Над 50% от хората в София, Рим и Атина се боят да се разхождат сами нощем

62% от софиянците смятат, че качеството на живот в столицата се е подобрило
Обновена: 14 окт 2020 07:18 | 14 окт 2020 07:06, Елка Василева
57
Над 50% от хората в София, Рим и Атина се боят да се разхождат сами нощем
Снимка: архив, БГНЕС

По-малко от половината жители на Атина, Рим, София, Лиеж и Марсилия се чувстват спокойни, ако се разхождат нощем. Над 90% пък е този показател в 10 града, сред които са Копенхаген, Овиедо в Испания и датският Олборг.

Това показват резултатите от проучване, публикувани в петото издание на доклада за качеството на живот в европейските градове, изготвен от генерална дирекция “Регионална и селищна политика” към Еврокомисията, пише „24 часа“. Докладът обхваща 83 града в ЕС, страните от Европейската асоциация за свободна търговия, Великобритания, Западните Балкани и Турция. Българските градове, включени в проучването, са София и Бургас.

Документът разкрива в кои градове хората са доволни от обществените услуги и удобства. Проучва се дали жителите се чувстват в безопасност, дали са доволни от пазара на труда, какви методи използват да се придвижват и други въпроси, включени в интервюта, проведени през миналата година.

През 2019 г. 9 от 10 души са били доволни от живота в своя град. В повечето от източните градове на ЕС мнозинството жители смята, че качеството на живот там се е подобрило през последните пет години, докато в други южни и западни градове мнозинството е на мнение, че то е останало същото или е намаляло.

62% от запитаните софиянци смятат, че качеството на живот в града им се е повишило, с което българската столица се нарежда на 5-о място по този показател. Сред 83-те града, включени в проучването, полските Бялисток и Гданск и чешкият Острава заемат челните места с над 65% от жителите, заявили, че живеят по-добре отпреди 5 години. Рим и Болоня в Италия показват най-ниски резултати с по-малко от 13% доволни жители.

Столицата на България се нарежда в дъното на класацията, що се отнася до чувството за безопасност през нощта, като само 41% заявяват, че се чувстват сигурни на разходка сами. По-ниско е чувството за сигурност единствено у гражданите на Рим (40%) и на Атина (38%).

На въпрос съгласен ли си с твърдението, че се чувстваш сигурен нощем сам в Бургас, само 11% отговарят, че са категорично несъгласни, т.е. изпитват страх. Други 20% смятат, че градът е напълно безопасен за среднощни разходки.

На повечето хора в моя град може да се има доверие - това твърдение е по-рядко срещано сред жителите на столиците в сравнение с тези, които живеят в по-малки градове - 61% срещу 70% в нестоличните градове на Европа. По-ниското ниво на доверие в столиците се потвърждава в почти всички страни. В България само 36% от жителите на София се доверяват на хората в сравнение с 67% в Бургас. В Холандия 70% от живеещите в Амстердам се доверяват срещу 89% в Грьонинген.

На предпоследно място София се нарежда и по показателя доколко жителите смятат, че е подходящ за имигранти от други страни. Така мислят едва 47% от запитаните софиянци, като по-ниско е нивото само в Скопие - 33%. Сред бургазлии 48% отговарят, че градът им е гостоприемен за имигранти.

В топ 10 София се нарежда по показателя колко хора използват градски транспорт - 55%. Българската столица е класирана редом до Стокхолм, Виена и Цюрих. Най-лоша е ситуацията в Подгорица, където едва 24% от жителите оставят колите си и пътуват с градския транспорт.

44% от бургазлиите използват най-често кола, за да се движат из града. Следващият най-предпочитан транспорт е градският, използван от 19%, следван от ходенето пеша (15%) и колелото (11%). Подобна е ситуацията в София, където 41% се движат с кола, 30% с градски транспорт, 14% пеша, а 6% с колело.

Удовлетвореността от качеството на въздуха варира значително между градовете в Европа, с разлика от 80 процентни пункта между града с най-високо и най-ниско удовлетворение. Жителите на Цюрих са най-доволни от качеството на въздуха (93%), срещу 13% за жителите на Скопие. Едва 27% от софиянци не се оплакват от качеството на въздуха. В Бургас 30% от хората са доволни от въздуха, който дишат, а 69% казват, че нещо трябва да се промени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Пет години е много малък срок, за да се забележи промяна, освен ако тя не е драстична. Въпреки това не бих казал, че качеството на живот се е повишило за тези 5 година. Сега има повече бездомници, тротоарите и улиците са по-разбити, стана още по-презастроено, градският транспорт го разредиха още повече, премахана или промениха към по-лошо някои важни линии, София все така не се мие, както и преди пет години, започне ли да се стъмва улиците опустяват и в Центъра е по-опасен от кварталите, горят
50
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Несигурността(и престъпността в частност) е в основата на пазарната икономика и капитализма,неотменна част и основен двигател.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Едва 27% от софиянци не се оплакват от качеството на въздуха*Може би са правили анкетата през лятото, когато въздуха е чист, а не през зимата, когато печките за отопление силно замърсяват възздуха в София.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: Най-лоша е ситуацията в Подгорица, където едва 24% от жителите оставят колите си и пътуват с градския транспорт.*Е, в София, както е и във Виена, Стокхолм и Цюрих 55% използват градския транспорт, според това изследване. Спомням си едно друго изследване от преди десетина години, в което пишеш, че 80% от хората в София отиват на работа с градски транспорт
47
1
 
0
 
! Отговори
Таню преди 3 години
"ситуацията в София, където 41% се движат с кола" vs. "Едва 27% от софиянци не се оплакват от качеството на въздуха"... Секо сeленче на кола и писка...Инак, не си представям да ми е неособено приятно да бродя в кой да е европейски град по нощите... В мнозинството - пълна скука...
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само наивник може да вярва ,че благодарение точно на кухия ЕС няма банди - бандитите у нас станаха почтени бизнесмени защото така им е по изгодно ,те вървятръка за ръка заедно с властта.
45
5
 
1
 
! Отговори
В ЕС сме преди 3 години
В началото на прехода, преди да влезем в ЕС, имаше банди, които обикаляха и рекетираха, джобеха дори учениците.Вече няма такива неща и то е благодарение на Европейското Законодателство, което ТРЯБВА да спазваме - не е като Конституцията, нали... Така разсъждава нефелния българин просто. Конституцията му е хвърчащ лист, дето е за украса... СРАМ
44
2
 
5
 
! Отговори
Lxolxo преди 3 години
До млък бе хейтациКва страшна атака бе? Сега гледах клиБ от "атаката" на полицейския участък в Париж..Пълен смях - стрелят с фойерверки - тва са бежанците (майките с децата) от ИДИЛ. Така правят и в Швеция - наКОЙ им плаща добри парици да правят безредици и да дестабилизират ЕС.Слава Богу, в БГ няма такава опасност, защото си имаме премиер, който дестабилизира страната по същия начин. Няма нужда от безредици в държава, която е в хаос.
43
5
 
3
 
! Отговори
Защо ми е голем КУРА преди 3 години
Къде нареждате София до Рим и Атина бе? Недейте така бе ***! Недейте бе!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До млък бе хейтациНикой не хейти мен, изказваме мнение :) Навремето си беше опасно в кварталите с лоша репутация, сега не е така, разбира се може и да има някаква групичка от наркомани, но дори и те ми се струват безопасни отколкото например през 90-те :) Тогава направо се млатиха с каквото им попадне под ръка, даже не говоря за мутри а за подражаващи на тях, такава беше модата :)
41
1
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 3 години
проблема с разходките вечер не е в чистотата на въздуха, а в обкръжението от бездомни мигранти и роми
40
3
 
5
 
! Отговори
млък бе хейтаци преди 3 години
София е като 99% от големите градове , ако не ссе разхождаш в проблемни зони няма страшно. Друго си е да идеш в квартали като този на Париж , дето оня ден нападнаха полицейското управлление , пресъздавайки сцени от един филм от преди 10-15 години
39
4
 
3
 
! Отговори
Дачо преди 3 години
Не протестират всички.Протестират под 1%
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
62% от запитаните софиянци смятат, че качеството на живот в града им се е повишило.Пък протестират. Значи не искат да им се повишава качеството на живот.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38За българите София може и да е голям град, но в сравнение с изброените столици - Лондон, Атина, Рим....си е средно голям град, да не кажа малък, все пак са 2 милиона :) Престъпността е много малка в БГ, отколкото например в Лондон, общо взето си е спокойно сега :)
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37София си Е тихо провинциално градче на фона на Рим, Атина или Барселона, които са световни притегателни центрове.
35
0
 
1
 
! Отговори
Мефистофел преди 3 години
Искаме още статии за смелия ам - гъл, за вдигането на лирата и мъртвия му гущер и за " свръхопасните " му хвърчила които злите арменци бързо наритаха от родината си .!.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много по-спокойна е София напоследък, дали заради камерите, дали заради претопяването на мутритe от 90-те в бизнесмени, не знам. Пак има серсеми, но на дребно. Нелепо е да ни сравняват с Атина и Рим, където бъка от престъпност.Дори и хубавата Барселона вечер е доста опасна, докато София си е като тихо провинциално градче на фона на континента.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не се боя! Гешев ме пази!
32
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
В Бургас никой не знае защо въздухът е мръсен - нито кмета, ниго областния, нито специалистите с апаратурата, нито министерството.Всички се съмняват в едни стари утайници, затворени отпреди 50 години.