3-годишният Алекс е починал от тежка пневмония

Това отчете проверката
Обновена: 20 ное 2019 18:43 | 20 ное 2019 18:29,
98
3-годишният Алекс е починал от тежка пневмония
Снимка: BulFoto архив

Тежка двустранна хемарогична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове) е окончателната причина, довела до смъртта на 3-годишния Алекс, който почина в четвъртък вечерта и за който сега тече проверка, тъй като родителите обвиняват лекарите в педиатрията за забавяне в приема и съответно в лечението на детето, пише "24 часа".

Още по темата

Това показват до момента резултатите от предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения, през които е преминало детето преди да почине  - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Проверката бе назначена от здравния министър Кирил Ананиев в петък и трябваше да приключи днес, но има още работа по случая.

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес, съобщиха от здравното министерство

На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая. По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
10
 
! Отговори
Лоу Даун преди 4 години
Булгарското образование е кругла нула.Затова ни Фолксваген ще тука ни Хундай ни Тата.Медицина Инженерство Архитектура всичко е помия.Държава която ще изчезне и процеса е напълно необратим.
16
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не извъртайте нещата.Тук става въпрос, че никой не е искал да приеме дете в тежко състояние. По същия начин вчера възрастен човек със жлъчна криза лежа 4 часа по пейките в болницата, докато бавно и кротко ни пренасочваха от кабинет на кабинет за подготовка за СПЕШНА операция. Така не се спасяват животи, господа лекари. Озвен това демонстративното безразличие и високомерието ви дразни.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, значи те пневмониите не се развиват ей така за един час. При силна кашлица, винаги лекарчето праща на профилактична снимка. Явно детенцето е било в доста напреднала фаза и всичко е било изтървано отдавна. Въпросът е: дали родителите са го завели в началото на заболяването и ако да, то защо доктора не ги е пратил на снимка.
14
26
 
7
 
! Отговори
Ами сега?!! преди 4 години
Въпросните родители убийци ще понесат ли отговорност за клевета. Въпросните лекари не са изтривалки за всеки луд с претенции! Трябва да им наложат минимум зверска глоба, за въпросната клевета, уронване на престиж, причинени душевни страдания! Отделно разследване за неспособността им да се грижат за дете! Лекарите да заведат дело с/у родителите. Крайно време е да стане ясно, че когато обвиняваш, трябва да носиш отговорнст при клевета!
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гарван ,гарвана око не вади , цялата система е такава воглаве с тиквата
12
22
 
9
 
! Отговори
Мисис баща 2019 преди 4 години
Това е нов тип пневмония, развиваща се за 2 часа. Те като го заведоха детето беше съвсем в началото, но за 2 часа умря! Да не мислите че са го дундуркали 1 седмица с 3 други диагнози преди въпросната! Крайно време е да се наложи контрол върху родителите. Не всеки некадърник може и трябва да гледа деца. после виновни ще намерят всякакви за да оправдаят себе си! Родителите сами знаят кой уби детето им-не са лекарите, и тази мисъл ще ги гони винаги, въпреки грозните им опити да се забършат с някого
11
3
 
9
 
! Отговори
Дъ Клаш преди 4 години
Идеята е следната длабоподготвени лекари нулево образование по медицина с изключение САМО на Медицинка Академия град СОФИЯ и то дори там вече няма професори.Държавата се изнесе.
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава пневмония не протича без симптоми.Лекарката твърдеше, че детето имало само признаци на лека интоксикация.Или не разбира нищо или се е уплашила детето да не и умре в ръцете и се е скатала.
9
2
 
15
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Само с пари не става - трябва и акъл, Бойко.Но това не го пише във "Винету". Затова си извинен.
8
2
 
13
 
! Отговори
Асана преди 4 години
Съдебна система лeшшшш, здравеопазването лeшшш с две думи всичко е лeшш!
7
3
 
14
 
! Отговори
хипократовата клетва преди 4 години
Гарван гарвану око не вади! Професионална тайна!
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как до вчера беше неясно от какво е починало детето, а сега изведнъж се изясни. Значи наистина не е имало смисъл да го лекуват?
5
20
 
12
 
! Отговори
Не родители а слънце преди 4 години
Така се прави! Оставяш детето си да мине през настинка, бронхит и пневмония, докато не стигне последна фаза на пневмония и тогава тръгваш по болниците с претенции! Ами все пак заети хора какво да ги правиш, няма за едното дете да си развалят спокойствието. после като поради липса на вълшебни заклинания, лекарите не му помогнат естествено те са виновни!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами(:(:(: нямам думи. Съмнение само да има и веднага снимка, вливания или там каквото трябва. Объркана държава. Къде ли намаляваме със бясна скорост, къде ли губим безценни животи. Бойко да си заминава. Не се справя.
3
5
 
17
 
! Отговори
до кога преди 4 години
Колко народ си отиде заради некадърни и жестоки лекари и какво?!Дяват още пари в една продънена система,вместо да я реформират и променят!!!
2
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновни има,това са майката и бащатада бяха завели детето на лекар поне един ден по-рано.
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновни има?Съд ще има ли? Затвор!

Спонсорирани публикации