Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен

„Всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността“
8 ное 2020 12:46, Елка Василева
437
Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен
Снимка: архив, БГНЕС

През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде подготвена с мерки, предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Това бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова пред БНТ.

Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни от COVID. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Виткова.

По думите й в провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита още тя.

Още по темата

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват, а когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

"Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности", заяви Петър Велков.

И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Наближава ли локдаун в България?

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта д-р Виткова.

"В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична беше Мими Виткова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
4
 
4
 
! Отговори
До 402 преди 3 години
Мноо си спрял бе,*** !Върви доброволец като не е опасен вируса !
384
4
 
8
 
! Отговори
данчо преди 3 години
Цяло лято гербаджийската хунта спа...а сега ох ах.Крадоха и пълниха чекмеджетата,а мерки никакви.Цялата управляваща шайка е за съд.То нормален съд няма.За това направо въжето.Нужен е един Пиночет за Тиквата и сие.
383
2
 
9
 
! Отговори
401, преди 3 години
Празна глава носиш, сигурно ти е трудно с такава.Хората осъзнават, че има вирус, както и вече видяха, че не е толкоз страшен, колкото ви плашеха и още ви плашат.Е, хората не са ти криви, че не са панирани като теб и не смятат за нужно да крият с години по къщите. А твоето отношение е брутално ненормално. Искало му се ураган... Върви се хвърли от някой мост - ще ти олекне. Ганчото си ти!
382
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска ми се да се случи нещо подобно като в САЩ и урагана,за който предупреждаваха там.Тогава тези,които не повярваха УМРЯХА ! Да му дойде акъла на Ганча.Всъщност като се замисля,голяма вина има и Президента и медиите,които даваха трибуна на всякакви " компетенции" да се изказват по въпроса.Радев назова К19 с " политически вирус",БСП отказа да носи маски в парламента,а разни адвокати наизлизаха да защитават правата на обществото срещу мерките.Така че е редно и тези хора да понесат наказания.
381
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се надяваме че Герб не са толкова глупави че да се водят по акъла на комунисти и либералисти и техните експерти и няма да затварят страната което иска очевидно опозицията с цел хората да кажат че Герб са лоши и да гласуват за БСП но няма да стане...
380
6
 
7
 
! Отговори
50 пенсионерски преди 3 години
А КОЙ ЩЕ ХОДИ ПО ПЛОЩАДИТЕ И ЩЕ КРЕЩИ * МУТРИ ВЪН*ЛЮБИМИЯТ ЛАФ НА РАЗВРАТНИКА ХВЪРЧИЛО !ДАВАЙ КАРБОВСКИ ИЗМИСЛИ СИ НЕЩО КАНА РАЧЕВА!!!!!!
379
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази седмица предстои поредния петък 13 за годината. На предишния петък 13 през март въведоха първия локдаун и сега използват дори опозицията за да подготвят за нов такъв освен че са напълнили и форумите с *** които искат нови мерки въпреки че до сега няма ефект от това. Познавам че са *** по опорните точки и по това че в живота не срещам такива хора а само едно страхуване на хората да кажат какво мислят.И това лицемерие да нсе казва истината е от няколко години не е от сега от короната
378
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Няма да го влачим тоз вирус години" прав си но нима до сега за осем месеца не разбра не че ще го влачим с години а до като сме живи и така направиха че да изглежда доброволно това робство. Най сетне го разберете аз го разбрах на мига, в който видях първите хора с маски , защото в Китай ходели така ми ето ти я целта, да станем и ние китайци в кавички разбира се да приемем тяхното раболепно и по неволя изглеждащо трудолюбиво общество без лица но с маски хора ли са това или същества.
377
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в неделя почина мой познат, имаше температура няколко дни никой не му обърна внимание. После го хваща задух по обяд и след няколко часа почина, през тези няколко часа близките търсиха болници къде да го намерят, чакаха линейка, частна линейка, разпределителен център, 112 и каквото там се сетиш. Придружаващи заболявания-нямаше човекът. Айде стига сте се правили на мъже, Гейтс не го вълнува толкова къде ходите, че да ви чипира и си седнете малко на задниците. Дисциплина нямаме, това е проблемът.
376
0
 
16
 
! Отговори
да преди 3 години
всички некадърници,които някога са били министри и са се провалили днес раздават съвети,а при тяхното управление..и без коронавирус ситуацията беше катастрофа:)))
375
0
 
17
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
..И КОИ СА ЕКСПЕРТИТЕ , БЕ...??!!ТИЯ ЛИ ---КОИТО НО КАРАХА ПРЕДИ ГОДИНИ , ДА СИ НОСИМЕ ОДЕАЛА И ЧАРШАФИ ОТ ДОМА ..ЗА ДА ЛЕЖИМ В БОЛНИЦАТА..ХА,ХА,ХААААААААААААА...ТИЯ "ЕКСПЕРТИ" СИ ГИ ТУРИ НА ....
374
1
 
4
 
! Отговори
до Румен Грипенов преди 3 години
Няма нужда, чалготеките са пълни, оди там.
373
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е просто ужасно , по телевизията постоянно обясняват, че всичко е ок. Е да ама изобщо не е, няма места и това е. Вече всеки ден дават репортажи на хора по 40-50 годинишни които дори не стигат до болница, има и десетки косвени жертви , които не получават помощ заради ковид. На първо място е живота, а после икономиката. Има още мерки които да се въведат и без пълно затваряне, и сегашните мерки да се спазват.
372
13
 
11
 
! Отговори
Румен Грипенов преди 3 години
Да изляза ли пак с вдигнат юмрук и да ви изкарам на още 4-5 велики въстания?
371
12
 
22
 
! Отговори
Генерал Годжи преди 3 години
Всеки ковидист може да си стои самозаключен в тях колкото си иска. С какво право може да изисква всички останали да се видиотяват по същия начин?
370
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Умислен учуденНедей да мислиш и чудиш много, че една пуйка така умряла. Кой в България не произлиза от комунистите. Кой е случаен и не е влязъл в българската политика след одобрени свише? Хр.Иванов-Бойкикев ли? Коя е майка му, къде е учил този"кадър"? Иван Костов ли? ББ Бриго Аспарухов го е открил и оценил. Учители са му Бай Тошо и Царя. И слуша Меркел. За 9 години направи това дето 20 не направииха преди него. 2013-та нали го махнахте? Е. Като се видя какви са другите отново го върнаха.
369
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва всички мерки да отпаднат за да се ускори темпото на заразяване ,и да приключва всичко по-бързо. Няма да го влачим тоз вирус години
368
33
 
32
 
! Отговори
Яко ще се мре преди 3 години
Мутафчииски ни предупреди още пролетта - тогава му се смяхте , но като взеха да умират близките и приятелите ви - не е толкова забавно
367
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви мерки са изпуснати според тази "червена бабичка"? Каза ли го "еднокнижника", "диктатора" и т.н. като на хора. Не като като на ***. Носете маски, не се събирайте, спазвайте дистанция. Отложете празненствата. Не братче. Учениците били виновни. Не събиранията на ламерите на закрито. Каза ли го Мутафчийски? Плюхте ли го? Е няма да ползват повече полицията да ви пази от самите вас. До всеки доктор и полицай?
366
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това писание е точно потвърждение, за това кпй създава паника в България: МП, МС, НОЩвите и лижещата преса!