Николай Василев: Пари първо на бизнеса, не на пенсионерите

Тази година е на медицината, там да се хвърлят повече усилия, заяви икономистът
Обновена: 28 юли 2020 09:03 | 28 юли 2020 09:02, Красимир Ангелов
277

Правителството отпуска близо 2 млрд. лева  в помощ за пенсионери, безработни, лекари и туризъм. Ще ни избави ли новият пакет от социално-икономически мерки от бедствието в икономиката?

"Голяма част от тези мерки са просто социални раздавания, които можеха да се случат всяка година без криза или пандемия", заяви икономистът и бивш министър на икономиката Николай Василев пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой в публичния сектор не е пострадал от кризата. Получават си своите заплащания за сметка на данъкоплатците. А губещите били хората с бизнес.

Още по темата

"Икономиката ще спадне примерно със 7%, а спрямо миналата година пенсиите са увеличени с 6,3%. Пенсионерите са много по-добре, много повече пари отиват за пенсии тази година. Тези пари трябваше да бъдат насочени към работещата част на икономиката - да се спасяват бизнеси и работни места", коментира бившият вицепремиер.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че след 20 години средната пенсия ще е 1000 лева и пак ще казваме, че е много по-ниска от германската. "Моят въпрос като икономист е: Защо първо на пенсионерите?", настоя Николай Василев.

Икономистът изтъкна и позитивната новина в случая - че ставало дума само за над 1 млрд. лева, засега няма нов дълг и не се говори за бюджетен дефицит до края на годината.

"Тази година е посветена на медицината, нека там да се хвърлят повече усилия. Новата грешка с намаленото ДДС за вино и бира надмина всички мои представи. Ако някой се осигурява и е безработен, той и сега получава от НОИ своите обезщетения. Защо увеличаваме парите на безработните? Покупателната способност не е намаляла, няма инфлация в момента", коментира още бившият министър.

Василев подчерта, че най-важното е държавата да реши медицинския проблем - да бъде намален броят на жертвите, да няма карантина и изолация. А по думите му в последните над 20 години сме натрупали добри фискални резерви и имаме сравнително нисък дълг. Той определи това като огромно постижение на икономическия преход.

"Кирил Ананиев безспорно е добър финансист, но въпросът е каква ще е бюджетната политика", каза Василев по адрес на вече бившия здравен и настоящ финансов министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
5
 
17
 
! Отговори
Няма оправия преди 3 години
Като не дават пари - защо не дават ?Като дават пари - защо дават ?
156
1
 
26
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Алооо, МАЛКИЯ, когато двама си мерят пи...те, не се навирай между тях. Може и да го отнесеш !
155
21
 
9
 
! Отговори
Опа! преди 3 години
Никое ДЯСНО ПРАВИТЕЛСТВО не може да задоволи НЕНАСИТНИЯ ГЛАД НА КОМУНИСТИЕ. Днес те са внедрили в ДБ и торавят синята идея! Дърпат ни от пътя към Европа! Трябва да се осъзнаем. Дори ГЛАДУВАЩИЯ НАРОД не може да изхани ЖАЖДАТА ЗА ВЛАСТ И ПАРИ НА КОМУНИСТИТЕ и техните ЧАДА. НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ДОПУСКАМЕ ВЪВ ВЛАСТТА. Добре че са тези протести за да си покажат истинската същност! ПО ДЕЛАТА ИМ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ! По грозните думи ще ги познаете!
154
4
 
23
 
! Отговори
Децата на другарите преди 3 години
от висшата соц. номенклатура се мерят с друг, по-специален аршин.Станишко нямаше дори 1 ден трудов стаж, макар че беше на 36 години, но другарите го направиха министър-председател. Същите онези другари, които в младостта си са арестували свои връстници в първия им работен ден и са ги изпращали в трудови лагери с обвинение за безделничество, защото отишли на работа ЦЯЛА СЕДМИЦА след дипломирането си.Това, че от тази дата са били назначени, не се е взимало предвидЩо и Николайчо да не е министър?
153
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ти прэсне някой тиквата проста.И ти на времето обиколи и *** няколко минидтерства сега тръгнал да лее мозък.Тези хора нали трябва да ядат,да се лекуват.Ало ид и от.
152
2
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
И ЗАЩО НА БИЗНЕСА. НА БИЗНЕСА НИЩО МУ НЯМА. ИЛИ ДОГОДИНА ДА СЕ ПОЯВЯТ ОЛИГАРСИТЕ И МЕСТНИТЕ ФЕОДАЛИ С НОВИ ЛЪСКАВИ ЛИМУЗИНИ ПОКАЗВАЙКИ ВИСОК СТАНДАРТ. КУХО МОМЧЕ.
151
1
 
37
 
! Отговори
НикАлай да каже преди 3 години
с чии пари плащаше по 1000 $ за всяка нощувка на люб..., пардон, на служителката си, която го придружаваше на олимпиадата през онова лято.Щото НикАлай беше министър и дори когато ходеше да се кефи, трябваше да го придружава служителка. А щом е служителка, държавата й плаща, нали. И не може да нощува в друг хотел, освен в много луксозен.Българските пенсионери по онова време какви пенсии взимаха за 40 години трудов стаж?А НикАлай колко години стаж и трудов опит имаше, преди да стане министър?
150
1
 
33
 
! Отговори
Яница преди 3 години
Поэор 21 ви век, въэрастни хора да ровят ПО КОФИТЕ ЭА ***!!! Г-да олигарси, нека по цял свят энаят как се третират живи същества и да се даде международна гласност!!! Наглостта на убийците на България е беэкрайна, эащото си нямат и малката представа как се иэдържа да живееш под прага на бедността!!!! Эа сметка на пенсионерите и инвалидите щяли да подпомагат биэнеса!!! Това е подигравка - а говорим и эа някакви си 50 лева!!!
149
7
 
13
 
! Отговори
Валутният борд преди 3 години
Валутният борд като инструмент на фискална дисциплина натрупа тази "мазнинка" през годините. След въвеждане на единното евро дълговете ще растят!
148
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146На бизнеса дават НАД МИЛИАРД лева да се съвземе, да създаде работни места, да плаща заплати и осигуровки.Ти за какво мислиш, че дават на "бизнеса" НАД МИЛИАРД лева? Да си ги прибере по чекмеджетата ли?Или за теб е важно да пишеш против пенсионерите?Защо не пренасочите пари от държавната администрация към "бизнеса"?
147
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 146Ти като даваш пари на родителите си за да живевят по-сносно, мислиш ли си, че тези пари е по-добре да ги вложиш в бизнеса си, а старците да се оправят както могат или по-скоро да мизерстват, защото бизнеса ти е много по-важен от хората.
146
1
 
31
 
! Отговори
Тренер преди 3 години
Да се забрани със закон отпускане средства на приватизирани предприятия.След бандитската приватизация да не се допусне повторно ограбване на държавата.
145
2
 
29
 
! Отговори
До Анонимен 146 преди 3 години
Алчността и лакомията са безгранични !
144
3
 
22
 
! Отговори
Драган преди 3 години
Опоскана държава, един се опита да направи нещо или по-скоро да не позволи разграбването (Жан Виденов), и го съсипаха ! Всичко го направиха отвън, ама и народа си е *** !
143
1
 
36
 
! Отговори
иванова преди 3 години
Трябва преизчисление на пенсиите.Минималната пенсия трябва да е 80% от минималната работна заплата.Пенсионерите не са хора от задния двор на обществото.Да се говори ,че след 20 години средната пенсия ще 1000 лв,когато в днешно време 1000 евро е средната пенсия в Европа Е МЕКО КАЗАНО глупаво.
142
4
 
12
 
! Отговори
пен ционер преди 3 години
Пие ми се бутилка "Ямазаки"-любимото боково питие,но е350 лв.бутилката.Така,че,драги василевич,дават ти тия 50 лв да си избършеш г..с тях.
141
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера един бивш социален министър Христозов се изказа, че не трябвало да се дават на пенсионерите по 50 лв, а трябвало да се дават социални помощи само на тези дето имали нужда. Не знам този "социален" министър дали знае какви са процедурите за получаване на тези помощи и кой се възползва от тях. Изобщо повечето министири са абсолютни ***. Имам притеснение че, който и да уииправлява, ако не се промени "чипът" на българина, нищо няма да се промени.
140
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много защитници на пенсионерите има тук. Да, пенсиите са ниски. Трябва да се увеличат.Помощта от 3х50лв, обаче:1. Не е помощ. Те нямат спадане на дохода. Просто купуват гласове.2. Е сума, която може да се похарчи наистина като помощ за работещи и бизнес. Това са 500000 по 600лв доплащания да ти изравнят дохода, че си бил ОЩЕТЕН ОТ КРИЗАТА, т.е. ПОМОЩ.3. С тези пари може да се задели за инвестиции и излизане от кризата. 15000 фирми х 20000 примерно да се вдигнат и създадат работни места.
139
6
 
11
 
! Отговори
b преди 3 години
започнаха да излизат на светло отново червените и техните призводни....Тези нямат страх и срам от Бога!!!
138
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалка отломка от т. нар. "царска" свита.Този би подложил на гиноцид възрастните българи строили България.Това явление,живее някъде в стратосферата,далеч от тъжния живот на хората от третата възраст.Забележете,това е българин,който мисли като сатрап по отношение на най беззащитната прослойка от моите сънародници.