисов днес категорично заяви, че "Национална стратегия няма и преди да се изготви ще има широко обсъждане".

Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!

Според Савина Хаджийска родителите имат готовност да направят свой проект на документа , който ще предложат след 30 май. По данни, изнесени на пресконференцията, бюджетът за социални услуги е 260 млн. лв. за тази година, което е с 180 млн. лв. повече и голяма част от тези пари ще отидат в доставчици на социални услуги - НПО-сектора.

Още по темата

"Проучихме около 30 НПО-та, всички от тях получават пари от три места - от Норвежкия финансов механизъм, "Отворено общество" и Фондация ОУК. НПО-та, които нямат връзка с тези три организации, не получават финансиране. Тези организации подкрепят и Истанбулската конвенция, детските съдилища, Стратегията, третия факултативен протокол към конвенцията на ООН за защита правата на детето", обясни Лафчиев.

По думите му "тези НПО-та вземат лъвския пай от парите за отглеждане на деца".

По данни, изнесени на пресконференцията, около 14 хиляди деца се отглеждат в центрове от семеен тип, 2000 деца са в приемни семейства. "Системата е така нагласена да дърпа нови деца в нея, сумите са огромни и са разпределени между тези НПО-та", обясни Лафчиев и попита: "Няма ли дискриминация на гражданското общество по този начин. Защо само една част от гражданския сектор е подпомогнат?".

"Ние протестираме срещу всичко, което е извън баланс. Не трябва да има монопол нито на държавата, нито на НПО-тата. Много е важно да се включат читалища, болници, университети в социалните услуги. Не е необходимо панацеята на всеки проблем да е свързан с три организации, свързани с чуждо финансиране", обясни Лафчиев.

Той каза, че групата на родителите, които са против стратегията, не отказва среща с държавните институции. "С радост ще се срещнем с омбудсмана Мая Манолова, с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, с правителството, но без посредници. Искаме категорично отхвърляне на проекта на Стратегията. Да се напише документ за семейството", обобщи той.

По думите му председателят на ДАЗД Елеонора Лилова е делегирала правата на телефон 116 111, зад който трябва да стои държавата, на фондация "Анимус", която участва активно в изготвянето на проектите.

На журналистически въпрос кои текстове във въпросната Стартегия притесняват родителите Лафчиев отговори: "Едно от нещата е, че в Стратегията се вкарват анонимни доноси, задължават се медицински работници и учители да доносничат. Въпросните НПО-та вече са изградили 30 сини стаи за разпит на деца.Тези стаи не са към прокуратурата, а в частни органзации. Сините стаи могат да се използват за подготовка на децата от психолог, но без участието на родителите, преди изслушването им в съда".

По думите на Хаджийска целият проект е притеснителен. "Вкарва се бедността като грях на семейството, не толкова насилието - сексуално, физическо и т.н., а бедността. На децата им се вменяват права, за които те още не са зрели, за да ги употребяват. Едва ли не родителите са инкубатори и произвеждат индивид, който е собственост на държавата, и ако семейството не се грижи добре, тя ще го отнеме и ще го даде на други", каза тя.

По данни на Лафчиев около 2000 деца се отнемат на година. 1996 деца са настанени в приемни семейства към 31 март тази година, около 14 000 са в домове от семеен тип. Лафчиев даде пример, че за област Монтана е заложено приемните семейства да нараснат почти двойно. 25 деца в община Брусарци са настанени в приемни семейства, но според доклад екипите не успели да се свържат с тези семейства и да разберат как се отглеждат тези деца, т.е. няма сведения за тях, каза още той.

И допълни: "Едната ми прабаба е отгледала 8 деца - успешни, образовани, и го е направила без Стратегия. Българската нация е била изключително успешна и си е гледала децата без Стратегия".

Родителите заявиха, че готвят нови протести срещу проекта. Първият протест е насрочен за 19 май в София, а вторият, който се готви, е обявен за национален и ще се състои на 21 май. Лафчиев заяви, че се надява в него да се включат поне 30 града и над 20-30 хиляди души.

"Национална група НЕ на Стратегията за детето 2019 – 2030" настоява за:

1. Категорично отхвърляне на "Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“, както и всички принципи, заложени в нейното съдържание, програми, наредби и промени в законите, които произтекоха от нея.

2. Връщане на промените в нормативни документи, закони и постановления и социални политики за децата 10 години назад.

3. Публично и подробно разкриване и оповестяване пред граждански одит на Дейността на дирекция централно координационно звено по изпълнения на дейности от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и, ако бъдат констатирани нередности, противоречащи на Конституцията на РБ, отговорният за дейността за тази дирекция да подаде оставка.

4. Разследване на всички досегашни случаи на извеждане на дете от семейството. Изискване за утежняване на наказателната отговорност за нарушения в процедурите. Граждански контрол по всички казуси от членове на НГИ "Граждани в защита на семейството и детето".

5. Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

6. Прехвърляне управлението и дейността на телефон 116 111 към държавен орган.

7. Затягане контрола на НПО в действията им, свързани с детето и семейството. Приемане на добрите чуждестранни практики (САЩ, Унгария, Русия) по отношение на работата с НПО с чуждестранно финансиране.

8. Ангажиране и проверка от държавните органи при случаи на отнети деца на български граждани в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
https://bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/norways_hidden_scandalЕто ви една статия. Накратко, в Норвегия масово отнемат деца от родителите въз основа на НЕДОКАЗАНИ ПОДОЗРЕНИЯ и нищо повече. Един от "експертите" - детски психиатър, решавал дали дете да бъде отведено или не от семейството му, впоследствие е осъден за сваляне на снимки и вида с ИЗМЪЧВАНЕ НА ДЕЦА И ДЕТСКА ПОРНОГРАФИЯ. Според собствените му признания, тези негови "интереси" практикувал от повече от 20 години.
97
8
 
7
 
! Отговори
Верни марксисти преди 4 години
Са писателите на тази стратегия. Още в Комунистическият манифест са описани трудовите армии от мъже и жени, и как държавата ще отглежда децата. Дали осъзнават какво правят друг въпрос.
96
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко са му на българския народ всекидневната борба за хляба, крадат го, и го мамят политици и ало измамници, грабят и рушат къщата му на село, пребиват или убиват баба му за пет лева, дилари зарибяват безнаказано и тровят децата му с дрога. Малко са му тези несгоди, че сега и джендарастите искат да го правят родител едно и две, да учат в училище децата му на хомосексуализъм, и на края ако не е съгласен, да му ги вземат, и да ги дадат на други извратени джендарасти.
95
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си мислуех, че балгарите сме революционерски нрод, ама се оказахме бая *** ...
94
0
 
7
 
! Отговори
116 преди 4 години
О??!? Имате идея, какво е държава и политика?Всички доказателства сочат за противоположното ...
93
2
 
30
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Целта както на ИК,така и на Стратегия,имат в далечна перспектива едно бавно ерозиране не само на обществото, а неговата основно градивна клетка каквото е семейството.Целта е да се отнемат съпротивителните сили на обществото, превръщането му в аморфна маса ,където уютно се чувстват едни полови недоразумения с отнети деца.Смятам,че защита на децата,които са бъдещето на обществото,така и жените,които са цветята на човечеството,ако са нарушени правата им,то защита им трябва да се осигурява от закони
92
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ако семейството не се грижи добре, тя ще го отнеме и ще го даде на други"Първо 30 години рев - "Къде е държавата", сега "Държавата да не се меси".
91
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко много лъжи на едно място... Къде ще му излезе края на това безумие? Страх ме е да си помисля дори.
90
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е тръгнал да им продава деца??!?!?!
89
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДамянБългрите имаме много странна представа за държава, политика и мястото на индивида в тези две неща.
88
1
 
21
 
! Отговори
НПО изместиха преди 4 години
държавата и затова сме на това дередже! Всички партии и те са НПО, всички джуркат и теглят чергата към себе си, за народа не им пука! Смучат като пиявици, затова трябва да се забранят всякакви мижави сбирщини, платени от чужбина! Как в САЩ има само две партии, а тук са 200? Целта на НПО е да скапват живота ни!
87
5
 
17
 
! Отговори
Дамян преди 4 години
Радостното в случая от подобни "стратегии и конвенции" е едно-Че българите започват полеееека да се събуждат и да видят накъде ги водят ЦК на ЕК и ЕС и глобалистите.Събужда се и Европа, страха в момента е голям за ЕП какви ще влязат там.А покрай него ЕП има над 4000 пак над 4000 лобистки офиса, е те какво правят там, ха сещайте се сами и защо ЦК на ЕК не ги е измело до сега ??!!!!
86
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гoшу"РАзбира се, това ако стане в "лошия" САЩ детето веднага ще бъде отнето и дадено на приемно семейство, без никакви НПО-та, само по закон."Това, което гледаш в холивудски филвми, къдеот темата е "ултракалифорния", не е реалността навсякъде. В момента, в САЩ ни покзват това, което се случва на два крайбрежни града, игнорирайки 98% от останалта територия. После се чудеха, защо повечето щати подкрепиха Тръмп ...
85
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече си изнасям семейството към чужбина. Учих и работих 9 годни в Дания, реших, че ще се върна в България и ще направя нещо положително за траната и смейсвото си, ама не ... Не става!
84
14
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Нема стратегии, Нема гявол...!Само болни мозъци по улиците.Изобщо не вервам на т. н. "социални мрежи" източници на масови психози.
83
1
 
19
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Недопустимо е НПО-та да променят законите!Не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава! Още по-недопустимо е правителството да допуска това!
82
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
оф Русия или Иран да им пускат няколко ракети вече на кpaвapника и да спрат да налагат изpoдcкитe си НПО организации и стратегии по света!
81
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги граждани! За да не се случват тези неща, трябва да сте по-съобразителни. Първо, да не гласувате за продажници, Второ, да купувате само от този, който не ви вреди, защото парите, които давате уж за евтини стоки, се връщат реинвестирани в България като НПО-та. Трето, обучете децата си, че никой освен етнически българин не може да представлява техните интереси. Все едно какви кривоноси ви говорят, че сте расисти. Плюйте им на обвиненията и ги пердашете. Децата са най-скъпото, което имаме!
80
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джендърастите от НПОтата, не се отказват и нахално продължават с опитите си за обсебване на чуждите деца. Свалете си похотливите ръце от децата джендърасти.
79
2
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Само да попитам:Смятате ли, че Владимир Путин и Виктор Орбан са прости хора и слаби държавници, че изгониха НПО-тата от Русия и Унгария ?У нас ДАНС следи ли внимателно работата на тези организации ?!

Спонсорирани публикации