3-годишният Алекс е починал от тежка пневмония

Това отчете проверката
Обновена: 20 ное 2019 18:43 | 20 ное 2019 18:29,
98
3-годишният Алекс е починал от тежка пневмония
Снимка: BulFoto архив

Тежка двустранна хемарогична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове) е окончателната причина, довела до смъртта на 3-годишния Алекс, който почина в четвъртък вечерта и за който сега тече проверка, тъй като родителите обвиняват лекарите в педиатрията за забавяне в приема и съответно в лечението на детето, пише "24 часа".

Още по темата

Това показват до момента резултатите от предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения, през които е преминало детето преди да почине  - Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Проверката бе назначена от здравния министър Кирил Ананиев в петък и трябваше да приключи днес, но има още работа по случая.

В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес, съобщиха от здравното министерство

На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.

С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев проведе среща с директорите на трите лечебни заведения – СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УБ „Лозенец“ и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Към момента и тримата директори са временно отстранени от длъжност до приключване на процесуално-следствените действия по случая. По разпореждане на министър Ананиев временно отстранена е и приелата детето в Педиатрията д-р Елена Георгиева.

Сезирана е и Комисията по професионална етика към съответната Районна колегия, която следи за спазване на професионалните медицински и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на професията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Много си ***. Много.Такива като тебе попадат в същата ситуация.
36
13
 
10
 
! Отговори
Добре де, преди 4 години
Ако наистина е тежка вирусна -двустранна пневмония тя не се развива за три или за шест часа ,а с дни ,а родителите би трябвало да забележат, че състоянието на детето са се влошава и има затруднено дишане .Ако има и кръвоизливи в дробовете би трябвало да кашля и кръв .Не може да не е направило впечатление на родителите ,че да се сетят да го карат три часа преди да почине по болници.Не виня и не оправдавам никого,но не е гаранция че ако бяха го приели веднага в болницата детенцето щеше да оцелее.
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов толкова се разстроил,че баш днес отишъл да рита с бистришките магарета и вкарал гол.Резултатът е 3 на 0
34
1
 
7
 
! Отговори
Алеко преди 4 години
Тоя разбира от медицина,колкото св-ня от кладенчова вода.
33
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е проблемът в квалификацията.Слабоквалифициран човек при желание се учи и се научава. Лекарската професия не е наука, а занаят. Проблемът е в статуса, който им е даден и липсата на правила, контрол и адекватни наказания за несвършена работа. Такава надменност, граничеща с простащина и такъв непукизъм, какъвто се среща в болниците, няма никъде. И после ще ми говорят за права на пациента, харти и прочие булшит.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тоя дърт крадец няма ли да подаде оставка ?Заедно с племенника си - младия крадец Горанов Бездомника.
31
6
 
13
 
! Отговори
Батакa преди 4 години
Няма извинение за *** лекари завинаги в затвора и никога повече в здравеопазването.Но понеже няма лекари сега ще ги скрият пак и след време ще ги вземат пак на работа.Лошото че бялата мафия е навсякъде в България не е само в София.
30
0
 
8
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ БЕ преди 4 години
Е платих колкото трябваше и естествено снимката показа наличие на двойна пневмония. Лекатрите са претоварени, мнго често не добре квалифицирани и това е истината. Благодаряние на МЕН моето дете днес е живо. Бог да прости Алекс и моите съболезнования за неговите сринати родители. А на теб *** ти пожелавам да те споллети същото.
29
5
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Пневмонията е състояние до което се стига след поне седмица тежко боледуване. --------Какво тежко боледуване бе, приятел?Не чу ли доктор Гьоргиева кво ти реди - детето според нея нямало нужда от интензивно лечение. Това е два часа преди смъртта. Родителите трябва да разбират повече от нея ли?
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сред какви инфантили живея не е истина, спешен бил случай при катастрофа - боже вземи си вересиите !
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Детето не е оставяно да умира в коридора. Всякакви такива съчинения са политически манипулации. Детето е престояло в лекарския кабинет докато му намерят стая. И после спешно е закарано в Пирогов. Ако беше прибрано в сая, само с майка си можеше и да не се реагира бързо и да го закарат в Пирогов, което също е забавяне.Защо няма детски анестезиолог в детската болница? Това е въпросът!
26
1
 
14
 
! Отговори
ПИТАЙТЕ БЕ преди 4 години
На всичи професори тук мога да кажа само че ВИРУСНАТА подчеравам за ***, ВИРУСНАТА пневмония много често протича без изявена кашлица и се рзвива много бързо. За *** - много бързо означава в рамките на 2-3 ДНИ. Има си причина това да е най-честата причина за смърт у бебета и деца в "развититите дъържави". Моят син на 11 месеца бе поразен от точно такава мълниеносна вирусна пневмонния и не се е закашлял и един път. По частните лекарски кабинети се молех да му направят снимка на дробчето - не.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любители антиваксъри и вегани с лечение чрез БГ Мама. И после месоядните ин виновни.
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С този сайт, предишната статея за починалото дете е манипулативно "Минаха 2 часа преди детето да влезе за преглед" и веднага след това свидетелят обяснява как родителите са влетели с болното дете на ръце в лекарския кабинет. След това, до приемането му в болницата то не е излизало от кабинета т.е. не е оставено без лекарски надзор. Д-р Георгиева обясни, че е трябвало да се изчака час за резултатите от рентгеновата снимка и кръвните проби. После да му търсили легло ...
23
8
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Явно са от новите родители които питат гугъл или алекса за всичко.
22
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И понеже детето не е пострадало от катастрофа, са го оставили да умира в коридора?
21
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спешните места в болниците са за спешни случаи - удар от кола, натравяне и други подобни възникващи рязко! Пневмонията е състояние до което се стига след поне седмица тежко боледуване. Всяка майка твърди, че детето и е много зле като кихне 2 пъти ! Явно въпросната мАЙКА, не се е вълнувала особено до момента в който е разбрала, че положението е наистина много сериозно, но вече е било късно. Да си поеме отговорността!
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Боко пак е бил рИвалдо! Демек, оревал е орталъка заради последствията от собственото му 10-годишно управление!
19
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросните родители убийци ще понесат ли отговорност за клевета.---------За каква клевета да понесат отговорност?За това, че са ги върнали от две болници ли?
18
14
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Ако е истина,вина имат и то не малка и родителите.Да не са от веганите.