Туроператорите искат помощ от държавата - загубите им са цели 95%

155 млн. лева са нужни, за да се покрият
13 окт 2020 10:22, Анисия Иванова
115

95% са загубите при туроператорите. В туризма има различни сектори. Някои от хотелиерите на морето и по планинските ни курорти успяха да компенсират. Някои дори отбелязаха ръст. Но по отношение на изходящия туризъм - нещата са плашещи, каза в ефира на "България сутрин" Румяна Балтова от Асоциацията на българските туроператори.
Още по темата

Според нея това е единственият сектор, който е бил блокиран със закон.

"Ние имаме право да работим, но не може да се работи, при положение, че на всеки 15 дни се променят правилата. През април започна голямата кампания. За да оцелеем, ни трябват около 10% от оборота", коментира Балтова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ 155 млн. лева са парите, които са необходими, за да покрие браншът загубите си.

"Истината е, че днес се отваря една програма, за която ние се борихме активно от юли досега - тогава ни бяха обещани едни 10 млн. лева, които трябваше да получим в началото на септември. Програмата в момента не е адаптирана към нашите нужди. Тези пари ще ги вземем в края на ноември. Тези 155 млн. лева са единствено за нашето оцеляване", подчерта тя.

Балтова изтъкна, че сумата не е невъзможна, за да се спаси туристическият сектор.

"Този сектор осигурява 14% от БВП на страната. Ние имаме надеждата, че в един момент ще започнем да работим и ще върнем парите на хората. Тези 155 млн. лв. могат да бъдат и под формата на кредити, не само под формата на грантове", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
продаваите си имотите и върнете на хората парите няма какво да чакате от държаватас това раздаване на пари ще останем без пенсии искахте частна инициативахаиде сега се оправяите
87
0
 
1
 
! Отговори
Павел преди 3 години
Интересна игра с числата, 14% от целия БВП, 95% (предполагам от чужденци, не като цяло) т.е. трябва да има поне 10% надолу за БВП и то само от туризма, а официално е около 8%. Кой лъже (манипулира) с тези числа. А и интересно как при 95% спад изобщо са отваряли и ако не са отваряля какви 10% разходи . И тук искат предизборно облажване.
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България демокрация ли е или е планова икономика?Българският народ НЕ ИСКА държавата да спасява частни предприемачи от туристическия бранш. Ако в държавата са останали твърде много пари, намалете данъците вместо да преразпределята!
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този бизнес приключи, ще остана 5 от 100. Предстоят фалити и то на най-големите, ще бъде грешка или по-скоро подарък към тях на изпроводяк. А после ще обявят фалитите, както вече го правиха многократно...
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз на морето не можех да се размина от хора. Явно всички да били социално слаби.
83
1
 
22
 
! Отговори
Курортист преди 3 години
Искам помощ от държавата !!! не съм ходил на море за 20дни , на планина - ептем !!!! Искам да ми даде държавата 95% от цената на бъдещата ми почивка , аз обещавам да си почивам ударно !!!! Ха наздраве :) :) :)
82
1
 
19
 
! Отговори
Tt преди 3 години
Защо ние трябва да им плащаме загубите?
81
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това мрънкане не спря,и лъжите им за процентите на загуба.Щом е така,пожелавам им следващият сезон найстина да имат 95% загуби.
80
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кога държавата ще разчита на този мизерен туризъм,който руши природата? Трябва нещо мащабно да се произвежда из страната.
79
1
 
25
 
! Отговори
фигаро преди 3 години
да обявят фалит и на опашката за соц.помощи , така е в нормалните държави .
78
3
 
8
 
! Отговори
къв протест бе преди 3 години
до 92 : то протест отдааавна няма бе пич , остана само виенето на тримата овчари и мая с камбанката .
77
1
 
23
 
! Отговори
голем .ур преди 3 години
сериозно , 95% загуби ?! я да ги проверят до сега какви печалби са обявявали , със сигурност няма да има голяма разлика преди ковид_а !
76
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки с честно платени данъци, получи адекватна помощ. Пострада сивият сектор и ниската класа по цял свят (особено у нас 90% от ниската класа получава заплатата си в плик и грам не ме интересува какво се случва с човек, който е крадец и нямало адекватна помощ за него). От тук насетне повече приказки са ненужни. НИКОЙ няма как да ти гарантира печалбите. Може да гарантира и да помогне за оцеляването ти като компания (което и държавата вече направи), но не и да гарантира приходи и печалби.
75
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Бойко продължи да хрантути ненаялите се мутри ,за сметка на моите данъци ,дето едвам ги плащам Излизам и аз на Протеста !
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помощи за другите бизнИси ....кога?
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой е Тонка?
72
1
 
11
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Че то, кой използва туроператори. Има толкова сайтове за резервации а отделно можеш да се свържеш и директно с хотела. Въпреки това все още има наивници, които се товарят в едни треторазредни автобуси и пътуват из Европа.
71
0
 
7
 
! Отговори
akud преди 3 години
помощи за фирмите. може само единствено за работниците няма как да иска селския туристически бизнес КЕШ
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземат сметките на Доган и на Валери Симеонов, които няма как да са от честен труд. Проблемите на много хора в България ще бъдат решени
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ще ме извиняват, ама как 95 %? Не на почивка ходих до морето и в пика на сезона и извън сезона. Факт, че имаше затворени комплекси -но те бяха на курорт 1 или 2. Другите работиха, как загубите им 95 %. И по принуда на морето трябваше да плащам 5 лв. за тоалетна. А какво остава за другото. И ще реват кое било на загуба. На загуба са тези, които не са отворили въобще. Но и там не се знае дали не е обявено за продажба и затова да не са работили.