Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват“
24 юли 2020 08:30, Елка Василева
257
Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев.

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Още по темата

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Затова той акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
първо бе преди 3 години
***, *** ...
172
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне в една работа да сме в предните позиции!
171
3
 
9
 
! Отговори
АБВ преди 3 години
До бясна 156Ти руса ли си или си природно т...ка? Коя от русите ти приятелки ти каза, че " само тези,които имат температура,кашлица и пр. са заразоносители и те трябва да са под карантина". Не се опитвай да се правиш на умна, не се получава! Не се мъчи повече, не мъчи и нас!
170
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се запазят тези нива на заболеваемост , не виждам какъв е смисълът да се започва училище присъствено . Като се заразят доста учители , кой ще води часовете после . И след месец пак ще мине дистанционно . Интересно е , какво ще рече "дезинфекция на въздуха ". Кога ще се прави ? И как ще ги принудят да стоят като препарирани , особено междучасията .
169
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Има умора в обществото от налаганите мерки..."А може би обществото е проумяло невероятната зависимост между увеличаването случаите на "заразените" с ковид-19 и степента на въвличане на управляващите в различни по естество и по мащаби криминални афери!!!Ако някой се заеме да проучи,как във времето се е развивал този процес,би се получила една много любопитна картина,достойна за вниманието на европрокуратурата.Ако,ама,надали...По всичко личи,че нещата ще завършат с поредния триумф на Вожда!
168
6
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До РеалистКоронавируси има откак свят светува, грипни - също, шарка - също, чума,холера...! Чак пък толкова нов и изненадващ?!
167
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До РеалистОставям коментарите на желаещите! Нека всеки за себе си да прочете,премисли,прецени!
166
5
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Скрий си мазната физиономия!
165
7
 
24
 
! Отговори
Харабейшио преди 3 години
Този, Годжи и бай Шиле, трябва да бъдат подведени под наказателна отговорност!
164
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси вируса щом като сапуна го мори!
163
4
 
21
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
"България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев."Мястото е по-задно ама бутай!Лично аз не се стремя! Нямам близки и познати с такъв стремеж!Ако може Кунчев да каже какво се прави на ниво НОЩ за осъществяване на това стремление!Ако не разбира какво говори, какво ни гарантира, че разбира какво прави?!
162
9
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Все пак маската предпазва донякъде човек да не се зарази, въпреки че много повече предпазва другите да не ги зарази. В този смисъл даже здрав човек да носи маска е по-добре за него, отколкото да не носи маска.
161
5
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До 166Трябва и малко коментар за твоите цитати.В началото малко се знаеше за коронавируса и заради грипоподобните симптоми, често го оприличаваха на грип. После понаучиха това-онова за вируса и разбраха, че е много различен от грипа.В началото не достигаха маски за медицинския персонал и гледаха останалите да не ги носят. След това маски имаше. Вредно е маска да се носи от здрав човек, но още по-вредно е, ако човека си мисли, че е здрав и не носи маска и така заразява другите.
160
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Стари цитати за хората с къса памет:29.02 Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!13.03 Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!19.03 Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл.30.03 Маските стават задължителни за всички!03.04 Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания! Дано ни стигнат чувалите за трупове!19.04 Адът се отлага за неопределено време
159
6
 
15
 
! Отговори
123 преди 3 години
Вчера се поразрових, резултатите от направените аутопсии в германия показват 100% наличие на тежки съпътстващи заболявания при тея, де се водят починали от Ковид, дори да не са знаели за тях. Мен лично ме дразни това прехвърляне на вината към населението, при положение че не ние определяме мерките. А и контролът не е наша работа
158
2
 
1
 
! Отговори
м,даа преди 3 години
До Щаба vs мангъровГлупав и трудолюбив е поразяващо съчетание! Ако му кажеш да пръдне - ще омаже всичко наоколо от напъване! Че си се обявил и с големи букви какъв си! Дай и снимка, че да те заобикаляме по-отдалеч!
157
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Щаба vs мангъровДЕТСКА ИНФЕКЦИОЗНА КЛИНИКА е работното място на Мангъров! Що ще търсят там при децата политици и прочее, с навършени 18 години! За хора над 18 има други подходящи места за настаняване и лечение! Пирогов, ВМА, Александровска да речем!Заяждането ти ако не беше трагично, щеше да е смешно!Разбирам желанието ти да заръфаш! Но не го приемам!
156
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вирусът е толкова опасен, че има хораизградили имунитет и неразбрали за този смъртоносен вирусдано глупаците треперят под юргана
155
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най накрая да сме първи в нещо! Браво на управляващите!
154
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина има дълбоко вкоренен стремеж винаги да е първи - отзад напред обаче! Така че залагам че ще изпреварим Швеция и Португалия съвсем скоро...