3-годишният Алекс е починал от тежка пневмония

Това отчете проверката
Обновена: 20 ное 2019 18:43 | 20 ное 2019 18:29,
98
3-годишният Алекс е починал от тежка пневмония
Снимка: BulFoto архив

Тежка двустранна хемарогична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове) е окончателната причина, довела до смъртта на 3-годишния Алекс, който почина в четвъртък вечерта и за който сега тече проверка, тъй като родителите обвиняват лекарите в педиатрията за забавяне в приема и съответно в лечението на детето, пише "24 часа".

Още по темата

Това показват до момента резултатите от предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения, през които е преминало детето преди да почине  - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Проверката бе назначена от здравния министър Кирил Ананиев в петък и трябваше да приключи днес, но има още работа по случая.

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес, съобщиха от здравното министерство

На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая. По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХПричината за смъртта е посочена в документацията от аутопсията. Не фантазирайте, моля, налице са обективни находки.
56
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХххКолко "навреме" трябва да се "хване" една скоротечен сепсис от този тип, за да се стигне до позитивен резултат? Да напомня тайминга на събитията:, между приемането на детето в кабинета на д-р Георгиева в 14:00 и момента на смъртта му са няколко / колко?/ часа. В това време са се случили: 1. Преглед, рентген, първично диагностициране. 2.Настаняване. 3.Рязко влошаване / според някои писания около втория час след хоспитализацията?/. 4. Транспортиране в Пирогов, където детето умира.Та?
55
18
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
До 5 Не родители а слънцеТака се прави! Оставяш детето си да мине през настинка, бронхит и пневмония, докато не стигне последна фаза на пневмония и тогава тръгваш по болниците с претенции! Ами все пак заети хора какво да ги правиш, няма за едното дете да си развалят спокойствието. после като поради липса на вълшебни заклинания, лекарите не му помогнат естествено те са виновни!Детето е лекувано от личния лекар, който е казал, че е за домашно лечение, а не за болнично. После се е влошило.
54
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом в педиатричната болница в София шества подобна некадърност и безотговорност , какво ли е на другите места в страната? Страх и ужас!
53
4
 
19
 
! Отговори
Мфакар преди 4 години
Неразположението на премиера много обърка разследването. Сега ще се наложи доктор Георгиева да изгори, а то е ясно, че поне още десет души носят сходна вина.
52
5
 
1
 
! Отговори
дан преди 4 години
До бързо забравятеГосподине, за друго починало дете става въпрос.
51
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така, така диагнозата трябва да е колкото се може по-зловеща и неспасяема! Уж беше ротавирус!
50
3
 
13
 
! Отговори
бързо забравяте преди 4 години
В началото беше повръщане на децата и старите!Форумите завряха от обвинения,че хората са яли *** от контейнери!После се появи някакъв и сложи инжекция на малкия срещу повръщане и на бързо изчезна без да изчака!!Повръщането спря,но нещата се влошиха!При другите нещата започнаха да се подобряват,но малкия загази!Сега се оказва,че малкия имал вирусна пневмония!Интересно,какво са имали двете му сестрички и старите!?А между другото,и тримата директори ще ги върнат на работа,в това не се съмнявайт
49
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма безсимптомна вирусна инфекция, г-да кре тени. Може да е с много слабо повишение на температурата, може да е без кашлица, но винаги има обща отпадналост и липса на апетит. Няма болно дете, което се храни и играе. Като събереш 2 и 2, нещата се получават. Когато гледаш дървото, а не виждаш гората, значи си просто тьп. На офцъта детето и изглеждало като леко интоксикирано, само че го препратила към пулмологията. Та да не и умира в ръцете.
48
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 години режим Борисов. 10 години геноцид над българите/ 30% по малко население!
47
1
 
9
 
! Отговори
Х преди 4 години
До Да напомня на ...Детето е било с картина на менингококцемия.. Причината за смъртта най-вероятно е надбъбречната недостатъчност.- извървяване в бъбреците. Така, че снимката в началото може да бъде и негативна. Но при всички случаи е имало картина на тежка интоксикация, к. се установява още при оглед на детето.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 години ПП ГРОБ - 10 години политически БАТАК!
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тоя изпечен мошеник и крадец не е ли за пенсия. Колко години е.Докога ще краде. Алчна тв ар.
44
5
 
22
 
! Отговори
Ххх преди 4 години
Фудроянтно протекла инфекция, с кръвоизливи в бели дробове и надбъбреци- прилича на менингококов сепсис, с- дм на уотърхаус фридериксен. Едно тежко състояние, к. ако се хвани навреме и се приложи интензивно лечение, с огромни дози стероиди, може и да се спаси детето. Но...в конкретния случай има нехайно, неадекватно отношение от страна на лекарите. И това се случва във водеща педиатрична клиника. Поне да си мълчат при тези фрапантни пропуски, а те се държат арогантно.
43
6
 
25
 
! Отговори
И за какво преди 4 години
Преди 40-50 години общ лекар със слушалки беше в състояние да предположи пневмония. Сега нефелниците размотават детето в 2-3 болници. Родителите не са длъжни да са доФтори съ специалност!!! Пък и да предполагат,изчадията наречени доФтори ги объркват. А иначе всяка година се наливат по 300-500 милиона в буре без обръчи! Всъщност има ли бюджет,който да е по-голям от здравния? И за какво? Да ми изписват и слагат ненужни стендове за по 40 бона заплати на месец.
42
8
 
6
 
! Отговори
Да напомня на ... преди 4 години
..суперекспертите тук, че, според позицията на болницата, при посещението в кабинета на д-р Георгиева лекарката моментално е назначила рентгеноскопия на белия дроб. И , няколко часа преди смъртта на детенцето, това изследване не демонстрира крайна форма на пневмония.Просто факт. Хайде, сега експерти - започвайте да се напъвате!
41
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Добре де,Лекарите не са забелязали,ти родителите,които не са лекари искаш да открият пневмонията. Направо съм изумен от тези лекари,лелката,която се появи нагло по медиите си личи ,че има стаж,би трябвало поне от дългия си опит да е открила пневмонията,но не и е пукало,и гледала да разкара детето. Такава нагла лелка Елена Георгиева как може да лекува деца?! Изобщо заради такива безсъвестни..... като нея на лекарите им излезе име на убийци с бели престилки.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато човек забрави къде се намира, когато не може да отдели работата от личните пристрастия, когато му внушат, че е нещо повече от другите, грешките си идват от самосебе си. Или когато е шубе и не знае какво прави. Но, както казах, за грешка при лечението глобата е от 3000 лв и затвор, а за отказ от лечение - 300 лв и евентуално уволнение. Така че изборът е предопределен.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тежката вирусна пневмония протича почти без външни признаци. Леко повишаване на температурата, зачервени бузи, без кашлица, много трудно се хваща със стетоскоп. Само снимка е решението. И то веднага, защото за два, три дни и си аут.
38
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 4 години
Сега децата масово ядът боклyци, вместо пресни плодове и зеленчуци.