Гърция и България стават основен енергиен хъб

Борисов: Днес диверсификацията става факт, а не теория
102
Гърция и България стават основен енергиен хъб
Снимка: Правителствена пресслужба

Гърция и България стават основен енергиен хъб и допринасяме за енергийната диверсификация в региона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на церемонията в Атина, където беше подписано споразумение между "Булгартрансгаз" ЕАД и "Газтрейд" С.А. за покупко-продажба на акции за терминала за втечнен газ до Александруполис.

Още по темата
По думите му споразумението дава възможност да бъде получаван газ от всички краища на света.

"С инвестициите, които направихме в България, с изключителната подкрепа на ЕС, на ЕК, с мира, диалога, приятелството и стратегическото сътрудничество с нашите колеги от Гърция, днес ние придобиваме собственост в терминала“, изтъкна премиерът. Борисов добави, че на пълни обороти се строи също интерконекторът Гърция-България, съобщиха от правителствената пресслужба.

"На теория съм чувал много за диверсификация, днес става факт", категоричен беше министър-председателят и добави, че да има истинска енергийна борса е добре за икономиката, бита и за европейския Пакт за зелена енергия.
 
"Газовите потоци течаха от Изток на Запад, от Север на Юг с компресори, които бутаха втечнения газ само в една посока. Ние направихме много инвестиции в България, обърнахме реверсите", изтъкна Борисов. "Когато се обръща посока, винаги е трудно и предизвика бунтове, революции, раздразнение, а паралелно с това България влезе и в Банковия съюз, в чакалнята на еврозона, така че гръцките фирми, инвеститори да бъдат абсолютно гарантирани за своите инвестиции за в бъдеще", добави премиерът.

Министър-председателят специално благодари за усилията на работещите по енергийните проекти.
 
В присъствието на премиерите Борисов и Мицотакис изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов подписа споразумението за покупко-продажба на акции от капитала на "Газтрейд" С.А. с мажоритарния собственик госпожа Асимина - Елени Копелузу. Подписано бе и още едно споразумение между проектното дружество "Газтрейд" С.А., "Булгартрансгаз" и другите акционери – гръцката държавна компания DEPA Commercial S.А. и Gaslog Cyprus Investments Ltd., която е една от големите международни компании, притежаващи танкери за транспортиране на втечнен природен газ.
 
Финализираните документи са последният етап от процеса, с който "Булгартрансгаз" ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ в изпълнение на решението на Министерския съвет от януари 2020 година и сключения предварителен договор за покупко-продажба на 20% от капитала на Газтрейд С.А.
 
На церемонията в Атина присъстваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес диверсификацията става факт - аха, а терминала ще заработи евентуално след 4 години.Верваме,верваме.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45 токова му е определил парламента
45
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе слагайте си минуси аз ви казвам как е.В момента в който се завърши тръбата ще потече руски газ.Руснака ще свали цената или няма да продава,разберете какво ви казвам.Всичко е руско за съжаление.
44
8
 
2
 
! Отговори
шизофренично преди 3 години
САЩ били против СП2 , защото се пълнела хазната на Русия и това застрашавало националната им сигурността . В същото време САЩ купуват милиони барели петрол от Русия , ама това не е пречка за сигурността им Спирането на транспортиране на руски газ през Украйна ще дестабилизира страната Транспортирането на газ през България / ЮП / ще .... дестабилизира страната ни важното е ЕС и Европа да е зависима от САЩ и да им играе по свирката . И разбира се - келепир да има
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, очакваме нова порция злоба от към рушофилистичния кръжец......службите да внимават да не се стигне до навичок... ..защото *** изтрещяло..!
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румбата, като нямаш власт /пази боже/, защо взема колосалната заплата от 100к на година?Някой може ли да ми обясни, като гражданин плащащ данъци всеки ден.
41
2
 
5
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Ох, мале, *** ти си най- умният, бе!!! Те затова руснаците вече не могат да гледат БМБ и напъват с все сили да го сменят. Щото всичко е руско???? Вярвай си.
40
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 3 години
Прав си, няма да е САМО средиземноморска но основно ще е. Катар втечнява много газ (3ти в света), иранска (може би) и всякаква друга сигурно; руска - едва ли това ще им е най-евтиния и удобен маршрут, но сигурно ще е отворено и за руска - това е бизнес!
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гербавите пак направиха голямата работа, хванаха на въдицата си една цаца, а изпуснаха голямата риба - Южен поток, ха ха ха. А Ердоган се смее под мустак на българския акъл
38
2
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
А що , бе? Свърши едната работа на Бузлуджа. Яко се....овъртоли.
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако газта е от Катар,или от Израел,или втечнен от САЩ може да се каже,че не е руска.Обаче тия врътки ама тя не е руска а азерска е точно като потока не бил турски а балкански.Реално обаче е руски,не се заблуждавайте.И САЩ го знаят това не си мислете,че пасат трева.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азерите нямат общо с Русия вече! Малко си изостанал. Изгониха ги от там и вече са свободна и богата държава, без да ги грабят онея човекоядци червени.
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Герб постигнаха неща, които ще се ползват деситилетия след тях. Супер успешно правителство. Това е външна политика в полза на държавата и всеки гражданин. Не като шапков за 4г нищо с никой не договори за България.
34
3
 
9
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
НИТО ГАЗТА, НИТО ТРЪБАТА СА РУСКИ. ЩЕ ТИ СЕ!!!! АМА НЕ.
33
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азерите и те са към Русия бе.Все едно да кажеш,че македонците не са българи.Няма отърване от тия бе разберете го.Затова САЩ налагат санкции,защото има монопол в тази тръба.А кой прави монополи?Комунистите!!!Кои са комунистите?Русия!Това е истината.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28 Малко радост и за теб да има От края на януари тази година :"До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната", заяви в рамките на визитата си в САЩ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи пресцентърът на ведомството ѝ, цитиран от БНР.Петкова посочи, че от цялото потребление на природен газ в страната - 3 млрд. куб. метра, половината количество в размер на 1,5 млрд. куб. метра газ ще бъде от Азербайджан и ВПГ "
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 33Да бе слушай ти какво те лъжат средиземноморска била.Не се заблуждавай това е като турски и балкански потоци,руска е газта и тръбата даже!
30
5
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 3 години
"Всичко пак е руска газ,ама за такива като теб трябва да си мислят друго"_______Не е руска а е средиземноморска, басеинът принадлежи на няколко държави, Русия и Турция не са сред тях.
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28 що бе ,може да правим като украинците и поляците няма да купуваме руски газ ще купуваме газ от съседите Отново руски газ , ама минал на хартия през чужди тръби Колко мъка има в болните русофобски мозъци Байдън дои украинците , ама те скачат от радост и пак купуват руски газ Как се нарича подобно поведение ?
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе всичко е руско бе разберете недейте да спорите.Гърция и България само подписват да минава тръбата и газта.Собствеността е руска най-горе,но за народите ни уж е наша и на Гърция,няма такова нещо спрете се.