Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен

„Всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността“
8 ное 2020 12:46, Елка Василева
437
Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен
Снимка: архив, БГНЕС

През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде подготвена с мерки, предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Това бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова пред БНТ.

Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни от COVID. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Виткова.

По думите й в провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита още тя.

Още по темата

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват, а когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

"Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности", заяви Петър Велков.

И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Наближава ли локдаун в България?

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта д-р Виткова.

"В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична беше Мими Виткова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
4
 
25
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
Абе тотално изтрещеняци сте. Когато в Италия умира ха по 1000 на ден а тук затворихме с КПП, ресторанти и прочие, уревахте орталъка. Сега там затваря ли нир що не затварям. Затвориха нощните барове, бабаитите не спазват, даже демонстративно си ги канят и народа отива. А пък такива лекари като виткова, мерси. Тази не е виждала пациент от години. Спазвайте лична дисциплина, спазвайте мерките. Ясно, че повечето ще минем през това но нека не е на веднъж.
364
9
 
16
 
! Отговори
Санчес преди 3 години
До gogoСетиха се щото дават пари от Европата за "мерки" срещу короната! Инак нема луш!Едни големи кинти очакват, а другото е да ни вкарат по кошарите и да ни "насочват" какво да правим, че да се "пазим", да сме "здрави". Загрижили са се колкото вълка за агнето, колкото лисицата за кокошката!Такива крадливци, които надминаха Костов и царо и бсп-то по поразии нема как изведнъж да се загрижат за назе! Те така!
363
9
 
11
 
! Отговори
Умислен учуден преди 3 години
До 383,Интересно е как такива като тебе продължават да си мислят че ГЕРБ не са комунисти и че не са произлезли от комунистически семейства или структури. Заради такива като теб държавата е в такова окаяно състояние! Ти си същата чугунена кра*тунка както бяха преди "червените бабички", които поради естествения ход на историята поизмряха. ГЕРБ са "бивши" комунисти съюзили се с наследниците на фашистите в Германия и ползват същите методи като на БКП, ама или си млад или късопаметен мокасин!
362
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че тука списват основно пенсионери и безработни *** които искат народа да е беден и необразован и затова пропагандират това затваряне и комунистите искат всички под тях да са бедни само те да са богати щото вече се нагушиха. Герб не ми се вярва да се поведат по акъла на червените и заедно с тях в ада да горят. Стига с тия експерти от нафталина, вземете се в ръце живота е обидно кратък. Вече се загубиха 8 месеца с този *** вирус. Повече не може така трябва борба с вируса а не с хората.
361
15
 
24
 
! Отговори
gogo преди 3 години
Абе как на никой от вярващите в пандемията не му се размърда мозъка та да се запита:ОТ КЪДЕ, ЕЙ ТАКА ИЗВЕДНЪЖ СЕ ВЗЕ В УПРАВНИЦИТЕ НИ ТАЗИ ФАНАТИЧНА ОТДАДЕНОСТ ДА СПАСЯТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРИЦА ОТ ВИРУСА?Същите български лидери, които обрекоха старите хора на глад и мизерия, които лишиха децата от здравословен живот, и направиха от България европейски крематориум за изгаряне на ***, изведнъж се решиха на всичко за да ни спасят?!
360
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ядосан гражданин *** безброй! И вируси безброй и стадото не мой да се ориентира. Миналата година колко прасета избиха на халос горките гадинки и пак пълно овчедушие дори управляващите са се шашнали с тия овце заблудени какво да ги правят и викат дай като няма ваксина да им ударим по един локдаун да им дойде ума в главата. И те нали са овце им пуснали приказката за червената шапчица и баба и блеят ли блеят като за последно осъзнайте се бе кой ще ви храни децата пенсионерите може би айси..
359
3
 
12
 
! Отговори
сори преди 3 години
До Скоти Пипан Писиар теста е това за което говориш и вече много хора сами се подложиха на него без никой да ги кара от глупост ще се затрие тази държава и този народ. Нарочно пуснаха конспирации че това онова за ваксината но преди това гледат да свършат работа с тестовете, това не е мое откритие но вече много хора се усъмниха и много лекари и учени са го разгадали и дори доказали но либералната демокрация не допуска никаква информация и забива хората в един порочен кръг от който няма излизане..
358
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКомунизма и фашизма взети заедно ще ви се сторят рай ако можете да мислете какво ви се казва за не знам кой ли път ама не можете едно си знаете локдаун ама това е точно обратното на каквото трябва да се прави. Трябва да се спре тестването с тези писиари и да се вземат противоепидемиологични но медицински мерки а това до сега са преди всичко политически и не пречат на вируса пречат на хората. Герб няма да се поведе по акъла на комунистическите експерти на тях народа им е показал пътя.
357
8
 
10
 
! Отговори
браво преди 3 години
До "Епидемията Си следва своя естествен ход. Независимо дали ни харесва или не.С локдауна се удължава агонията, като към ковида се добавят нови проблеми."
356
4
 
4
 
! Отговори
браво преди 3 години
До HMLF "Стига сте давали трибуна на такива недоразумения, това е обида за всеки нормален човек все още останал тук!" авсолютно точно казано.
355
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Гладния ***, всъщност си ти и много добре си се описал само дето не си разбрал нищо за този герой може би защото не си чел произведението горкото понеже въпросния лирически герой съвсем не е гладен бедняк а е чорбаджия предприемач и либерален партиец като вас комунистите *** и мазник но не е гладник. Със сигурност не олицетворява народа и ако ви го е казала това даскалката много жалко но не вярвам. Герб не са толкова глупави че да се водят по акъла на комунисти и либералисти...
354
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяло лято протестирахте и не работихте нито учехте нито на море не сте ходили, а сега локдауни ви се прищяли, то ако имаше полза от тия мерки Запада да е цъфнал и вързал, ама не е само китайците разбраха че от тях няма полза и тръгнаха на работа и на училище., Това дори и Герб го разбраха, ако удържат спокойно и уравновесено и уверено положението ще спечелят изборите и не искам да чувам повече за комунисти на тоя свят, само на оня имаме да разплащаме сметки от преди промяната.
353
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетох трите последни коментара от които двата са на комунисти локдаунисти а единия не му се разбира. Комунистите няма да дойдете на власт никога ще ми стане само на локдауни, в ада ще горите комунистите.
352
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом няма лечение, значи само затварянето е изход това лавинообразно нарастване на заразени и мъртви. Виткова е абсолютно права.
351
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Mama vi prostaГладуват само некадърниците.
350
19
 
14
 
! Отговори
Mama vi prosta преди 3 години
Затваряйте си се вие.Няма цял народ да гладува, заради измисленият ви вирус.
349
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 361Явно нищо не си разбрал от метафората бе
348
2
 
8
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
Стига сте давали трибуна на такива недоразумения, това е обида за всеки нормален човек все още останал тук! По какво е експерт тая, найната сме я сърбали, защо не оправи нещата като беше министър? Отделно за нея и нейните другари допреди 2 седмици и вирус нямаше , то не бяха конспирации, горене на маски..
347
2
 
7
 
! Отговори
Годжибери преди 3 години
Много знае баба ми кво е "Локдаун". Иначе па сте модерни в притесненията покрай цялата ви дандания.
346
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 347Ти как си представяш, че се създават ваксини, ? Сподели, да слеза в гаража и издялкам някоя ваксина!Боже мили, опази България от полазилите я кретеноиди!