Пушим по-малко незаконни цигари, защото... сме по-богати

Приходите от тютюневи изделия у нас са 3 млрд. за 2018-а
28
Пушим по-малко незаконни цигари, защото... сме по-богати
Снимка: Pixabay

Делът на незаконните цигари в България е на рекордно ниски нива - средно 5% от цялото потребление или 700 млн. къса годишно.

Общо криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 година са в рамките според Института за пазарна икономика на 90-120 млн. лева, много по-малко от 600-те млн. лева през 2010 година, каза Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

Спадът на нелегалното потребление се дължи на повишените доходи на хората, смятат експертите на ИПИ, цитирани от БТА.

Средната цена на цигарите в България е 5 лева - с 20-25% по-ниска от тези в новите страни-членки и наполовина от средните цени в ЕС. Въпреки това за нашия пазар цигарите остават сравнително скъпи.

През 2018 година с разполагаемия нетен дневен доход на човек от населението у нас могат да се купят 5,8 кутии цигари, докато в ЕС - 9,3 кутии.

3 млрд. лева достигат приходите от облагането на тютюневите изделия в България през 2018 година. Това са 9,5 на сто от всички данъчни постъпления в бюджета.

Само приходите от акциз са 2,5 млрд. лева. Близо 97% от данъчните приходи в сектора идват от облагането на традиционните цигари, каза пред журналисти Петър Ганев

От ИПИ са изчислили, че след 2015 година има постоянен спад на нелегалното потребление на тютюневи изделия, макар и с увеличение на акциза от 2016 година.

 

 


28
Още от Общество
Стартира акция срещу пияни и дрогирани шофьори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 2 седмици
Добре че е тва заглавие да разберем че съм богат! Жено ти нема да четеш тва!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Виктори беше 0,86 лева, а минималната - 110 лева. 128 кутии с една минимална. Днес - 640 лева и 5 лева кутия. Отново точно 128 кутии цигари с една минимална заплата.

Кой лъже, че българите са забогатели?

Старши изследователи на Отворено общество може да са забогатели от поръчки.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българина не е беден , той е най бедния , втория най беден Румъния е с около 70% по богат с 450 евро минимална заплата.
20
2
 
1
 
! Отговори
Ползват нова техника преди 2 седмици
Experti да допроучат проблема.Средно 4 дни провеждаме тестове.Измамените д а пушат се пси активират и активирането е видимо. вкл в инфрачервения сектор.
Колега от Полша буквално му светва главния мозък преди да вземе електрония комплект з а пушене и да се забърза към пушялнята на открито.Има голям биоактивен чип в мозъка.
Желанието з а пушене се задейства от холограма в личен документ.
19
1
 
3
 
! Отговори
JJIvanov преди 2 седмици
НАпомняме че нагли престъпници са ограбили над 3 000 000 000 живи кървави лева

от децата на БЪлгария ЗАРИБЕНИ ОТ МЕД МАФИЯТА ДА ПУШАТ Цигари.
Зарибяването до 1999 се извършваше с импланти зад дясно ухо.
Вижте цифрови снимки на пушачи оттогава.
След 2000 година зарибяването ставаше с микро импланти черни подадени през устата.
Сега с гиологични импланти вкл в стомах и главен мозък.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 17ти.
Дреме ми на мен за БСП и контрабандата. Не пуша о изобщо не ме интересува. Интересуват ме щената на хляба, тока, топлото, горивата, винетките, данъците. БАЦЕ Е ИЗЕДНИК!
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 16
Кефи ме как баце секна контрабандата която пълни касите на БСП!
Виждам, че вие червените пък се пукате от яд.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баце не мисли за вашето здраве! Той мисли за хазната, и не колко ще даде от нея на пенсиите, а колко ще даде на нашите хора. Баце е изедник. Вълк в овча кожа, а вие пак не гласувайте. Това е ваш избор.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българина най-мрази да му кажеш, че не е беден и , че не е роб.
14
2
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 седмици
Пушим законни,защото контрабандните са кът,че кой би давал 5 кинта,ако има за по 2-3!Ако това ни прави богати ок,но според мен е точно обратното!
13
4
 
9
 
! Отговори
очевидец преди 2 седмици
Докато заплащах сметки пред мен възрастен човек си купи 5 лотарийни билета за 15 лева.Покупките в количката му бяха за по малко.Същото е с цигарите и алкохола.За цигари,хазарт и алкохол у нас се харчат над 10 милиарда лева годишно.И то от хората с най ниски доходи.Страната ни би изглеждала по различно ако за тези пари хората си купуваха друго.
12
1
 
3
 
! Отговори
Петров преди 2 седмици
Пиетр Ганиевь пак се изходи
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пушим по малко незаконни цигари щото вече и за тях нямаме пари.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В провинцията димят по заведенията като комини. Не можеш едно кафе да изпиеш без да се нагълташ с дим. Като им видях касовата бележка на мои роднини от Северозапада. Две кутии по 5,10 от 30лв. обща сметка. "Ами не ни стигат парите". 200лв. на месец само за цигари!!! Всичките им сметки взети заедно за месец са им толкова! За какво пушат? В парка, на спирката за градски транспорт, в заведенията вече писах, на опашката за лифта в планината. Димят, та димят. Само сръбкините ни бият. Там какъв качак!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така е когато хората си купуват законни цигари държавата става по богата, за да стане по ясно нека да си преставим че в един ден всички пушачи откажат цигарите това ще доведе до огромна дупка в бюджета. Естествено намалява много потребителската кошница, но това е друга тема не е свързана с забогатяване на бюджета а с по високи покупателна способност на потребителите но това не е приоритет сега.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хахахаха ! Тази статистика е правена в парламента!
7
3
 
20
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 седмици
Не вдигайте повече цените на цигарите,че изгинааме. Вашта мама.Лекар съм и съм принуден да си правя цигари от незаконен тютюн, заради голямата пенсия.Направете цигарите по левче и изнесете контрабандата към съседните държави. Печелете от оборот.Майната и на ЕС.И изкривете краставиците и угасете фаровете.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спадът на нелегалното потребление се дължи на повишените доходи на хората, смятат експертите на ИПИ.......Тези ИПИ на какви хапчета са и заплати. Цигари не купувам на 5 лева колкото струват на Тиквонии велики. И да искам немога да си го позволя с 300 лв пенсия. Ако реша да купувам цигари то това означава че 150 лв само за цигари ще ми отиват. Добре че бракята Македонци продават на 1.50 лв цигари и все още не са в еврогей.скио саюз щото и те ще ги направят 5 лева.
5
4
 
21
 
! Отговори
брех преди 2 седмици
Това че сме по-богати, Баце ли ви го поръча да го пишете?
4
5
 
15
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 седмици
Някой помни ли култовите цигари "Арда" без филтър? Дядо ми (Бог да го прости) умре от инфаркт, но до последно пушеше "Арда" и пиеше водка "Търговище". Еми поживя си....до 75г..