Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението

Ипратиха писмо до държавниците с благодарност за влизането в "чакалнята" на еврозоната
Обновена: 13 юли 2020 21:44 | 13 юли 2020 11:40, Камелия Цветанова
598
Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодатели и синдикати отправиха призив за стабилност и спиране на напрежението в обществото. Те изпратиха писмо до премиера, президента, министъра на финансите, председателя на Народното събрание и управителя на БНБ. В него благодариха за приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Още по темата

„По повод значимия за държавата факт, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лева за 1 евро бихме искали да Ви поздравим и да изразим удовлетворението на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от това, че успяхте да осъществите националния приоритет – приемането на страната ни в ERM II“, посочват в писмото си  национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България.

Те припомнят, че социалните партньори и Икономическият и социален съвет на България многократно са настоявали по недвусмислен начин за ускорена подготовка и присъединяване към ERM II и впоследствие - към Еврозоната.

„По тези въпроси сме изразявали своите категорични общи позиции,  включително през ноември 2014 г.; в приетото становище на Икономическия и социален съвет от декември 2017 г.; в свое писмо от 14.06.2018 г., както и в двете декларации от февруари и април 2020 г. В становище още от декември 2017 г. ИСС  отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяването към Еврозоната и подчертава, че "ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет“, допълват организациите.

„Както изтъкнахме в декларацията на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от 13 април 2020 г. "с присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID 19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план", посочват още национално представителните организации.

„Бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да оказваме пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените ангажименти както във връзка с членството ни във валутно-обменния механизъм ERM II, така и по пътя на приемането на България в Еврозоната, Шенгенското пространство и ОИСР. Припомняме, че това е първата от общо 46 важни мерки, програми и реформи, залегнали в двугодишното Национално тристранно споразумение, подписано на 17.06.2020 г. между Министерския съвет, синдикати и работодатели, пише още в писмото.

„С тревога отбелязваме, че новината за присъединяването на България към ERM II дойде на фона на нарастващо обществено-политическо напрежение. В името на доброто на страната ни апелираме към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на насилие, независимо от обстоятелствата. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, съдебната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в рамките на конституционните си правомощия, за да се избегне нагнетяване на общественото напрежение. В същото време сме категорични, че борбата с корупцията по високите етажи на всички власти трябва да е приоритет, който да се следва безкомпромисно. Без да се погазват принципите на правовата държава, разделението на властите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната собственост. В световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение“, завършва писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
57
 
14
 
! Отговори
Тотка преди 3 години
Бойко ние сме с теб! Радев ВЪН!
33
6
 
27
 
! Отговори
Che преди 3 години
Много е просто това което иска народа ... нова конституция и лустарция за такива като конституц.съдия Георги Марков т.е без стари *** да пишат нова конституция да се приемат нещата от Референдума на Слави понеже това правителство погази точно пряката демокрация с тоя акт , а всичко е калинки , слуги в момента. Корпорация ГЕРБ е време да си смени и кадрите нека участва в политическият живот според мен я чака съдбата на БСП лице на демокрация и да учи на демокрация неможе да бъде спящ рекетиор
32
30
 
10
 
! Отговори
Минка преди 3 години
Драскачи за нищо не ставате освен да плюете,Акоза нещо ставахте нямаше да седите и да драскате
31
7
 
39
 
! Отговори
garanta na BNR преди 3 години
бацка ко стана, всеки ден плюеше по президента такъв бил онакъв бил, сега нещо млъкна, май опръска калника а? колкото повече говориш срещу президента толкова повече хора те мразят и отиват на негова страна, сам му вдигна рейтинга защото хората ви презират
30
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБава новина
29
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фейк нюз бг
28
36
 
12
 
! Отговори
emigrant преди 3 години
Основната грешка на положителните и свестни хора,тези които си изкарват хляба с упорид труд,независимо от имотното състояние,е че приемат на сериозно некадърници,съботьори и петоколонници като Радев,Нинова,водачите на агитки и цялата останала п,асмина за нормални хора,за нормални българи за мислещи същества?!Не,това са из,роди,които са готови да подпалят бензиностанция,понеже не е тяхна или пък за кеф да си стоплят ръцете,че нямат ръкавици!За тази из,мет само Гешев и законът от А до Я!!
27
6
 
47
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ преди 3 години
Трият коментари защото властта на премиерът е застрашена , а самия той терори медиите и ни превърна в Либия , без нормална журналистика , гарантирано от герб - може да триете , но НИЕ народа ще изтрием този пич с милионите злата и скъпата бутилка уиски.
26
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко сложил рекламни лица на *** навсякъде. Просто ги вкарайте в затвора, когато падне хунтата. Там да се радват на 130 лева на месец
25
12
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този път Борисов ще държи кокала до последно, защото повече власт може и да не види, общо взето няма полезен ход.
24
12
 
49
 
! Отговори
Радост преди 3 години
ЛЮБОВ КЪМ БЪЛГАРИЯ! ДА НА ПРОТЕСТИТЕ!
23
6
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са ти синдикати, кой ги назначава и кой ги уволнява? Че от 30 години са едни и същи и играят винаги срещу обикновените хора... не разбирм защо съществуват и каква им е ролята?
22
9
 
46
 
! Отговори
Толкова ли е трудно? преди 3 години
Толкова ли е трудно Борисов да проумее какво всъщност поискаха хората и президента - Нов модел на управление. Грешка е всеки ден да се оправдават и да обвиняват насрещния за грешките си. Много е простичко - излизаш с извънреден брифинг, заявяваш че виновните биячи ще бъдат наказани, че искаш нов главен прокурор и най-важното - че сте си взели поука от станалото.
21
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"" Синдикати и работодатели зоват за стабилност ""...............Стабилност ? ... никаква стабилност, ОСТАВКА трябва.оставка и овцете на диета ... гладна диета !
20
7
 
28
 
! Отговори
играчА преди 3 години
ми хайде баце да сдава наряда, да си отива на село там, и ще се свърши напрежението ;) а, да не забрави да си вземе "каскетчето" и министърчетата
19
7
 
20
 
! Отговори
играчА преди 3 години
ми хайде баце да сдава наряда, да си отива на село там, и ще се свърши напрежението ;) а, да не забрави да си вземе "каскетчето" и министърчетата
18
5
 
32
 
! Отговори
хах преди 3 години
И да гледаш и да не гледаш, тоя път началника няма да ти помогне, провали се, времето ти свърши!
17
5
 
42
 
! Отговори
kaputt преди 3 години
Всички са притеснени че ще им изстинат топлите местенца , ееех как пък хич не им дреме за народа а гледат само лапаницата, от 3 месеца говорим че има безработица и намаме пари а те мълчаха, сега опря до тяхните интереси и веднага молят за стабилност, нека безработните и гладните да пометат всичко, да разрушат всичко и да започнем да строим наново
16
4
 
26
 
! Отговори
хах преди 3 години
И да гледаш и да не гледаш, тоя път началника няма да ти помогне, провали се, времето ти свърши!
15
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българските синдикати са ми толкова гнусни... Ръка за ръка с работодателите и в подкрепа на всяка власт. И там трябва яко, ама яко чистене.