Паспорт за всяка кола: Ще останат ли само изправните на пътя?

Автопаспортът би затруднил клиента, признават експерти
13 авг 2019 10:34, Красимир Ангелов
131

Всеки автомобил в България скоро ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. Той ще дава информация за актуалното състояние на всеки автомобил.

"С влизането на сервизната дейност в закона искаме да сложим ред в този бизнес. С поставяне на ред в бранша считаме, че по пътищата на България ще се движат повече технически изправни превозни средства", обясни пред Bulgaria ON AIR автомобилният състезател и собственик на сервиз Румен Дунев.

Още по темата
Той уточни, че предложението за технически паспорт не е на Национална камара на автосервизите в България и той лично е против, защото автопаспортът би затруднил клиента. Според Дунев законите у нас трябва да се правят в посока да обслужват гражданите, бизнеса и чак тогава на държавата.

"В другите страни практиката е видна и тя е сполучлива. Основният коректив е в ръцете на бранша, а не в ръцете на държавата", коментира автоинструкторът и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев в "България сутрин".

Гостите в "България сутрин" коментираха и данните на Евростат, че страната ни е е на дъното на класацията по възраст на автопарка сред страните от Европейския съюз.

Румен Дунев обясни, че купувайки стари автомобили, не спестяваме, защото от една страна те отделят повече вредни емисии и така харчат повече гориво, което оскъпява автомобила в периода на експлоатацията му. От друга страна пък, когато внесем стар автомобил, той има нужда от ремонт и ние влагаме пари в чужда икономика, тъй като България не е производител на автомобилни части.

Двамата с Красимир Георгиев се съгласиха, че въпреки това без помощ от държавата българите не биха могли да си позволят по-нови автомобили, тъй като те са по-скъпи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
КралиМарко преди 4 години
Браво - толкова умно решение,Гарантирано от ГЕРП!Над 3,5милиона коли трябва да ги накараме на сила да минат през нашите касички/сервизи/Там, ще ги изнудим да си платят новите части на нашите касички/фирми/,Ако па нещо е много трудно - готово,без корупция -ще си купите паспортчето.А,и така поне по два пъти на година..да се дои стадото редовно и да му стане навик, че трябва само да дава.Да питам, защо не спрете всички МПС-та над 10години!Ми кой ще плаша..застраховки,данъци,глоби,такси,минетки.Пфу!
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тогава държавата да купува нов автомобил на всеки навършил пълнолетие българин-пък той да си я поддържа
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109Е, какво му е лошото на градския и междуградския транспорт? Аз на 43 си купих първата кола. Чисто нова от магазина. Сега след 10 години отново чисто нова. До 43 години с дете и жена градски, междуградски транспорт и БДЖ. Жив съм, здрав съм! Не съм крив? Кифли без мармалад! От кошчето с кола. Беден български народ!
100
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 4 години
На 33 год. съм и не съм гласувал досега (невиждам смисъл), ама тия вече се ***. Комунисти, Слави млави, който и да е, само не и пак тия дет се ненаядоха. Плащаме една камара данъци и какво ли не за тия коли, а насреща нищо!!! И докога всеки ще плюе шофьорите, като ние сме тия дет плащат и велоалеи и пешеходни зони и какво ли не за всички други, но не и за нас.
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"С влизането на сервизната дейност в закона искаме да сложим ред в този бизнес. С поставяне на ред в бранша считаме, че по пътищата на България ще се движат повече технически изправни превозни средства" Никой не дава пара за нова кола,всеки гледа да мине по-тънко с ,,нов внос''.С тези нови паспорти ще изпозапрат 20-30% о0т колите в България.Бедният народец ще остане на градскии междуградски транспорт.
98
1
 
9
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Вместо да пишете в днеса, пишете там, където законът е пуснат за обществено обсъждане, досега плащаме 4-5 данъка, разрешение и прегледи. Първо минаваш регистрация в пътна полиция, после има и гражданска, после технотест, после данък към общината, после периодичен преглед и сега и паспортче от други пунктове. Всичко платено от сиромаха. Пишете там, не тук. А знаете ли, че това паспортче за държавните автомобили ще бъде без пари (милиция, политици, администрация).
97
2
 
16
 
! Отговори
... преди 4 години
Колата ми е стара, спор няма. От 98-*** година е. Но е в перфектно техническо състояние. Имам я от 12 години. Няма лоп, няма троп. 1.9 чисти дизел, разхода е 4,5-5/100 при нормално каране. Ако карам по магистралата със 140, разхода се качва с около половин литър. Обслужвана винаги навреме, и поддържана в състояние, в което малко коли има (на тази възраст) на пътя. И си има всичко, в багажника. От пожарогасител (работещ) през жилетка, та чак до вериги (чисто нови). Паспорт???? За какво ми е?????
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тая политика на геноцид никой няма да остане на пътя и в България. Ще настъпи рай за пенсионерите ще си штръкат с бастуните по къдравите магистрали.
95
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе добре беше предложил един блогър в един от форумите по случая,ВСИЧКИ ОСТАВЯТ КОЛИТЕ В ГАРАЖИТЕ,ИЛИ ПАРКИРАНИ НЯКЪДЕ И ТРЪГВАТ ПЕША,ИЛИ С ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ.ТРЯБВА ДА ИЗДЪРЖАТ ПОНЕ МЕСЕЦ И ЩЕ ВИДЯТ,КАК ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ КЛЕКНЕ,АКО НЕ,ЩЕ ГО СВАЛЯТ ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА БЕНЗИНОСТАНЦИИ,БАРАБАР С "ЛУКОЙЛ"!И ако това беше в Гърция,щеше да стане,но в Роболандия....
94
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мисля,Като сумираш всичко, което плащаме на държавата покрай автомобилите - данъци, винетки, такси за регистрация и др. процедури, прегледи, акциза на горивата, сега като се добавят и сумите за технически пасторт, ще се получат около 2-3 млрд. всяка година. Ако всичко това отиваше за пътища и безопасност на движението, сега България щеше да е грейнала от перфектни магистрали и хубави пътища надлъж и нашир и движението щеше да е повече от безопасно.
93
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неналочиха се...
92
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кой му пука за техническата изправност. Истинската идея е да се приберат едни пари. Няколко милиона возила по 50 лв. сигурно правят около четвърт милиард, които ще вземат от гражданите. Това е истинската причина. Приказките за контрола и за техническата изправност са само сиренцето в капана - гражданина все пак трябва да бъде залъгван, че всичко е за негово добро.
91
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тихо да не събудим българите.
90
3
 
5
 
! Отговори
Проектозаконът преди 4 години
Всъщност това е съдържанието на Техническият регистър на превозните средства, а съдържанието на самият паспорт ще се определя от министър с наредба.*Чл. 48. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията с наредба определя реда за въвеждане на информация и предоставяне на достъп до регистъра по чл. 46, съдържането на техническия паспорт, редът за издаване на технически паспорт на превозните средства и на дубликат на техническия паспорт.
89
2
 
5
 
! Отговори
Проектозаконът преди 4 години
6.данни необходими за проверка на техническата изправност на превозното средство;7.данни от извършените технически прегледи на превозното средство;8.данни за издадените документи от проверките за техническа изправност на превозното средство;9.данни от километропоказателя при проверка на техническата изправност;10.данни за извършените ремонти и техническо обслужване на превозното средство;11.данни за пътнотранспортни произшествия с превозното средство.
88
2
 
4
 
! Отговори
Проектозаконът преди 4 години
Чл. 46. (паспортът съдържа информация за):1.идентификация на превозното средство;2.данни за тип, вариант и версия на превозното средство съгласно типовото одобрение или индивидуалното одобрение на превозното средство;3.директиви, правила или правила по които са одобрени компонентите, възлите и агрегатите на превозното средство;4.одобрени промени в конструкцията на превозното средство;5.технически данни и или маркировки за превозното средство, неговите компоненти, възли и агрегати;6.д
87
0
 
22
 
! Отговори
Мисля, преди 4 години
че много повече даваме за автомобилите си под формата на данъци,такси,застраховки и други такива измишльотини,и много по-малко получаваме?!Всички ние ежедневно пътуваме по-улици и пътища приличащи на лунни кратери,за които плащаме винетки!?От време на време посещаваме автосервизи,където за китайски части и некадърни майстори даваме луди пари?!Да не се налага да ходиш за щета при застрахователи?!Може ли някой да ми каже,за какво точно плащаме "Екотакса" и какво ще пише в този автопаспорт??
86
2
 
18
 
! Отговори
Ъъъ преди 4 години
Е как в чужда икономика? Тиквата каза, че у нас им 1500 завода, които произвеждат 120% от резервните части за всички автомобили по света!
85
1
 
32
 
! Отговори
СС преди 4 години
Пак търсят начин да одрусат нас, шофьорите с едни яки суми. Спрете се, бе, не са ли ви достатъчно всички такси, таксички, отговорности, винетки и застраховки? Гнус ме е от вас!
84
0
 
11
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 78 Ако на китайска кола смениш част с немска , какво правим тогава. Нарушение , а ?

Спонсорирани публикации