Чакат се резултатите от 189 проби, щабът зове: Ограничете контактите!

Ситуацията в държавите около нас е динамична
Обновена: 13 мар 2020 09:01 | 13 мар 2020 08:25,
196
Чакат се резултатите от 189 проби, щабът зове: Ограничете контактите!
Снимка: БГНЕС

189 проби на пациенти със съмнения за COVID-19 са дадени за изследване вчера в националните лаборатории, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски, по време на брифинг на Националния оперативен щаб.

От вчерашния ден 16 проби са положителни, заболелите са основно от София, останалите са част от област Монтана. Те са контактни на семейството, което беше прието в столичната УМБАЛСМ "Пирогов" в критично състояние и жената почина.

В света нещата се развиват доста динамично, особено в Европа. 134 000 са случаите към тази сутрин, почти 135 000, посочи проф. Мутафчийски. Той подчерта, че само за едно денонощие има 8 389 случаи, а починалите до сега са 4 983. Добрата новина е, че над 80 000 са се излекували от вируса.

Още по темата

"В района около нас ситуацията също е динамична. В Словения има 42 случая, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина 4, Албания 5. Има и един починал в Албания", посочи проф. Мутафчийски.

В световен аспект той посочи, че в Италия вече има над 15 000 случая, в Иран над 10 000. Тези две държави са и с най-много заболели извън Китай. От големите държави в Европа в Испания има над 3 000 случая,  Франция 2800, Германия 2 700.

"Вчера в Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на епидемията там. В Европа обаче няма тенденции за намаляване на заболелите", стана ясно още от думите на проф. Мутафчийски.

С оглед на тези данни Националният оперативен щаб е предложил на правителството да се въведат по-сериозни мерки.

"Неведнъж съм казвал, че още на 3 март, СЗОоцени, че единствените правилни мерки, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни са тези на Китай. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолиране. Под това мото протече и вчерашното заседание", заяви шефът на ВМА.

Той повтори, че от началото на създаването на щаба се апелират хората, които пристигат от рискови дестинации да останат самоизолирани във вкъщи. За съжаление обаче това не се спазва, има и сигнали за масово нарушаване на домашната карантина.

"Една от причините за разрастналата се епидемия, особено при семейството в Пирогов, е едно празненство, което не отговаря на нашите призиви. На него са присъствали 24 човека, а само вчера 11 души са дали положителна проба, плюс още двама", даде пример проф. Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1908,Абе ти си мий ръцете, че в Средновековието са се молели къде повече, но болестите са ги косяли наред.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90Защото могат да пуснат,защото няма кой да ги спре,кой да им потърси отговороност,кой да ги обвини официално ,защото са психопати.
92
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ф.С.В.Ти си се напил още от сутринта.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се крие етноса на заболелите и неспазващи каранткината на тях и 100 хилб глоба няма да ги връзоми!
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дали няма място за паникаАми, няма. Паниката доказано убива поне толкова хора, отколкото самото бедствие.
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, няма лошо в тези дни на Великите пости да станем съпричастни с Христовите страдания. Бог да е с нас. АМИН. Бъдете скромни и смирени
88
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В един от сайтовете, чв който се изнасят живи данни (уърлдометър) за заразените и починалите, има и друга любопитна информация.Например:11 милиона умрели тази година общо ( до днес )От тях:96 400 - умрели от сезонен грип тази година61 300 - умрели при раждането майки тази година333400 - умрели от СПИН1.6 милиона - умрели от рак195 хиляди - малария212 хиляди самоубийстваА Светът взел да се притеснява, че 4 хиляди умрели от корона вирус.
87
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Ако САЩ са виновни за този боен вирус- то ТЕ трябва да понесат всички последствия за това -Светът трябва да ги срине икономически -дори физически !!
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трбяват мерки защото ще пуснат чума другия пътИ защо?
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
https://youtu.be/0rlVTnvEw7M?t=243гледайте какво става в Китай, дали няма място за паника ?
84
2
 
2
 
! Отговори
... and Justice for преди 4 години
Май за Шайката от ГРОБ идва КОВИД ов Ден.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФактТрябва международно разследване и виновните американци на съд в Хага за престъпления към човечеството. Санкции серщу САЩ и американските граждани,гонене на базите и лабораториите им по света,недопускане на американски самолети да летят над държавите и да ръсят вируси...Трбяват мерки защото ще пуснат чума другия път.
82
2
 
4
 
! Отговори
Катюша преди 4 години
До ФактСега при извъредното положение, Костин Комейкин къде и как ще изпълнява поръчката на Кауня, да *** срещу България!!
81
3
 
5
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Както и преди си пишехме в форума тук всички- че в Бг ще стане страшно защото подцениха опасността и се хвалеха какви мерки са взели (дори нямат аспираторни апарати) ,разни платени професори ни успокояваха --се оказа ЧЕ ВСИЧКИ ТУК В ФОРУМА СМЕ БИЛИ ПРАВИ -СЕГА БГ Е ПОЧТИ ПЪРВА ПО НАЙ МНОГО ЗАРАЗЕНИ -ЗА СЪЖАЛЕНИЕ УВИ СЕ ОКАЗАХМЕ ПРАВИ !! СЕГА ЩЕ БРОИМ ТРУПОВЕТЕ! ЖАЛКО!
80
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците също не са дисциплиннирани,италиянците също,но ако държавата вземе адекватни мерки нещата ще станат. Правителството да препише репресивните мери от тях за недисципилнираните,които в БГ са мнозинството. Да свърши по-бързо тази гадост, и трябва да останем затворени за Германия и други такива старни,които оставят хората там да боледуват,и работят, без карантина.
79
3
 
1
 
! Отговори
Катюша преди 4 години
Сега при извъредното положение, Костин Комейкин къде и как ще изпълнява поръчката на Кауня, да *** срещу България!!
78
1
 
5
 
! Отговори
1908 преди 4 години
Гледам всяка вече по БНТ 1 преди централните новини пускат тропар на Св. Иван Рилски. За либералните "всезнайковци" ще кажа, че това е покровителят на България. Като видят дебелия и всички се обръщат към Бога. Никой не вика "Спаси ме вселено!" или "Помогни природо!". Когато се сетите за Христа, вече е късно, а цял живот сте хвърляли кал по Него.Та, как завършва тропарът: "...Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!".
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 81Ще затворят моло,ще се наложат глоби 5 бона..
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никава самоизолация не може да просъществува в България. Българина просто ще си каже: Те ще ми кажат на мене! Аи сиктир!И ще отиде на Моло.
75
1
 
10
 
! Отговори
Пенчо преди 4 години
Докато сме си Андрешковци нищо няма да се промени. Всички реваха, че трябва да затворят фирмите и да пуснат хората да работят от вкъщи за да се предпазело населението - много фирми се поддадоха на това. И какво виждам днеска, всички тия които бяха първи да реват за затваряне, са наизлезли в хубавото време навънка, водят си децата по площадки, пият си кафенце и си мисля, че това е платен отпуск.......