Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява

52% смятат, че протестите са заради недоволството от цялостната политика
Обновена: 10 авг 2020 09:23 | 10 авг 2020 09:17, Камелия Цветанова
286
Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява
Снимка: АФИС

Протестите под прозорците на властта продължават вече повече от месец. Основните искания са оставка на изпълнителната власт, начело с премиера Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Оттам нататък протестът иска едновременно съдебна реформа, повече социална справедливост, нужда от промени в Конституцията и много други, все разнопосочни искания, които предстои да видим дали ще се оформят, канализират и намерят своето политическо представителство.

Още по темата

Проучване на агенция АФИС, проведено в началото на август сред 1200 души, показва, че за малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата“.

Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите.
С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58 на сто – близо двама от трима анкетирани.

В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите.

Едва един от всеки петима (или 22%) допуска, че недоволството е продиктувано от „Политическите амбиции на опозицията“. Несъстоятелни звучат и още две причини, често изтъквани от говорителите на властта – че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“ (26% от анкетираните) или пък, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едва 11% от анкетираните, посочват от АФИС.

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт. Сред привържениците на националистите този дял е дори 40%..
За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и организиране на предсрочни избори, а запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните).

Този въпрос, задаван регулярно от АФИС, показва интересна динамика от началото на кабинета „Борисов 3“. Привържениците на управляващата коалиция в този й формат са намалели двойно, докато противниците й са се увеличили почти четири пъти, като значителна част от недоволните нарастват още към края на първата управленска година (лятото на 2018). Това изхабяване на доверието е типично за третата и четвъртата година на всяко едно управление.

Разрезът на данните свидетелства за още нещо – привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната.

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти от къде се информираш извинявай? Понеже пишеш в същите мас медий :)За това говорим за градския човек, който се мисли за нещо, а реално е нищо.
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами селата искат, защото хората там масово се информират от телевизиите, които според мен в 21 век трябва да са последния източник на информация.
23
16
 
23
 
! Отговори
смях преди 3 години
OСТАВКАААААААААААА !!! Нищо друго не ни интересува . ОСТАВКА !!!
22
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчните градски хора са се омотали в собствените си мрежи. Искат пари пари.. Блокове, коли, мизерии и циркове. И живота им минава в постоянен стрес и мизерия. Доакто накрая не се опаткат я с инфаркт, я с инуслт. Всички викат гладни сме.... Къде сте гладни бе... Отворете малко вижте в Африка, какво значи глад. Бедни душици.
21
6
 
9
 
! Отговори
Асенчо преди 3 години
Избори ли? Може, 50 кинта и гласувам, а после пак отивам да берем желязо
20
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са най-демократичните протести в новата история на България. Трябва да се карат нещата ред по ред. Оставка на правителството , съд за виновните с отнемане на всичко крадено, нови избори и във всички големи градове където ГЕРБ купиха ромите и за това спечелиха, нов главен прокурор, нов КС и ВСС защото тези доказаха че са купени от мутрата.Задължително премахване както е по конституция правото на партии на верска основа като ДПС и ВМРО да участват в изборите, забрана на ромите да гласуват
19
11
 
24
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Нормално. В селата отдавна вече няма българи! Там доминират си ганите! А там, където все още има българи, те са като крепостни селяни на местните ГЕРБерски феодали!
18
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, избори ще има както си му е реда другата година и всеки може да иде да гласува.
17
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само избори!До дупка избори!Това е начина !!!
16
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В градовете и селата не искат и да чуят за Борисов , та камо ли да управлява. Питайте бабите и дядовците по селата. Селата занемарени, пенсии ниски, болни възрастни - скъпи лекарство / аптеката е в града за 30 - 40 км. ш няма обществен превоз / , полиция не се мярка / щеше на всеко село и дупка полицай ама не стана /.
15
15
 
21
 
! Отговори
Маджо преди 3 години
Ало, протестиращите...! Ще пиете една студена вода.
14
4
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
1000 ПЪТИ СЕ НАПИСА , ЧЕ НА ТЕЗИ АГЕНЦИИ КАКВОТО ИМ ПЛАТИШ ТОВА ОБЯВЯВАТ!! ТЕ СЕ НАЕМАТ С ПАРИ ДА ПРАВЯТ ПРОУЧВАНИЯТА!!!!ЕДНАТА АГЕНЦИЯ ОБЯВЯВА, ЧЕ 80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НЕ ИСКА НОВИ ИЗБОРИДРУГАТА АГЕНЦИЯ ОБЯВЯВА , ЧЕ 80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ИСКА НОВИ ИЗБОРИ--------------------НАПЪЛНО СЪМ ПРОТИВ ВСЯКАКВИ ПЛАТЕНИ ПРОУЧВАНИЯ СЛУЖАТ САМО ЗА ЛЪГАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ПЛАЩАЩИТЕ ПРОУЧВАНЕТО!!!
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе вярваме ви на тия проучвания
12
13
 
15
 
! Отговори
Шофера преди 3 години
Искали били избори. Ами добре, а след тях какво? Нещо друго от някой друг ли очакват? Щом си плащам и при тия и при ония пак ще си карам Кайена с 300. За чий са тогава тези избори?
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В селата защото строят стадиони за бабите да играят. Най-смешния начин за източване на стедства, село с 100 човека, средна възраст 70г и стадион за 500 души. Събудете се, много бързо забравяте тези неща.
10
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на село се живее по-скромно,хората си копат доматите, варят си ракийката и са доволни, вечер си я пийват на тишина и чист въздух...., в софия искат да ядат пари от сутрин до вечер...шума ги изнервя, това е доказано.....искат да ходят в гърция и да си купуват най-новите телефони, това е смисъла на живота им....жалка работа, жалка.....
9
15
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Вижте са само какви глупости пишете.Като си ги измисляте,поне да е с акъл.Той Тиквун изтрепа на хората животните,вие пишете ,че в селата искали ТОЙ да управлява.Я да отидете по Странджанските села,дето бастиса стадата,да видите,колко го искат!!!
8
5
 
10
 
! Отговори
149% преди 3 години
149ПРОЦЕНТНА СТАТИСТИКА ТОВА ГО НЯМА И В НЕДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ НА 100 ПРОЦЕНТА СА ЗАДАДЕНИ СБОР ОТ ВЪРПОСИ НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ПРОЦЕНТНОТО СЪОТНОШЕНИЕ 101 ПРОЦЕНТА СА НЕДОВНО ОТ КОРУПЦИЯТА И ПОЛИТИКАТА А ДРУГИТЕ ПАПАГАЛИ МЪНКАТ ТАМ НЕЩО СИ ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за последните 10г ома над 1100 села с под 10 човека в тях. И като селяните си отидат се нанасят мамуните и всичко става много страшно. Който не е минавал през села да отиде и да види разрухата, дупките, запафналите неизмазани къщи, и в центъра пред хоремага задължително седнали 5-6 мъже на ракийка в 10 сутринта.