Проф. Иво Петров: Рестриктивните мерки не трябва да се връщат

Вирусът се задържа във фините прахови частици, заяви той
12 юни 2020 10:22, Ния Христова
22
Проф. Иво Петров: Рестриктивните мерки не трябва да се връщат
Снимка: Pixabay
"Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините прахови частици, които се разпространяват във въздуха. Обеззаразяването на въздушната среда е много важно. Има методика, в която България е пионер – "озониране на въздуха". Това е известно отдавна, не го откриваме сега. Такава процедура би била много полезна". Това коментира кардиологът проф. Иво Петров в ефира на Нова тв.
 
Той приема моментът с големия брой заразени като изтрезняване за нас.
 
"Това е нова инфекция, нещо, с което не сме се срещали преди. Именно това е и причината за големия брой заразени. Хубаво е, че по естествен начин сред нас остават само по-малко агресивните мутации на вируса. По-агресивните си отиват, за съжаление, с хората, които умират", казва професорът.
 
Проф. Петров напомни, че при много от случаите дори не се наблюдава симптоматика. 
 
"Смъртността категорично е по-ниска от тази в началото. Вирусът е само една частица и има нужда от наша жива клетка, за да може да се разпространява. Нужно е да го приемем, за да ни разболее. За да не го приемем, е нужно да следваме препоръките за това", добавя проф. Петров.
 
Специалистът смята, че рестриктивните мерки не трябва да се връщат отново заради увеличението на заразени. "По-скоро заразата трябва да бъде ограничавана в клъстерите", казва той.
 
Професорът казва, че в момента не се намираме във втора вълна на заразата, а случващото се е израз на разпространението на вируса в затворени общества, където той се предава по-лесно заради по-близките контакти.
 
Проф. Петров добави, че броят на направените тестове е важен за резултатите.
 
"В началото, когато се изследваха само хора в болниците, тези без симптоматика оставаха извън статистиката", казва Петров.
 
Той коментира, че има становища, че ефикасна ваксина ще бъде създадена много трудно. Това е така заради мутацията на вируса.
 
"В медицината никога няма абсолютност. Няма да има медикамент, който да ни предпазва на 100%. Ще има такива, които да правят заразата по-малко опасна", казва Петров.
 
Проф. Петров обясни, че болниците в страната са много добре подготвени и не смята, че може да настъпи криза при тях. 
 

22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Ф преди 4 месеца
А така! Значи вече е важно обеззаразяването на въздушната среда... А как се присмиваха на руснаците които го правят от самото начало и го правиха също в Сърбия и Италия. Само о само да кажат нещо срещу тях, макар че в Русия има много натрупан опит по вопроса и се справяли с доста епидемии както в страната така и в чужбина.
20
0
 
1
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 месеца
Защо така Ви е страх за жалкият Ви животец ?!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Професоре, първо казва се "кластър", а не "клъстър", второ кластър означава натрупване или струпване, в конкретния случай натрупване (струпване)на хора. Тъкмо такова натрупване при наличие на 1-2-3 заразени става огнище на зараза. Не би ли трябвало това населено място да бъде под строга карантина, та да се разбере как стоят нещата и накъде отиват? Защото ние, българите, не се отличаваме с голяма дисциплина и като нищо Ковид 19 може да се разнесе за няколко дни.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Онзи ден придрожавах бащата да му махат гипса в ортопед. отделение (като минахме през личната и ренгена). Освен аз,той и една санитарка други с маски НЯМАШЕ. Нито маски,нито шлемове,нито ръкавици. Не очаквах такава безотговорност от мед.персонал, а ги гледам не са и първа младост.
17
0
 
1
 
! Отговори
Sofiqta преди 4 месеца
До Манолов То в София е и половината населени на България - кво предлагаш???
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето защо руснаците дезинфекцираха основателно 7-8 пъти цялата Москва. А ние?
Ние налагаме глоби на недисциплинираните.
------

Думата "основателно" какво трябва да значи в този контекстт бе, русняк?
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва, Иво трябва .В грешка тежка си!
14
2
 
1
 
! Отговори
Манолов преди 4 месеца
Умник всезнаен - "По-скоро заразата трябва да бъде ограничавана в клъстерите", ами София-град е територията на най-големия "клъстер", КАК го ограничавате?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Страхотно! Това значи, че климатиците ни убиват. Затова и вирусът се разпространи толкова бързо по цял свят. Представете си в един полет от Китай до Щатите колко пъти се "претака" въздуха в самолета!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Да се разбира ли, че на някой болен мозък ще му дойде добре дошло това твърдение за финните прахови частици и понеже те пък се предизвикват от движението на автомобилите да изкарат и тях виновни та да ограничат движението."
---------------------------------------------

Управляващите могат да въвеждат ограничения и мързеливски да гледат и да чакат ефект и могат активно да дезинфектират околната среда и да подобряват условията за живот на гражданите в съществуващата пандемия. Ние какво избираме?
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Вирусът се задържа във фините прахови частици"
-------------------------------

Ето защо руснаците дезинфекцираха основателно 7-8 пъти цялата Москва. А ние?
Ние налагаме глоби на недисциплинираните.
10
1
 
2
 
! Отговори
Гледам Тв преди 4 месеца
Бате Бойко няма да Ви даде да затваряте отново, защото потреблението спада и приходите му намаляват. Отделно, че приказките на НОЩ са девалвирани за повечето хора.
9
2
 
3
 
! Отговори
о преди 4 месеца
До Анонимен 3

За какво изходно ниво и носене на маски говориш бе човек...
Излезни малко навън и виж, че живота си тече, няма камиони с трупове и има достатъчно чували...
8
2
 
12
 
! Отговори
Няма рушвети преди 4 месеца
Всички "лекари" от другите специалности си загубиха пациентите и рушветите... заради този вирус и сега се скъсват да дават подобни съвети .
7
0
 
5
 
! Отговори
Амиии... преди 4 месеца
Добре де връщайте ги...ше си лежа в къщи...жена, кюфте и салатка с "мезе"...добре, ама и заплатката да ми върви, екстра ще да е! Иначе не.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ако се блокират всички махали в българия за 1м. и вирусът ще изчезне..
По този повод четох следния виц
Асан чул, че пак ще въвеждат карантината и попитал "И кво сега, пак ли ще трябва да си мия ръцете?"
5
1
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 4 месеца
Много вярно отбелязано. Да се забрани движението на лични автомобили в слънчеви дни и да се насърчи изграждането на градски железници.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да се разбира ли, че на някой болен мозък ще му дойде добре дошло това твърдение за финните прахови частици и понеже те пък се предизвикват от движението на автомобилите да изкарат и тях виновни та да ограничат движението.
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мерките не трябва да се връщат, но блокади на огнища трябва да има и повсеместно носене на маски. Цената на които трябва да се върне на изходно ниво.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е истината и просто прекалено уплашените трябва да я приемат. Защото и да не я приемат, тя по-малко истина няма да стане.
Вирус е. Заразен е. Но това не може да епричина допълнително да се усложняват нещата и хората да седят затворени с месеци, години или цял живот. Няма кой да ги храни. И това е също истина. Човек трябва да живее с този вирус. Както и с редица други.