Оправдан! Съдът реши: Д-р Димитров не е убил Плъха умишлено

Медикът получи 2 г. условно за незаконен пистолет
Обновена: 18 юли 2019 19:07 | 18 юли 2019 18:40, Веселина Йорданова
250

Д-р Иван Димитров бе оправдан от Пловдивския окръжен съд по обвинението за умишлено умъртвяване на Георги Джевизов-Плъха при превишаване на пределите за неизбежна отбрана.

Медикът получи 2 г. условно лишаване от свобода за незаконно притежаване на пистолет "Валтер" и 17 патрона, предаде "24 часа". Със същото оръжие на 2 март м.г. рентгенологът от УМБАЛ "Пловдив" е прострелял в гърдите рецидивиста Плъха, който влязъл в гаража му да краде.

Още по темата
Джевизов е бил под влиянието на морфин. Когато лекарят забелязал светлината в помещението и слязъл на двора да провери, взел със себе си пистолета.

"Стой, полиция, легни на земята", извикал медикът на апаша и произвел изстрел във въздуха, но Плъха го нападнал. Хвърлил нож и го ранил в крака, а с метална табела го уцелил в ръката. Тогава д-р Иван Димитров гръмнал по посока на крадеца, стана ясно в съда. Простреляният Джевизов успял да избяга, изминал разстоянието до областната управа в Пловдив, и там издъхнал върху кола.

Съжалявам за всичко, което стана. Аз като медик съм призван да се грижа за човешкия живот. На толкова хора съм помогнал", каза в последната си дума пред магистратите д-р Иван Димитров, като поиска да бъде оправдан. За същото настояха в пледоариите си и двамата му защитници Георги Кутрянски и Гено Василев. Според тях във фаталната нощ на 2 март м.г. техният клиент е действал в ситуация на неизбежна отбрана, а не на превишаване на пределите й, каквото е обвинението.

"И капка съжаление няма у д-р Димитров. След стрелбата е извикал свой приятел и е започнал да търси домашната си котка Габриела", заяви адвокат Красимир Елдъров, който е довереник на родителите на Плъха. По негово искане в залата бе донесена метална брадвичка, собственост на лекаря. Въоръжен с нея и пистолета си д-р Иван Димитров е издирвал крадеца по улиците.

"Един уважаван лекар да ходи като касапин с брадва и оръжие, вместо да се обади на полицията", посочи адвокат Елдъров. По думите му въпросната брадвичка медикът държал всяка вечер до леглото си, откакто преди няколко месеца обрали първия етаж на кооперацията му.

Усмивки сред присъстващите на делото предизвика майката на Плъха - Златка, която твърдеше, че масивен златен синджир с кръст е на нейния син. Оказа се, че е на рентгенолога и е подарък от покойната му майка още отпреди 20 г.

Присъдата може да бъде обжалвана. Близките на Плъха се заканиха, че ще го направят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземем всички по един незаконен пистолет и да убиваме вкики който е влязал да краде?!Пък той съда ще ни оправдае после.
92
1
 
27
 
! Отговори
до 118 преди 4 години
Оня що хвърля нож, и що дири в чужд гараж? Значи според тебе, лекаря не може да си влиза в гаража ли, а? Я си ревизирай извратената мисъл.
91
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще е поредното дело, което после близките за загиналия ще заведат в Европейския Съд по правата на човека и данъкоплатцети ще плащаме като попове милиони левове кръвнина на близките заради некадълни неграмотни и корумпирани магистрати.
90
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 118Къф човек, къф невинен. 1 година условно за оатлака, другото е за медал. Писна. И вече. В чужда собственост посред нощ = смърт и тва е!!!! Това е от древни времена.
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За убийство с незаконен пистолет трябва да се лежи.цГодина условно. А и какво убийство? Томонов не заслужава да живее! И аре стига с това [мрънкане] ама той чувек ама ти как тай решаваш кой ти даа прао.... Така си решавам и смаомолъхитрона и такива, кат тежи имат проблем. Едно време семе беселинкрадците и всичко е било ок, ама сега? Защо са ни? Защо?
88
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AzБраво на кое?! Стрелял с незаконен пистолет и убил човек - невинен?!Как го е застрелял, сигурно без да иска?!И тая присъда не е окончателна и не е влязла в сила.
87
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всички хора са равни... Не всички заслужават равни права. Да си част от от обществото е преяилеги и някои хора трябва д си я извоюват!Лекар > Крадец всеки път!
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ланеца момчето ли е откраднал тоя мародер?!
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БончоСто при брат минава нямаш зор!
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да беше, подобно нещо не трябва да е престъпление.... А посток з медал.
83
0
 
18
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Все си мисля, щом трябва да отговориш реципрочно на изваденото оръжие, примерно ако имам законен патлак, купувам един незаконен, и ако дойде някой да краде го гръмвам, подхвърлям му незаконния, викам полиция и твърдя, че ми е извадил патлак да ме убива и затова съм го гръмнал. Нека някой юрист да коментира ще мине ли това в съда?
82
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Частната собственост трябва да е неприкосновена и всеки да може да я защити, себе си и семейството си, както намери за добре. Тогава ще има и превенция. Защото малцина ще се осмелят да посегнат на чужда собственост, ако ги грози смъртна опасност.
81
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Награда че ни е отървал от рецидивист
80
1
 
8
 
! Отговори
майка на... преди 4 години
така че няма да има детски надбавки след това?
79
2
 
31
 
! Отговори
Х преди 4 години
Разбира се, че т/ а да бъде оправдан. Какво е търсил *** посред нощите в чужд двор?,
78
2
 
54
 
! Отговори
ceci_ преди 4 години
Ако плъха бе в затвора, то1. Щеше да жив2. Нямаше да се друса и да обира на хората жилищата.Търсел го е и си го е намерил
77
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на пловдивския съд! Сега трябва тази новина да бъде разпространенан в Столипиново, Катуница, Войводиново, Сливен, Факултето, Филиповци, Лом, и т.н., и т.н. Да знаят ***, че като влизат нощно време да гепят, може и да ги гръмне някой, а после има и достойни съдии!!!
76
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докторът не струва. Но случаят е важен в тулкуването на неизбежната самоотбрана. Защото иначе е някакъв абсурд. Ако те нападне с нож ти трябва да му отговориш с подобно оръжие нв повече. Изобщо самозащитата е много ограничена. Ако повече съдии подхождат като съдията в Пловдив, хората по-сппкойно ще могат да се защитат98
75
3
 
49
 
! Отговори
Даа преди 4 години
Тоя плъх ,само като му видиш .. и ти става ясно какво.. е.Димитров симпатяга със семейство ,красива жена ,работи да подпомага социално родата на плъха, пускайте го човека да си гледа живота.
74
55
 
4
 
! Отговори
РГ преди 4 години
този случай трябва да стигне до Европа и най вероятно, държавата ще има да плаща обезщетения на роднинит на убития, а истинският убиец ще "лекува" хора...ако българите се имат за "хора" де. :)))