При новия модел: Бедните болни в НЗОК, богатите - в частните фондове

Проблемът с липсата на пари в системата си оставал
Обновена: 26 авг 2019 09:05 | 26 авг 2019 09:04, Камелия Цветанова
122
При новия модел: Бедните болни в НЗОК, богатите - в частните фондове
Снимка: Булфото, архив

Има опасност предлаганият нов здравноосигурителен модел, който предвижда създаването на частни фондове, да доведе до това, че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове. За това предупреди шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV.

Още по темата
Според него предлаганият от здравния министър Кирил Ананиев нов модел не решава основния проблем – в здравната система не влизат допълнително пари, а всичко се разполага в рамките на онези 8% от заплатата вноска за здраве.

Освен това промените в Закона за здравното осигуряване не решават проблема с допълнителните плащания в болничната и извънболничната помощ.

Дечев даде пример с частни болници, които често си измислят различни ВИП услуги, за които болният трябва да доплаща.

"Виждал съм например хигиенен сет, състоящ се от четка за зъби, паста за зъби и еднократна шапка за баня, който струва 80 лв.", разказа той.

Според Дечев, ако годишният бюджет на НЗОК за рацплащания по всички клинични пътеки е 4,2 млрд. лв., допълнителните плащания са за още други 4 млрд. лв., при това без да се смятат нерегламентираните плащания, които не фигурират в никакви ценоразписи и чийто размер никой не би могъл да установи.

Дечев заяви, че сегашната наредба на НЗОК достатъчно подробно регламентира за какво се плаща и съществуващите неясноти могат да се поправят, без да се налагат промени в Закона за здравното осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Закон за бюджета на НЗОК за 2019 годинаЧл. 2. Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска за 2019 г. е 8 на сто.
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 70Държавните служители се водят осигурени.Защо не им дава парите за да се осигурят сами държавата?Е това питам.Защото като почнат да си ги внасят сами, ще се види как сумата в НЗОК ще стане доста по-висока от колкото е сега когато държавата им внася.Остави го онова дето може да се провери осигурен ли си или не.Сумата е важна,колко пари постъпват в касата.Там е куче влачи рейс...
63
1
 
11
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 4 години
Какво стана с фалшивите телкове? С лимузините на докторите? С частния прием по медицинските университети? Високопоставени лекари крадат като за светвно, а болните стават все по-болни.
62
1
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 4 години
Да ще кажа - лъжеш. Аз съм в държавния сектор, без да съм държавен служител 0 на фиша ми пише, че за здраве 3,2% плащам аз (40% от осигуровката), а работодателя ми плаща 4,8% (60%). Общо 8%. Откъде ги измисли тези 5% понятие си нямам.Нямам и понятие какво означава питането ти: "Защо не им дава парите за осигуровки на всички,които осигурява държавата а?!!!За да не се види,че не им внася!!!!" Кой на кого какво да дава и защо?! Никъде в България никой на дава пари на някого за осигуровки.
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 66Защото крият,затова не си чел.Държавата внася някаква сума на база предишни вноски,а трябва на всеки отделно да се превежда попартида за да е светло и ясно всичко.
60
0
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 4 години
Малко бъркаш нещата.Сега се знае от всеки какви осигуровки са му внесени - всеки може да си провери на сайта на НОИ. Парите на всеки не може да се пазят, защото това е коренна промяна на немския модел на Бисмарк, която не може да стане за ден-два. Възможно е чрез плавно преминаване от стария модел към нов модел за примерно 50-60 години. 80 лева за четка за зъби, ами може - частна болница.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 64Спри далъжеш хората!Това,че няма контрол и някои са в сив сектор не означава всички!Частния сектор плаща 8% осигуровка за здраве ,държавата 5%-факт!Нещо да ми кажеш по въпроса?Защо не им дава парите за осигуровки на всички,които осигурява държавата а?!!!За да не се види,че не им внася!!!!
58
1
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 4 години
Не си наясно.Държавата стриктно си плаща осигуровките, които явно не знаеш, че за държавните служители не се удържат от работещия. Не знаеш и че всички, които са на заплата не си внасят сами осигуровките, а ги внася работодателя им, независимо дали това е държавата или частника. Не бях чел по-голяма дивотия от това, че държавата внасяла здравни осигуровки само ако ползват здравна услуга.
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата ще се оправи,когато се знае кой колко плаща.Държава ли си,частник ли,трябва да има вноска за всеки човек и да се вижда,преведени ли са пари за този човек от държава или от частник.Освен това трябва да има отделна партида и парите да се пазят,да няма начин някой министър на финансите да ги тегли.ББ изиска бензиностанциите да пишат всичко на касовата бележка,за тук също трябва да се знае и да пише колко % вноска му се внася на човека,а такива раздути харчове 80лв за четка за зъби -затвор
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега държавата при 1/4 от работещите за нея, внася 70% от общата сума на осигуровките. Ако държавата плаща не 100%, а 60% от осигуровките, както е в частния сектор, тогава не 70%, а 75% от общата сума на осигуровките ще идва от държавния сектор. За частния скотор всеки знае как е - сива икономика, укриване на доходи, неплащане на данъци и осигуровки и накрая няма пари за здраве, като се пенсионират пищят защо са на минималната пенсия, а даже и нея не заслужават според платените осигуровки.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 59Точно обратното е,чстника няма как да работи ако не внася.Всичко ти спират,разрешителни,лицензи и т.н.Държавата внася на държавните служители само ако ползват здравна услуга,иначе не.На ведомост им удържат на чиновниците,но реални пари не внася държавата.Затова не гласуваха да им ги дават на чиновниците и те сами да си ги внасят и за пенсия и за здраве,защото щеше да лъсне,че държавата не им внася,а само им ги удържа.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като унищожил Аварската империя, хан Крум запитал аварските пленници: От какво, мислите, че загина вашата държава? А те отговорили: От това, че съдиите се съюзиха с престъпниците и крадците; от взаимните клевети, които погубиха по-храбрите и умните; освен това от подкупничеството - всички станаха рушветчии; също и от Търговията, понеже всички станаха Търговци и се мамеха помежду си; От всичко това произлезе нашата гибел.
53
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При соца избор нямаше една вноска от всички.Лошото е,че и сега няма,то соца си продължава,но е частен де,ама това е друг въпрос.Трябва да има всеки партида и да внася,лошото е,че не е частна и всеки министър на финансите има право да тегли от НЗОК.Ако се изисква да имаш здравно,но да избереш къде е по-добре,но трябва да отпадне вноската към НЗОК,иначе не става.Сега дори застраховка да си направиш,дори в частна болница да внасяш,това не те освобождава от вноските в НЗОК.Трябва да има избор това е
52
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Отначало бях съвсем здрав, ама доктора разбра, че имам пари ...
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На практика само държавата внася реални осигуровки, вкл. и здравните. В частния сектор има огромно укриване на доходи и неплащен на осигуровки и данъци. В общата сума на платените осигуровки, делът на дърбавата е 70% при само 1/4 от осигурените. 3/4 от осигурените са в частния сектор, на те плащат само 30% от общата сума на осигуровките.
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедните без здравеопазване - няма изненада, така е при демокрацията и пазарната икономика в България след 30 годишно управление на демократи.
49
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата е най-големия длъжник,тя реални пари не внася на всички,които трябва да осигурява.На хартия уж ги внася,но реално плаща само ако някой чиновник се разболее.Частния бизнес плаща целя масраф,защото всеки месец чинно си внася парите реално,а не само на ведомост като държавата.Лесно беше на финансовия Дянков да изтегли милиард и половина от НЗОК,защото били в излишък тогава.С какво право той тегли от парите внесени от всяка частна фирма?Кой му разреши?Защо до ден днешен Горанов не ги върна
48
0
 
1
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Накрая да си дойдем на думата
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Ние сме в ЕС. И следваме европейския модел на здравна услуга.Като ти харесва Американската здравна система, отивай там.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДемократА как е в Германия? Холандия, Австрия, Швеция? А?

Спонсорирани публикации