Лекарите искат: Задължителен тест преди преглед, за да бъдат защитени

Не трябвало да е само PCR, имало и по-евтини варианти
264
Лекарите искат: Задължителен тест преди преглед, за да бъдат защитени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пациентите да минават на тест, преди да отидат на преглед при джипито. Това мнение изрази пред „Монитор” общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която е член и на УС на Българския лекарски съюз.

Тя изтъкна, че няма нужда това да е PCR, а можело и друг вид тест, които са по-достъпни на пазара и на по-ниско цена.

Още по темата

„Има различни тестове, които не са на висока цена и могат да се направят. Например, антигенните са добра алтернатива. Идеята е да имаме някаква защита, видяхте, че буквално за 24 часа загубихме двама колеги”, изтъкна тя.

Според д-р Николова по този начин ще се защитят и други пациенти, които посещават кабинетите на джипито, като бременни жени, болни хора, както и хора от рисковите групи.

Преди около десет днипредставители на УС на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Шумен поискаха при семейния лекар да се ходи само с отрицателен PCR заради усложнената епидемиологична обстановка на свое заседание медиците са приели предложения за спешни решения.

Тогава от Сдружението на общопрактикуващите лекари отказаха да коментират идеята. Те изтъкнаха, че идеята е на БЛС и очакват щом имат такава, да е предложат където трябва. Днес председателят на сдружението доц. Любомир Киров обаче поиска антигенните и PCR тестовете да се правят по електронен път и да не се разнасят на хартия.

Изказването му бе по повод случаите, в които болници отказват прием на пациенти с коронавирус, ако не носят на хартия резултат от PCR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус
148
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните лекари почиваха от март до юни.Какво се оплакват .Не те преглеждат ,ако имаш грипоподобни симптоми. 2 дни от седмицата са само за проф. прегледи ,т.е за здрави пациенти. Ако искат тестове да се плащат от здравната каса.
147
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък искам като отида при джипито, за защита , да не сме един върху друг пред кабинета, докторът да представи също тест, че е здрав и да ми праща предварително направление за безплатен тест , тъй като 20 г. плащам осигуровки!
146
1
 
22
 
! Отговори
Лидл преди 3 години
Току-що се връщам от супермаркет, в който касиерката беше със силно зачервени очи и кашляше лошо в маската. Всеки човек и навсякъде е изложен на риск към днешна дата.Нещата са напълно изтървани и личните лекари да не се правят на интересни. Гот им беше да взимат хиляди за фелдшерска работа - баби с кръвно и бебоци с хрема. Във връхлетялата ни криза са малцина, които могат да си позволят 2-3 теста месечно!
145
0
 
31
 
! Отговори
Понти преди 3 години
И аз искам задължителен тест на доктора преди да ме прегледа, за да не ме зарази, но не става. Изтрещяхте бе, хора !?!?
144
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто е почнала таз дивотия , стане ли дума за джи пи та все въпросната д-р Гергана Николова търсят за мнение по всички въпроси.Защо ли.Може би е най- добрата и друга няма...
143
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да поеме здравната каса на всички тестовете преди преглед при лекар!И лекарите да показват тест!
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...това за шамандурата беше колегиално като за пред хора.
141
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...и най-вече да се махне оная ШАМАНДУРА- въздух под налягане от поста министър на здравеопазването, дето папка емоционално и ще се пръсне по шевовете от политическа коректност и още нещо.
140
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда от лични. Абсолютно излишни са. За едно направление да чакам 3 месеца. По- добре при частник. Така и така ме изстискват здраво.
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има достатъчно медицински центрове, които вземат пари за денонощни дежурства и са ЧАСТНИ,ако трябва да им се създаде необходимият финансов интерес да си облекат лекарите в скафандри и наистина болните пациенти да бъдат прегледани.
138
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е въпросът личният да облече скафандър, а да се преформорат поне 3 ДКЦ-та в София, към които да се насочват пациенти с грипоподобни симптоми, да са облечени там лекарите в скафандри и ако трябва ОПЛ-тата да дават дежурства, както беше преди.ОПЛ-тата се нагушиха и не им се бара пациент.
137
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 143.Само две подробности.Чул ли си, видял ли си досега личен лекар в скафандър да ходи при пациентите си.И второ, получаването на евентуално направление не е получаване на специално внимание, или някаква божествена привилегия, а масова практика, която формално не се отменя от епидемия.
136
0
 
4
 
! Отговори
AZ преди 3 години
Май не ти е минал махмурлука от хелоуина,.Нито легло ще ти осигури фирмата,нито ще ти тичка някой. Може да дойде само бай ти Киро,санитарят,да ти обърше ***.Срещу хилядарка.Ама ти си пиши там на компютъра и си вярвай.
135
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко крадене става. И далавери. Ще излезе всичко наяве. И яка ви д.упара тогава незаменими господа "доктори". ..
134
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Въпроси.Засягащ ужасно деликатна и опасна тема с въпроса за тестовите комплекти. Да, не се произвеждат в България. Предполагам, че голяма част от тях са закупени от Южна Корея. Но скритата картинка е именно това, че тестовите комплекти са черни кутии. Преди време се натъкнах на формули на праймери за PCR тестове, които откриват няколко коронавируса едновременно. А те пишат, че си със SARSCov-2. Но това не беше в България.
133
3
 
0
 
! Отговори
До 140 преди 3 години
Кое не разбра, че се филмираш така. Системата е направена, да обслужва масово. В твоя случай, или личния се облича в "скафандър" и те преглежда, и евентуално те приемат в Ковид отделение, с екстра да има специалисти по допълнителните ти проблеми, или чакаш ковид да ти мине и тогава по направление. Системата на здравеопазване е достъпна до всеки, но не значи, че всеки може да получи най високо ниво на внимание, по отношение проблема си. Всяка система лекува на килограм, за това е достъпна. Факт!
132
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До киро но не брейка - Рок ли си брейк ли си не знам ,но разбрах ,че не си учил и на половината от годините на лекарите ,ако се наложи ще скачаш и ревеш ,че не си обгрижен ,а сигурно и работиш на площадите срещу жълти стотинки с мятане на яйца.Срам ме е ,че съм българин от такива пр-ци и ол-ни като теб.
131
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, имам положителен тест, но нямам симптоми и не ме приемат в Ковид отделение. Внезапен пристъп на друго заболяване ми налага получаване на направление от личния лекар. Аз не мога да ида при личния лекар поради положителния тест, а личният лекар няма начин да съобрази по телефона дали съм толкова зле като за направление. И тогава... Цялата тази система е пълна с толкова абсурди, че се чудя на коя планета живея.
130
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо искат да са чиновници и само да издават докумнти я направления я болнични и тн