БАБХ: Огнищата с африканска чума ще се разрастват

Стопаните е нужно да вземат мерки срещу болестта
9 юли 2019 11:26, Павел Гълъбов
15
БАБХ: Огнищата с африканска чума ще се разрастват
Снимка: Pixabay

Разпространението на африканската чума по свинете се разраства, размяната на вируса между домашната и дивата популация е изключително опасна. Това каза д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ към БАБХ във връзка с новите огнища на болестта пред Радио "Фокус".

Още по темата

МЗХ ще мисли как да обезщети стопаните на убитите прасета 

При домашните свине болестта може да бъде ликвидирана
, каза още той и обясни, че при дивата популация обаче отнема по-дълго време, тъй като трудно се откриват заразените екземпляри. Той препоръча на стопаните няколко мерки за предпазване от африканската чума по свинете.

„Първо по възможност да не отглеждат свине известно време, защото към момента заболяването стартира. От тук нататък то ще се увеличава и като площи, и като засегнати животни. Ако въпреки това те са решили, че трябва да отглеждат прасета, тези свине трябва да бъдат регистрирани. Това означава да са закупени от ферма, която има право да развъжда и продава този вид животни, да има необходимите документи, както и да се отглеждат съобразно изискванията“, каза експертът.

Георги Чобанов обясни, че всеки стопанин на животни трябва да има договор с регистриран ветеринарен лекар, който да извършва надзор над животното. Законодателството е ясно по отношение на случаите, в които е предвидено обезщетение и тези в които не е. Ако стопаните са закупили законно прасето и притежават необходимите документи, при случай на евтаназия, собствениците ще бъдат обезщетени.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Северозападнал преди 11 месеца
До Пишман-псевдо-ветеринарчето

Е като си толкоз сведующ разясни на незнаещите как се разпространява т.нар. "чума". Или може би ще ни обясниш как толкова скорострелно стават резултатите от изследванията, след като знаеш като ловец че едно изследване за трихинелоза се чака по две и кусур седмици!? По границата спираха и конфискуваха кренвирши и салами купени в Румъния, за да се спре заразата, а в Лидл продават салам от Брашов!! Аре бегай!
12
3
 
1
 
! Отговори
Ветеринар преди 11 месеца
До Северозападнал
Как се пренася болестта е изяснено отдавна; и мерките са изяснени. Просто западналите мозъци са обсебени от теории за конспирации и не ги приемат
11
1
 
3
 
! Отговори
Северозападнал преди 11 месеца
БАБХ са мошеници и рекетьори. Обслужват външни икономически интереси. Целта която им е поставена и която преследват е да откажат хорицата да си отглеждат домашни животни. Вместо това да купуват вносно 20-годишно месо от немските търговски вериги. Наглостта им става непоносима и буквално брутална. Така и не се изясни как се пренася тази болест. Как едно прасе в свинарник в двора на къща насред село може да попадне в контакт с една дива свиня, която тича в полето!? Сега пък комари разнасяли...
10
1
 
2
 
! Отговори
От бореца преди 11 месеца
Боко има вроден имунитет, не му се надявайте.!.
9
1
 
2
 
! Отговори
Ветеринар преди 11 месеца
До Попов

"Ами ако прасетата на стопанина са от поколения негово лично производство"
Щом са регистрирани и маркирани, и си имат лекар, значи всичко е законно. И не си мислете, че африканската чумa е майтап работа. България е заобиколена от такива от държави, където я има постоянно и наистина са нужни мерки
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
хайдеее.....свинското ще удари 12-15 лв! намериха си повод.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕРБ пак ще избият животните на хората, защото така са им наредели Големите началници отвън.
6
1
 
8
 
! Отговори
Попов преди 11 месеца
Ами ако прасетата на стопанина са от поколения негово лично производство, тогава от къде да ти даде документ, че ги е купил...!!! ... а и тоя дето има свинеферма и има така нареченото право, той от къде е взел първата cвиня!!!... ***, избивате не cвинете, а народа по селата избивате!!! села не останаха, а тая танчевата не й стигнаха овцете и козите дето изби, ами сега и прасетата!!! комарите с пушилки по улиците морят, милиони трошат, а ларвите по поречието на Дунав се люпят двойно по-бързо!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблема е в местната власт. После е чумата.
4
1
 
8
 
! Отговори
Иванова преди 11 месеца
Жалко е за България , че от райска градина я направиха ***. Да, така наречените българи. Не народ , а .......................
3
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 11 месеца
КАДЕ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СУБСИДИИТЕ-БОИКООООО МИЛИАРДИ ИЗЧЕЗВАТ.
2
2
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 11 месеца
Не са виновни стопаните.Откраднахте всички пари за третиране на комарите и те я пренесоха.Чумата дойде единствено с комарите.Защото на моя приятел,даже кучето вие нощем ,че го ядат комарите.Но вие няма да си признаете.Защото заради тази беля поне 5000 чиновника хранитутници трябва да се уволнят дисциплинарно.И сега с голямата балтия избивате животните!!Вие сте виновниците в администрацията!!Края на март трябваше да се унищожат лаврите на комара!!И малария има вече!!
1
2
 
12
 
! Отговори
Зараза преди 11 месеца
Основното огнище на африканска чумa има парламентарна група, евродепутати и обръчи от ферми. Усилията ви са напразни.