Радев и Борисов да се разберат, за да няма разрушителен конфликт

Джипът и лайфовете не са добър подход, коментират специалисти
Обновена: 8 сеп 2020 11:16 | 8 сеп 2020 10:45, Петя Славова
466

Управлението на кризи, каквато разпознават в политическата ситуация у нас през последните 62 дни, е труден процес, но как се преодолява той?

Председателят на Народното събрание - Цвета Караянчева, вчера заяви, че президентът Румен Радев опитва да участва в метежи. Ако някой иска да влезе във властта, първо трябва да се яви на избори, настоя тя.

Още по темата

"Разделението разсича както обществото, така и властта. Една част от властта - президентът, е срещу друга част. В социалните мрежи градусът е много висок и отдавна е преминат добрият тон. Най-тъжното е трудността да се води разумен разговор. Всяка от страните има много ясна позиция - доста непримирима и радикална, яростна я отстоява като не е склонна да чуе другата. Това прави кризата трудно управляема", заяви социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.

"Тези кризи се появяват периодично. Това не беше неочаквана криза. Беше очаквана от 2-3 години. Знаеше се, че това разделение в обществото го има, просто сега пролича. Съвпадна с пандемията. Тази криза е абсолютно неуправляема, за разлика от предишните. Едва ли има изход от това, което в момента се случва. Една от двете страни ще трябва да отстъпи в близките седмици", каза от своя страна PR експертът Максим Бехар.

Според Александров отговорността е във властта.

"Този, който има по-голяма сила, носи отговорността. Това е като в семейството. Ако децата се скарат, родители не са си свършили работата, но ако родителите са се скарали, не може да обвиняваме децата, че са подивели".

Според него правителството и премиерът Бойко Борисов трябва да говорят с недоволните и да се предложат конкретни начини за излизане от кризата. Било грешка, че в ГЕРБ нямало номер 2 и че Борисов е ограничил изявите си.

"Трябва да имат много ясни послания и действия. Това с джипа и лайфовете във Facebook не е добър подход. Конфликтът между премиер и президент е очевиден, минава границата на нормалното общуване. Това са двете институции, които трябва да намерят общ език, защото става дума за България", обясни Бехар в "България сутрин".

Харалан Александров се съгласи с него и подчерта: Иначе тръгваме към разрушителен конфликт. Това е безумие и води към революционно разрушение.

Двамата са оптимисти, че Радев и Борисов ще отстъпят и ще потърсят форма на помирение.

"Голяма изненада е, че нито една от двете страни няма ясни послания. Емоциите са взели категорично връх, разумните аргументи и послания много трудно биха могли да бъдат използвани", каза още Максим Бехар.

"Винаги отговорността е във властта. Когато се сбият децата, нещо родителите не са свършили като хората. Властта се държи битово", посочи посочи Александров, но подчерта: Никой не може да отрече, че прокуратурата е хиперактивна в последната година.

Социалният антрополог е на мнение, че трябва да има разделно протестиране, тъй като сега, когато се съберат на едно място всички недоволни, ставало нещо противоестествено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хараланова. Има някаква двойственост, желание да прикрие нещо, да излъже наблюдателя, за какво?Редовно сипване на помията в копанката му. За това. Проф. МишоК онстантинов извървя същата деградация от демократ в придворен лакей.
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със САЩ българите живеем добре. Вън руснаците от България!
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да се разбират, ами Радев трябва да разбере, че във васалната територия президентът е само фигурант с представителни функции, за парлама да гласува народа, демокрация разбираш ли. Истинският управител който назначават "началниците" както ги нарича Борисов, е премиер министъра и той управлята територията по волята на господарите. Президента трябва да пее в хора с премиера, Плевнелиев го знаеше добре, а Радев няма никакъв политически усет за реалност.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз се учудвам, че Хараланов пробутва на аудиториятаИстория за личностен конфликт като и за не психолозите е ясно, че става дума за конфликт на икономически интереси на регионално и глобално ниво.Има нещо много мрачно в този човек Хараланова.Има някаква двойственост, желание да прикрие нещо, да излъже наблюдателя, за какво?Този човек е МИЗАНТРОП.
29
10
 
16
 
! Отговори
ЦСКА преди 3 години
Криза има само в главите на платените журналисти.Имаме работещо правителство, парламент и институции.Имаме и опит за преврат, метеж и подмяна, платен от Дубай и Съебия, организиран на Позитано и в президенството и изпълняван от хора, отдавна забравени като Христо Иванов, Мая Манолова и т.н. Целта им е да съборят оравителството и да дадат властта в ръцете на Радев, а той да ги възнагради с постове и да направи договор за грипените, за които отдавна се знае, че е взел комисиона.
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социолозите го раздават като Пилат Понтийски, но те са некомпетентни като икономисти.Румен Радев е само фигурант в ръцете на конкретни олигарси.Лошото е, че българските олигарси НЕ СА ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ,ОБВЪРЗАНИ СА СЪС РАЗНОПОСОЧНИ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ и НЯМАТ ПОТЕНЦИАЛА ДА СЪЖИВЯТ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ.Така, че Радев и Борисов са само представители на олигарси поставени под конкуриращи се чужди интереси.Разумният избор в такъв момент е МИРЪТ.
27
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема на Фигуранта е Гешев, а не Борисов...Как се търпяха 3 години и в момента в който Гешев настъпа зеления чорап изведнъж започнаха протестите. Борисов в случая е само параван за страха на Фигуранта. СГешев са си отправили заплахи и вече няма връщане назад. Сега всеки от тях ще се прави на "мъж"...
26
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ставаш смешен и историята така ще те оцени ! Най-опасният премиер на България за битието на хпрата...
25
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, извинете, ама колко пъти поиска разговор Борисов? Вече ги остави да се самоизядат. Оня с юмрука е невъзможен за разговор. Той злобно защитава нечии нечисти интереси, това е ясно. Тия от улицата, днес искат това, утре онова, ама не излъчиха един лидер, с който да се обсъди нещо. Необуздана шайка от хора без работа и без емоции в живота. Да не живеем в първобитния строй, кроманьонци такива...?
24
4
 
12
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Дамата е жива и здрава. Руски модел. Сбаабикян и сайтовете са фабрика за промиване на мо.зъци. Поредната лъжа падна. Жената не я намери Гешев защото тя сама се е видяла като обявена за м.ъртва Октябрина Максимова. Взели са снимка от нета и сменили името и. Измислиха си като Ваза Рачева, че е от Пловдив. Международен скандал с фалшива новина! Български сайт обяви рускиня за убита, замеси и Борисов. Известната рускиня реагира публично, за да опровергае фалшивата новина. Срамът за българските медии
23
8
 
13
 
! Отговори
По неговите думи преди 3 години
Народа ще размаже физиономията на Борисов защото Борисов не се съобразява с народа. Това е много важно. Това е по думите на Баце
22
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви преговори - ГЕРБ и ДПС са мафиоти и техните членове трябва да бъдат разследвани и лустрирани! Което налага и техните слуги в прокуратурата и съда да бъдат изметение заедно с господарите си!
21
11
 
10
 
! Отговори
Луд преди 3 години
Е как да се разберат, като Радев си има поставени задачи и те не включват разбирателство
20
11
 
15
 
! Отговори
да бе преди 3 години
Как ще седне Радев, който е отявлен противник на мафията, с Capo di tutti capi* на една маса? Няма как да стане.Тия харалани и *** се опитват да изместят фокуса. Конфликта не е Радев-Борисов, а Народа-Борисов и шайката.
19
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слугинчетата на Мутрата са изкарани да призовават за диалог?!!!Диалог не може да има между некорумпирания и корумпирания, между избрания от народа почтен президент и подпирания няколко морални патерици (Шкембе, Винкел, Магарешки) деградирал премиер, между почтените български граждани и некадърните калинки, назначени он Мутрата в държавната администрация.Разни там Харалани, Бехари и други въртиопашки да вземат да се скрият.Оставка за Мутрата и Каскета и честни избори!
18
7
 
12
 
! Отговори
Грузински модел преди 3 години
МъДанс, гдБОБ и мвр ще трябва да бъдат разформировани поради прекомерна корупция. Няма пенсийки, няма привилегийки.
17
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов трябва да отговаря на много въпроси ...,коя е дамата забавлявала се в спалнята му ? Жива ли е още ? Защо Гешев досега нея е намерил ? Защо иска да работи европейците с200км.ч ,а това е превишена скорост Защо плаши евродепутат ? И много други
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма политическа или парламентарна криза в България. Друг път е имало, но сега няма!Сега има тежка междуличностна война между Радев и Борисов - и двамата носят персонална отговорност за днешните събития!
15
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че къде по света се разбират с мафиоти ? Навремето и в САЩ не са правили дори и опит да се разберат с Ал Капоне ! Ай стига с това разбиране, с мафията никой не се разбира, а се бори и воюва срещу нея ! Тгерберастки разбирания за задържане във властта докато се прикрият и маскират откраднатите милиарди от про'стият и бездушен народ ! Да докажеш корупция със снимки и да не рабереш какво ти е показано е равно на задълбочена про'стотия !
14
13
 
18
 
! Отговори
Радев няма общо преди 3 години
Радев е фигурант.На народа му писна от престъпника Бойко, ама той се опитва да пришие недоволните към Радев. Бойко стига с тия селски номера - събирай си Вазелин Марешки и потегляй към бай Ставри.