Без шведска маса и без СПА – как ще изглежда почивката в България?

Министерството на туризма публикува указания
Обновена: 13 май 2020 20:29 | 13 май 2020 20:20, Нели Христова
44
Без шведска маса и без СПА – как ще изглежда почивката в България?
Снимка: БГНЕС

Хотели и ресторантьори из цялата старана нетърпеливо чакат да отворят врати за туристите. Някои ще го направят още утре, а други ще изчакат поне началото на юни, за да имат активни резервации и по-голяма яснота относно това, как ще се процедира. За да улесни бранша, Министерството на туризма излезе с указания за бизнеса, които трябва да бъдат спазвани за по-голяма безопасност.

Едно е сигурно - почивката тази година ще изглежда по-различно от всякога. Шведските маси са напълно забранени. Общите помещения ще се дезинфекцират на всеки кръгъл час, а хотелът трябва да е снабден с достатъчно маски и термометри за посетителите си. Ще можем да ползваме басейна, но не и СПА центровете.

Между посетителите трябва да се спазва  дистанция от минимум 1,5 м. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица. Препоръчва се климатиците да не се използват.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.     

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения. Персоналът, обслужващ басейна, съблюдава спазването на правилата за безопасност и физическа дистанция между посетителите и осигурява стационарен дезинфекционен дозатор в зоната около басейна.

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата за настаняване или самостоятелните, ще работят само басейните, включително и с минерална вода,  при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми. Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка.

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите. Указанията ще подлежат на развитие според промяната на антипандемичните мерки и други обстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19 в страната.

На дезинфекция на всеки кръгъл час подлежат и всички общи помещения в хотелите, а самата рецепция трябва да се дезинфекцира след всеки гост. Освен това рецепцията трябва да разполага с достатъчен брой термометри за служителите и гостите си, а наличието на маски за лице трябва да е такова, че да надвишава с 10% капацитета на хотела.

Служителите на хотелите трябва да работят само с лични предпазни средства. Камериерките трябва да ходят с маски или щитове и с ръкавици, а служителите на рецепцията освен това да имат и защитна мантия. Едно от указанията гласи, че всеки хотел трябва да има специално длъжностно лице, което да е добре обучено и да следи за спазването на хигиенните норми. То трябва да води специален дневник, в който да се отбелязва непрекъснато какви хигиенни мерки са предприети и от кого, с какви препарати за дезинфекция се пръска и т.н.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха е***ати пародията. Аз и да имам хотел няма да отворя, тия се гаврят с нас. Такива мерки и в болниците няма. Явно идеята е да се откажат хората да ходят на почивка. Понеже това си е гавра.
37
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
Нещо не ми става ясно като какви хора ще са тея туристи и отде ше додат? Ако са от чужбина-първо 2 недели карантина- ми няма да дойдат. Възнаградените с ваучери органи на властта тряба да тормозят народа с проверки, КПП, глоби и пр- и тях ги нема. Медиците тряба да борят вирусите при 300 стационарно болни грипави-и техните ваучери фанаха фира! Българи де изкарват пари по света- и тях едва ли ще прилъжеш да карат 14 дена карантина в Родинатаи да се приберат обратно?
36
0
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
То кат затвор бе, ква почивка е тва!?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе търся ятаците на бат Бойко :Тонката ,Странджата , Фани ....Вчера бяха излязли всички от дупките си ,голям спор беше кой е по голям айдук Божков или Борисов и коя мисирка е по -добра Сашо Диков или Беновска...
34
1
 
6
 
! Отговори
Тройкаджия в Училище преди 3 години
Ами... аз бих заменил Шведската маса с Шведска тройка?!Между другото, като дойдат Шведите, ние ще станем (И ще идем при Шведките).
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде на бетоморието да спасим мутрите! Хахаахха А нещо така като Работа май има. *** няма.
32
3
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Чета много разноезични вестници и коментарите, ама такова тупане по гърдите , че нямало да си почива в държавата ами съседната е абсолютно уникално ,мнооого културно казано .Че , кой го е еня ,бе?! Половин свят до вчера щъкаха по света , преди да са си посетили столицата, даже. А в страни дето 99% от населението почива в чужбина, като Кралството , и дето господ бая ги е ущетил относно природа - пък те най са горди, пудрят надуват и правят луди пари от малкото което имат. Ама други хора..
31
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не вземете да си утивате В Гърция и да не се връщате и не плюйте Бойко защото ако не беше той сега нямаше да утивате в Гърция.
30
0
 
8
 
! Отговори
69 преди 3 години
A какви са противоепидемичните мерки за секстуризма у нас?Дайте някакви насоки?
29
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Не съм чел по голяма тъпотия!!!!
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропуснали сте изискването в хотелите да е без климатици, с вентилатори може. Не си представям как ще се диша при 34-35С!
27
0
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Не мога да изям всичко,опаковайте ми го за вкъщи.- Но господине, това е шведска маса!- Въобще не ме интересува от къде ви е масата...
26
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има шведска маса на черноморието-избираш межде ковид-19 и нашенска дезинтерия....
25
0
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
А къде ще си пекат г***вете нашите плейметки.Няма да могат да се...появят на Малдивите,Бахамите,или в Дубай.Това е много голям проблем и е редно кабинета да се намеси и включи точка към...извънредните мерки,за да се оправи...проблема.
24
0
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Абе как ще изглежда ?! - Никак !
23
1
 
29
 
! Отговори
Мфакар преди 3 години
Каква почивка в България? Няма да плащам на хунтата ДДС измамници!
22
3
 
28
 
! Отговори
мхм преди 3 години
какъв туризъм в България? миналата година без ковид-19 черноморието бе празно, ами сега? да умират от глад!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защитна мантия...Означава на български ....В речника няма такава дума мантия
20
0
 
12
 
! Отговори
Младежки спомени преди 3 години
До АнонименЩом те кефи така да мислиш - продължавай. Ходи си при мутрите в бетона и се реди на каквито искаш опашки. А за ровенето в кофите, как да ти го кажа по-деликатно - щом чакаш да се наядеш на корем на мтроморието - много си зле!
19
0
 
18
 
! Отговори
... преди 3 години
Сега и ще ви цакат с малко храна, без СПА и т.н., без климатици.. а препаратите и деинфектантите 100% ще са най-евтините и ще се разреждат допълнително. Който иска да ходи на море (и в Гърция ще е същото 100%). По добре в някое шале в алпите за седмица-две. Хем по-спокойно, по-красиво и няма да ядеш гадна храна