Гърция и България стават основен енергиен хъб

Борисов: Днес диверсификацията става факт, а не теория
102
Гърция и България стават основен енергиен хъб
Снимка: Правителствена пресслужба

Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията в Атина, където беше подписано споразумение между "Булгартрансгаз" ЕАД и "Газтрейд" С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за втечнен газ до Александруполис.

Още по темата
По думите му споразумението дава възможност да бъде получаван газ от всички краища на света.

"С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на ЕС, на ЕК, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала“, изтъкна премиерът. Борисов добави, че на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България, съобщиха от правителствената пресслужба.

"На теория съм чувал много за диверсификация, днес става факт", категоричен беше министър-председателят и добави, че да има истинска енергийна борса е добре за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия.
 
"Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите", изтъкна Борисов. "Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще", добави премиерът.

Министър-председателят специално благодари за усилията на работещите по енергийните проекти.
 
В присъствието на премиерите Борисов и Мицотакис изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко-продажба на акции от капитала на "Газтрейд" С.А. с мажоритарния собственик госпожа Асимина - Елени Копелузу. Подписано бе и още едно споразумение между проектното дружество "Газтрейд" С.А., "Булгартрансгаз" и другите акционери – гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.
 
Финализираните документи са последният етап от процеса, с който "Булгартрансгаз" ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и сключения предварителен договор за покупко-продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А.
 
На церемонията в Атина присъстваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
10
 
! Отговори
Радефф преди 3 години
Ударите по мен и цялата руска пропаганда стават непоносими ...
66
2
 
11
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
До АнонименАми цената падна, защото потреблението се срина с около 50%.... чети малко повече. А от това намаление у нас спадането на цената стана като цените по Коледа. Вдигат ги с 100% преди Коледа и после правят 50% коледна отстъпка.... изравнителната сметка за гарсониерата ми е 350 лв като е имало ежемесечни отчети преди това, реални!!! И за да ме успокоят ми пишат, че това е цената с намалението, иначе била 460 лв... намаление на хартия.
65
13
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Равнопоставеност ако сме 50/50. Сега просто им дадохме едни пари на гърците и ще ни разиграват както си искат. ГЛУПАВА РАБОТА. Вместо да направи Южен поток, ние сега ще вземаме газ от Турция, че може и САЩ да я спрат и ние само ще платим за тръбите и монтирането им. Уж на Белене беше гьол, а платихме реактора и сега ще я строим, само че румънците и турците вече си направиха атомни централи и ние няма на кого да продаваме. Наистина трябва герба да ни е хипопотам-затънали сме в кал, а ревем
64
5
 
16
 
! Отговори
СВЪРШИ СЕ преди 3 години
РУСКИЯ ГАЗОВ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ У БЪЛГАРИЯ , УМРЯ!БОГ ДА ГО ПРОСТИ-...ХА,ХА,ХААААААААААА..То затова била цялата тая дандания по улиците и площадите , и зор да се СВАЛЯ ПРАВИТЕЛСТВОТО!!ЯВНО БОЛКАТА НА МОСКВА И НАШИТЕ РУСКИ ИБРИЦИ Е ГОООООЛЕМА!ФИГУРАНТА СЕГА МОЖЕ ДА СИ ЗАВРЕ ЮМРУЧЕТО ОТЗАД , АКО ЛИ НЕ КАКА МУ КОРНИ ШЕ МУ ПОМОГНЕ...ХА,ХА,ХААААААА...МОЖЕ И ИНПИИЧМЪНТА ДА МУ ПОДКРЕПИ.....КОЛКО МУ Е!
63
1
 
4
 
! Отговори
мдааа преди 3 години
"до 59" се оказва ,че е -"до 57 "Явно докато съм писал , са поизтрили някой коментар
62
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59 Руснаците свалиха цената на газа , защото ЕС прие някакви наредби и нямаше какво да направят . И промениха формулата по която ни определяха цената . Не е свързано с никакви проекти , които строим или участваме Въпросът е какво последва за обикновения потребител от свалянето на цената ? Май едно голямо нищо Доста хора реват от изравнителните сметки за парно , защото не само не са намалели , ами и се увеличават
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За субсидиите и мажоритарно гласуване съм на кантар. Защото ако партия няма финансиране може да залитне към частно такова, което означава че веднага става зависимо. Мажоритарно гласуване е същата логика - имаш право да гласуваш за хора обаче тея хора, ще са подкрепени от икономически интереси и ти пак няма да знаеш. Малко е за напреднали морално държави това.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52Това депутатите могат да го решат . Заплатите са свързани . Депутат взима 3 средни за страната заплати + още хиляди парички отгоре за най-различни неща . Президентската заплата е равна на 2 депутатски . Такъв е законът , гласуван от избраниците ни не съм видял някой да иска да го променя Не те ли притеснява друг факт - че за един мандат депутатите си разпределят почти 80 - 90 млн лева субсидийки ?
59
8
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Ти алтернатива и сега нямаш. А газта я намахилаха сега ,щото от ЕС ги натиснаха. Бат ти Бойко не си е мръднал пръста за това. Ако се беше постарал,можеше и по-рано да стане.
58
3
 
8
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Браво.
57
1
 
1
 
! Отговори
и преди 3 години
И пиленцата на грил също.
56
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 62Я защо хубавата руска газ е намалиха с 50% тая година? 30 години ни смукаха, защото нямаше алтернатива. Сега видяха че България няма да спре проектите, защото нямат проруско правителството да го управляват... И ооо божеее сваляне газта сн50% защото сме братски народи.... Я стига... Лицемери
55
8
 
2
 
! Отговори
и преди 3 години
Аха, и хляба дето го ядете е печен с руска газ.
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** лоша тая руска газ бе. Като се топлите не ви пречи. Като си карате колиците не ви пречи. Като си готвите не ви пречи.Ама тука се скъсвате да я отричате. Ама не купувайте бе!
53
1
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 31 преди 3 години
И как точно е руски, след като е Гастрейд е регистрирана гръцка компания в която държавната гръцка ДЕПА има 20%, България има 20% дял, а Г-жа Копелузу е най-големият мажоритарен акционер ? Румънската Ромгаз също финализира купуването на 20%.
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38 За пореден път срещам човек , който е недоволен,че радев не бил договорил нищо Има ли нормални хора ,запознати с правомощията на българския президент , да очакват да договаря каквото и да е ?Е нали беше тръгнал да говори с ПУтин за намаляване цената на газа. Петкова и от ГЕРБ ревнаха ,че не било негова работа Тогава , що ги пишете тези глупости ?
51
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 20% много е.българина или сте те лъже или ще те открадне.това е навика
50
13
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
До До 40Руснаците са си ОК с мутрата. Дават яко пари, а той им изпълнява исканията.Пред Меркел върти задн..ика и вс. е наред.Путин не иска да сваля Бойко. Ние, дясноориентираните искаме да го махнем, защото е превзел държавата и я задушава, заедно с пеевски и доган.Завзел е всичко и ползва прокуратура и институции да си разчиства бизнес сметките.
49
3
 
8
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ФСБ И НАШИЯТ ФИГУРАНТ ГАЗ П.И..ЯТ!!!! По злобата ще ги познаете.
48
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо протестиращите не искат намаляне на тази заплата? Това са над 500к за мандата му?За какво се дават тази пари? За да създава партия и да пречи или? Значи министър председателя взема 4 5к, където псотоянон е на срещи и договори и работа. А тоя 11к, без нищо.? Защо никой не пита, защо е тая заплата?

Спонсорирани публикации