Доц. Мангъров: Спазвайте хигиена, не се струпвайте на закрито, това е!

Трябва да се научим да живеем с вируса, категоричен е той
Обновена: 9 юни 2020 20:17 | 9 юни 2020 20:14, Веселина Йорданова
260
Доц. Мангъров: Спазвайте хигиена, не се струпвайте на закрито, това е!
Снимка: БГНЕС

Трябва просто да се научим да живеем с този вирус, като спазваме най-елементарните изисквания за лична хигиена. Това коментира доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София пред БНР по повод предложението за удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Още по темата
"Ако ние не искаме да имаме туристи, ако не искаме да имаме сезон по Черноморието, ако искаме просто да си живеем и да се пазим, нека да продължим по този начин - тоест, ако ние сме съгласни да караме по този начин, волята е наша и нека да го направим. Но аз мисля, че ние няма да може да се справим по този начин с това, което се случва не само у нас, но и по целия свят", заяви той.

Инфекционистът посъветва хората да живеят нормално, както са си живели досега, просто да си мият ръцете и доколкото е възможно да избягват събирания на едно място в затворено помещение. "Нищо повече", подчерта той и допълни, че изследванията у нас не дават реален поглед за разпространението на инфекцията.

Във връзка с откритите огнища в Доспат, Сърница и Сливен Атанас Мангъров коментира, че едва ли това са местата, където коронавирусът най-активно се разпространява. При изследване най-вероятно би се открило, че и "другаде има хора, които си ходят на работа, но ако се изследват, ще се окаже, че също са заразоносители“.

Доц. Мангъров не очаква коронавирусната инфекция да се активира през есента. Той отново подчерта, че тестването, което се прави в момента, не дава широк и обективен поглед върху особеностите на разпространението у нас.

"Ако продължаваме да го търсим (вируса) по този начин, ние на всеки няколко седмици ще откриваме може би такива огнища като в Доспат, Сърница и в Сливен, ще се плашим много, ще се затваряме, ще се скриваме и ако на нас ни харесва да живеем по този начин, нека да продължаваме. Всъщност в страната за момента това, което е важното, е, че броят на болните намалява. В момента в интензивните сектори има не повече 10-15 души", подчерта инфекционистът.

По думите му за миналия ден в страната са починали четирима души на доста сериозна възраст. "Не бива да се забравя, че всеки ден в страната умират около 300 души по всевъзможни причини. И ако ние изследваме тези 300 души за коронавирус, ние може да установим, че не са четири, а са може би 30-40 и повече души, които си умират с този вирус", добави Мангъров.

Той отново подчерта, че при откриването на огнища на коронавируса става въпрос за хора, които са инфектирани, но това не означава болни.

"Те до преди дни са си ходили нормално на работа и изведнъж, понеже по някаква причина някой е решил да ги изследва, е установил, че са положителни и изведнъж нещата драматично се променят... Те не са болни, намерени са заразени жени", каза доц. Мангъров.

Според него кръвната плазма не е нещо, което ще реши лечението на болните от коронавирус. За момента няма дефинитивно лечение и няма как да намерим за всички евентуални бъдещи болни замразена плазма от оздравели, отбеляза специалистът.

Помолен да коментира ситуацията в Швеция и в отговор на въпрос дали има опасност у нас ситуацията с коронавируса да стане подобна, Атанас Мангъров изтъкна, че основен проблем при контрола на разпространението на Covid-19 в скандинавската страна се е оказало проникването сред рискови групи в старчески домове.

Той посочи и че преди Швеция по отношение на смъртността от вируса са много други страни, които се "затвориха плътно" - Франция,  Италия, Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Луд човек.
25
12
 
16
 
! Отговори
Ко преди 3 години
Дано е прав. Защото само той ни вдъхва кураж като инфо. Другото инфо е смазващо и безнадеждно, ако му повярваш. Вирусът е опасен, но хайде да ни вдъхват кураж. Защото, ако не умрем от вируса може да се побъркаме.
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24Имаш ли икономически факти за това което казваш? Великобритания е империя. Тях не ги мисли.
23
11
 
9
 
! Отговори
До22 преди 3 години
Викаш Шведите ще цъфнат,да ама не си познал,те ще бъдат засегнат не по малко от Великобритания да речем!
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не отивал Мангъров в Сливен да лекува??? Заразен не означава болен. Как ще лекуваш някой който не е болен? Ти при всяка болка в гърлото в болница ли тичаш. Пък няма и лекарство. С какво да ги лекува, с баба ти фасула?
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус вирус ама трябва и да се произвежда. Машини, технология, резервни части, програми. А кой ще се справи най добре с тази работа като има силно търсене. А така, държавите които не си затвориха икономиката. Помислете си една фабрика или предприятие да не е работила 4-5 месеца, колко време ще и трябва да се върне на старото си ниво.
20
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо някой тук от коментиращите говорят със злоба, обиждайки доцМангъров. Та той е този, който без да проявява нагла експертност, с човешки глас помага на хората да запазят спокойствие.
19
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя вече почва да дразни,като го вадиш такъв голям защо примерно не отидеш доброволец в Сливен да лекуваш заразените?
18
2
 
17
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 3 години
Както няма човек дето не е пипвал грип, така ще е и с този вирус. До няколко месеца или година , две, всинца ще го минем. Кой оцелее, оцелее. Това е. Ще съсипе икономиката то е ясно. И кат нищо ТСВ.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Ахаха, така ли ве. Ахаха. Много си смешен, направо се изкъртих. Каква остроумна ирония. Уникална.
16
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на доцента. Единствения здравомислещ медик в страната. Тези които искат по строги мерки са точно тези които обикалят най много по кафета и са сред хора, и не ги интересуват никакви мерки, а искат други да ги спазват. Овцете да се затвораят вкъщи и да живеят така. Най важното е че болниците са празни. Ако искат да откриват болести, да правят безплатни изследвания за РАК на хората на всеки 6 месеца. Ще спасят много повече хора.
15
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаха в бергамо по добре да не ходи че там просто ще го бият детското докторче с купена по соца диплома
14
24
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Браво на Мангъров,това е лекар,който е спец в своята област,но преди това е достоен човек и гражданин.Съветите които дава не са трудни и всеки може да ги спазва.Ето такива компетентни специалисти трябва да са на чело на държавата,ане политически Калинки,удобни за политическия...феодал,който ги е издигнал.Промяната трябва да започне скоро и...отгоре и кризата с този...вирус ясно показа пътя.
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на тоя главата ли му е крива или нарочно така са го снимали?
12
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този работата му е да спасява туристическия сезон или здравето на хората?
11
14
 
18
 
! Отговори
izh преди 3 години
Стига ми го вадихте този. Има време за приказки, има време за действие. Когато трябваше да се действа, беше получил право на това, той се наака публично, че почна да се прави и на много велик. Сега ми го сервирате да ми ръси азбучни истини, дето и бай Гоче от Бусманци го може Разбирам че трябва да има помия, иначе журналистите няма какво да ядат, ни и там трябва мярка
10
11
 
25
 
! Отговори
Съчка преди 3 години
Починалите днес са на 60,61, 73,76години,това не е доста сериозна възраст, според изказванията на мънгъра, даже някои от починалите са по млади от него, пак говори глупости за пореден път
9
2
 
8
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
А ще може ли и да се къпем вече ?
8
17
 
15
 
! Отговори
Пандемия преди 3 години
Аз за по измислена пандемия никога не съл чувал. Тези през час си сменят мненията и ги хванаха да лъжат безброй пъти до сега. За сметка на това има още много слабоумници, които още вярват.
7
12
 
13
 
! Отговори
георги преди 3 години
Много е прав, но нали трябва да се заглуши Божков.