Проф. Балтов: Коронавирус не се лекува по телефона, носете маски!

До края на септември може да имаме 20 000 заразени
Обновена: 31 юли 2020 13:37 | 31 юли 2020 13:11, Ния Христова
94
 
42-ма са болните пациенти в "Пирогов" в момента, като пет от тях са на апаратна вентилация и са в тежко състояние. Едва 10% от тези, които са на апаратна вентилация, оцеляват. Причините са няколко, каза в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов". "Основната е, че повечето от тях идват много късно да търсят помощ и когато дойдат след 10-12 дни в болница, се вижда, че пораженията в белите дробове са много сериозни".
 
Проф. Балтов смята, че пропускът е, че няма комуникация между личните лекари и болниците.
 
"Засега личните лекари се опитват да ги лекуват вкъщи, а самите пациенти, когато видят че не са добре, тогава търсят помощ в болниците. Точно тази връзка трябва да е по-точна. Когато един личен лекар поема такъв пациент, то е редно всеки ден да се свързва с него, така, както правим ние за нашите пациенти, които бяха лекувани вкъщи. Смятам, че личните лекари не довършват нещата, както трябва", допълни още Асен Балтов. Коронавирусът не може да се лекува по телефона.
 
Той отправи апел към хора, които имат и най-малки съмнения за влошаване, веднага да търсят помощ от лечебно заведение, в което се лекуват пациенти с коронавирус.
 
"Продължаваме да правим защитна стена с PCR тестове и сега имаме само трима нови заразени колеги, но не в болницата. Тази защитна стена ни пази и ни дава сигурност за нас и за пациентите. 72 са медиците, заразени с коронавирус в "Пирогов", уточни проф. Балтов.
 
От 1 август влиза в сила новият анекс, който беше подписан между БЛС и НЗОК - за всеки пациент ще бъдат преведени по 20 лв. във всяка клинична пътека, която позволява да се прави скрининг. До един месец се очаква да влязат свръхнови технологии и в България. "Ще имаме възможност да правим PCR тестове за 10 минути. Но това ще бъде изключително скъпо. Ние ще имаме такъв апарат, защото при нас има тежки спешни състояния, които налагат бързо оперативно лечение", уточни директорът на "Пирогов".
 
Важно е да се правят PCR тестове на заразените и техните контакти от първа линия. А сега има масово тестване за хора, които искат да пътуват в съседна Гърция, където има задължително изискване за PCR тест. "Само за 7 дни имаме средно над 700 такива теста на хора, заминаващи за Гърция. От тях също излизат положителни резултати. Това е и косвен резултат – когато намерим повече заразени, всички държави от ЕС слагат бариери за влизане на тяхна територия", коментира ситуацията Асен Балтов.
 
Лечебните заведения получават 85% от лимитите, които са дадени като стойности за цялата година за клиничните пътеки. Това означава, че всеки месец болницата получава 85%, независимо, че много от болниците не си го изработват. Това значи, че тези болници ще си получат парите за заплатите на хората. "Засега парите на "Пирогов" стигат, важно е обаче докога ще продължи епидемията", продължава проф. Балтов.
 
"Когато казах "яко ще се мре" - това беше емоционална реакция, опитвахме се да стегнем хората, да разберат, че нищо не е отминало, ходят без маски по заведения, по дискотеки...Системата не е пригодена да лекува само инфекциозни заболявания. Може цялата болница да лекува коронавирус заболяванията, но ще изостане другата работа, която не е по-малко важна – има инсулти, инфаркти, счупвания, тежки коремни операции, неврохирургични, изгаряния..." каза в предаването "Опорни хора" проф. Балтов.
 
В момента улиците са пълни с протестиращи. "Пак апелирам – да се спазват мерките, да се носят лични предпазни средства. При близък контакт е изключително опасно да си без маска. "Носете маски, нищо лошо няма да стане, ако носите маски!", категоричен е проф. Асен Балтов.
 
За новия здравен министър, проф. Асен Балтов каза: "Стискам му палци, защото моментът е изключително труден. Трябва да се съобразява с много неща. Повишаването на случаите е голямо предизвикателство. Той апелираше да спазваме стриктно мерките. Ние сме една група от директори на болници, които искахме да покажем на хората, че не ни е страх, а искаме да запазим здравето на болните и да имаме възможност за нормален ритъм на работа в болниците. За съжаление, повечето смятат, че няма такова нещо, като „коронавирус", добави директорът на "Пирогов".
 
Проф. Балтов е на мнение, че държавните болници са гръбнакът на здравеопазването и трябва да бъдат подпомогнати. "През последните 20 г. ние постоянно запълваме дупки. Няма мащабна акция за подпомагане. Не е нужно да има толкова много болници. Но ако има вместо 180, 60 болници, които да бъдат отговорни за лечението на всички в съответните региони, това ще бъде много по-добре. Мисля, че хората ще подкрепят такава промяна".
 
В момента "Пирогов" се нуждае от 400 легла за долекуване на болните. Защото всяка седмица се изписват около 800 пациента, а половината от тях се нуждаят от място, където да се долекуват за още 10-14 дни. А има болници, които стоят празни. Става дума за преразпределение и оптимизиране на процесите.
 
Прогнозите на проф. Асен Балтов за разпространението на коронавируса са: "До края на септември може да очакваме около 20 000. Дано тази прогноза да не се случи. От тях 10 000 ще бъдат излекувани, но натоварването на здравната система ще продължи. Лошият сценарий е да започнем да закриваме отделения и клиники, които не са за коронавирусна инфекция. Това ще доведе до намаляване потенциала за работа с другите заболявания".
 
В "Пирогов" има 200 свободни легла, но винаги се пази резерв от 20%, което е 120 легла за тежки случаи и инциденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
0
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
Правилно е ,,Който НЕ носи маска,сам. .. и така нататък, както си го нагласил
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носете маски, ***, болестта е истинска и е кошмар! И няма кой да ти помогне! От личен опит и това е в София! Личния лекар не те иска!
70
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който носи маска, Сам вгъзъсе праска
69
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който носи маскатя към гроба го повеждаНо добро не вижда същокойто вируси отглежда
68
11
 
5
 
! Отговори
Тедрос Меланом преди 3 години
Ти носи маска на 37 градуса, аки нескопосано! :)))
67
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво балтов братя българи дайте да се стегнем да носим маски и няма да има нито един заразен.Тия 300 на ден не са носили маски,ако спазваме указанията на балтов ще бъдем отличниците на европа и бат Бойко ще се гордее с нас.
66
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-обичам да нося Маска га ходя у Банките!
65
3
 
11
 
! Отговори
Натали58214 преди 3 години
Мен точно само по телефона ме лекуваха. Или по-точно се самолекувах. От както се обяви пандемията спазвах всички мерки. И се оказах зсразена С коронавирус. Със симптоми. За щастие без тежки усложнения. Сама. Под карантина вкъщи. След отрицателен тест отново не се чувствам добре. Никакви адекватни мерки.
64
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До написалия: "Вероятно трупове ПРЕД болниците, чакащи реда си за помощ не чакайте преди ноември, драги учени сънародници! Тогава съвсем няма да ви е до подигравки!"-----------Айде, ако обичаш да обясниш как точно и защо ТРУПОВЕ ще ЧАКАТ ЗА ПОМОЩ пред болниците?!? Че ми стана интересно. Ей, видиотиха бая народ с тая корона...
63
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какви маски да носим? Карнавални, за де не ни познае вирусът ли? Или от масовите дето са като затворническа решетка, която може да пази от комари. Айде стига с тази лъжа. Всички подвласни правителства на ония със старозаветните имена се самоубиват с тази измислица. По точно не се самоубиват, ами убиват народите си чрез съсипване на икономиките
62
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живеем във време когато всеки трябва да заеме страна. Усещам,че "пандемиците" ще са на губещата.
61
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А трябва ли да носим каски?!
60
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лечение за нещо което не съществува. точка.
59
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Проф. Балтов: Коронавирус не се лекува по телефона, носете маски!"Гледам видеото и се чудя къде е твоята маска? Хем в закрито помещение, хем без маска, хем акъл ръси.
58
12
 
1
 
! Отговори
ннннннннннн преди 3 години
До МИМИСходи си в холандия ,какво правиш тук ?
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** нали това са предписанията на щаба??? Обаждате се на джипито, то се обажда на рзи, те се обаждат на не знам си кой си. И като ти посинее устата евентуално прием в болница, ако има места, ако ен знам какво си. Другаде ноже да се лекува, но тук нямаме процедура
56
21
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
ТАКА Е, ЩОТО ПРОТЕСТЪРИТЕ СТЕ ПОД 50 ЧОВЕКА. АЙДЕ, КЪШ ОТ РОДИНАТА НИ. ХОДЕТЕ НА ИЗТОК ОТ РАЯ ПРИ ГУНДЯЕВ . ВЗЕМЕТЕ И НЕГОВИТЕ ФИГУРАНТИ. МЕРСИ.
55
13
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
А маската притиска главата на вируса и той загива директно.Носете си маските, слушайте докторите и им наливайте пари за да сте вип пациенти.
54
6
 
25
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Болницата не е негова. Той само я краде (грешка) - подписва ремонти и бута наши хора за лечение. Лъжец е, защото създава паника по политическа поръчка, защото той системно не спазва правилата с маските, защото иска да демонстрира величие и надзаконие. А защо ли? Защото е политически назначен от една мутра. Само той и синковеца Габровски са по медиите. Медиците в Пирогов треперят пред медийните изяви, защото ако кажат някои истини, ще трябва да ходят в Спийди при този тнар професор и директор.
53
4
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
*** ????? НА РУСКИ Е " ИДВА". ПРОИЗХОД!