Чакат се резултатите от 189 проби, щабът зове: Ограничете контактите!

Ситуацията в държавите около нас е динамична
Обновена: 13 мар 2020 09:01 | 13 мар 2020 08:25,
196
Чакат се резултатите от 189 проби, щабът зове: Ограничете контактите!
Снимка: БГНЕС

189 проби на пациенти със съмнения за COVID-19 са дадени за изследване вчера в националните лаборатории, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски, по време на брифинг на Националния оперативен щаб.

От вчерашния ден 16 проби са положителни, заболелите са основно от София, останалите са част от област Монтана. Те са контактни на семейството, което беше прието в столичната УМБАЛСМ "Пирогов" в критично състояние и жената почина.

В света нещата се развиват доста динамично, особено в Европа. 134 000 са случаите към тази сутрин, почти 135 000, посочи проф. Мутафчийски. Той подчерта, че само за едно денонощие има 8 389 случаи, а починалите до сега са 4 983. Добрата новина е, че над 80 000 са се излекували от вируса.

Още по темата

"В района около нас ситуацията също е динамична. В Словения има 42 случая, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина 4, Албания 5. Има и един починал в Албания", посочи проф. Мутафчийски.

В световен аспект той посочи, че в Италия вече има над 15 000 случая, в Иран над 10 000. Тези две държави са и с най-много заболели извън Китай. От големите държави в Европа в Испания има над 3 000 случая,  Франция 2800, Германия 2 700.

"Вчера в Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на епидемията там. В Европа обаче няма тенденции за намаляване на заболелите", стана ясно още от думите на проф. Мутафчийски.

С оглед на тези данни Националният оперативен щаб е предложил на правителството да се въведат по-сериозни мерки.

"Неведнъж съм казвал, че още на 3 март, СЗОоцени, че единствените правилни мерки, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни са тези на Китай. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолиране. Под това мото протече и вчерашното заседание", заяви шефът на ВМА.

Той повтори, че от началото на създаването на щаба се апелират хората, които пристигат от рискови дестинации да останат самоизолирани във вкъщи. За съжаление обаче това не се спазва, има и сигнали за масово нарушаване на домашната карантина.

"Една от причините за разрастналата се епидемия, особено при семейството в Пирогов, е едно празненство, което не отговаря на нашите призиви. На него са присъствали 24 човека, а само вчера 11 души са дали положителна проба, плюс още двама", даде пример проф. Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
4
 
! Отговори
Ганьо преди 4 години
"Не ми казвай какво да правя, бе!"Джон Лок "Изгубени"/двойник на госин министра/
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моята баба винаги в подобни ситуации казваше, че щом има луди, има и мъдри. Затова светът е просъществувал.
112
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов изглежда доста уплашен. За собствената си кожа де.Явно най-после е проумял, че е особено рисков пациент.Едно че е прехвърлил 60-ака, друго че не спира да се мляска с всякакви непознати хора, само и само да изглежда обичан.Нещо, което му е липсвало силно още от дете.
111
8
 
14
 
! Отговори
Генерал Коронавирус преди 4 години
Защо Китай се справи а Запада няма да се справи. Защото в Китай могат за 2 месеца да си произвеждат всичко необходимо. Защото хората могат да си стоят 2 месеца в къщи защото нямат Кредити, Токът и Водата са евтини. За държавите живеещи на кредит в които Корпорациите владеят общественуте монополи се очертава пълен банкрут.
110
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво прави Борисов и кризисния щаб ?Броят болните и труповете !Президентът поне не си прави PR с трагедията на хората.
109
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма един доблестен и честен човек (журналист или политик), който да излезе и да заяви в прав текст:Некадърността на калинките и другите във властта е явна.Мерките трябваше да се вземат още при първите случаи на заразените в Италия. Оттогава насам хиляди се прибраха от Италия у нас. Мерки - никакви. Сега щели да ги търсят за карантина????
108
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно, че най-вероятно САЩ са разпространили коронавирусът, но това няма как да се докаже.Ясно, че най-вероятно, но няма как... Барба, ти ли си?
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се пусне такава гадост само ако можещ да я контролираш.Аааааа, най-накрая някой да го каже. Както беше казал някой - "Определени оръжия не подбират свои и чужди". Бактериологичното е такова.
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КокоБГ няма лабораториипо света,патенти за вируси,ваксини, доронове,които ръсят гмо насекоми, няма бази по света ,не лети над всички държави,няма проблеми търговски с Китай,ЕС, не враждува с Иран....
105
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
103,Ти с големия мозък, би ли обяснил какъв е смисъла да затриеш планетата?
104
0
 
19
 
! Отговори
В България преди 4 години
нещата са отдавна излезли от контрол. Да си кажем истината 1/4 от нашите съграждани са от етнос за който държавата нито знае къде живее, нито какво прави, нито се интересува. Етноса е прочут с нежеланието да спазва елементарна хигиена. От този етнос цяла Европа е пропищяла, защото щъка и взима помощи от всички държави наред. Италия е една от любимите им. Айде познайте дали извънредното положение ще помогне да се контролират тези хора.
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КокоСтрадат едни нещастни американци обикновени хора като нас. Много ясно,че при вируси и те ще дадат косвени жертви.
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 102Само вижте първите жертви,и направо си има доказателства. Дори Иран, ЕС, Китай,....Китайското и руското разузнавания не може да нямат доказателства. Русия вчера имаше военно учение отразяване на атака с вирусно оръжие,защото явно са разбрали с доказателства,и се подготвят.
101
6
 
6
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Абе вие луди ли сте бе. САЩ страда страхотно от този вирус. Има всеобща паника НБА дори отмени мачове. Хората са полудели и се запасяват. Тяхното население е податливо на подобни психози. Това е пълен абсурд да се говори за вина на САЩ. Ще се пусне такава гадост само ако можещ да я контролираш. Никой не може в момента. Аз мога да кажа, че България я е пуснала, доказателствата са същите както срещу САЩ- някой каза.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата жертва на корона вируса у нас е била на тържество с 24 души казаго Годжи сутринта по БНР и от 24 присъстващи 11 имат вируса у тях а един се бил върнал от Италия!
99
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 100А,аз се чудя как може да има подобни няма да напаша какви хора защото ще ме цензурират като теб. Техен *** ли си,или си роден с малко мозък?
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То е ясно, че най-вероятно САЩ са разпространили коронавирусът, но това няма как да се докаже.
97
2
 
11
 
! Отговори
Koko преди 4 години
Още два месеца така и следва фалит на всички ресторанти и барове, както и фитнес зали. Това е ужасна криза, кризата след този вирус ще е по страшна...
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото могат да пуснат,защото няма кой да ги спре,кой да им потърси отговороност,кой да ги обвини официално ,защото са психопати.Мнда. Но някак и нещо ги спира. Понякога се чудя как някои хора въобще се осмелявате да излезете на улицата.
95
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност българите сме едни от най-дисциплинираните народи в света. Тук въпросът опира до политиците и тяхната некадърност и корумпираност, заради което прехвърлят вината си на хората и онези 80% бързат да им повярват.