Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен

„Всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността“
8 ное 2020 12:46, Елка Василева
437
Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен
Снимка: архив, БГНЕС

През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде подготвена с мерки, предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Това бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова пред БНТ.

Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни от COVID. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Виткова.

По думите й в провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита още тя.

Още по темата

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват, а когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

"Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности", заяви Петър Велков.

И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Наближава ли локдаун в България?

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта д-р Виткова.

"В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична беше Мими Виткова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем да локват. Аз с кроската пак се изнизвам и карампо козите пътечки. Скрил съм си бензинец на места, тай че си върлувам на воля
324
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До АнонименДанните за Китай са реални. Ако знаеш английски, потърси и прочети. На много места е написано как са се справили китайците. Препоръчвам статията в thelancet: China's successful control of COVID-19
323
12
 
21
 
! Отговори
Скоти Пипан преди 3 години
От това до доброволното чипиране крачката е много малка. Преди пет години бихте ли повярвали, че ще искате да бъдете затваряни вкъщи и оставени без доходи. Е, сега също не вярвате, че след пет години ще се молите да ви чипират, за да ви спасят от следващото голямо "бедствие"
322
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НаблюдателВ Китай решиха проблема като подравиха статистиката. Искаш ли в България да се дава грешни данни?
321
5
 
25
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 години
Знаете ли какво се случи с чиновниците дето затвориха хората в Ухан?С днешна дата до един са в затвора без кмета..
320
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До goshoВ Китай не е така. Там решиха бързо проблема.
319
0
 
2
 
! Отговори
до 387 преди 3 години
Да знаеш, че никой няма да чете вече тази статия, докато ти пишеш това...
318
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо "или"? Боци е слуга на международните си господари срещу някое кайме за шкафчето. Картинката е ясна на почти всички, различни от ***
317
8
 
4
 
! Отговори
рожден ден преди 3 години
на 14-ти съм на рожден ден. изчакайте още малко pls
316
2
 
8
 
! Отговори
До 305 преди 3 години
Защо 13 дена беше между"небето и земята ","приятел"?Защото си с наднормено тегло,пушиш и най вероятно проблеми с кръвното и сърцето.Аз също го изкарах,първите 3 дена не е приятно "скапан си",но после освен,че нямах вкус и мирис нищо друго ми нямаше.
315
6
 
6
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Аз само не разбрах дали за вируса е виновен ББ (както биха зали от ***/БСП/ДПС и с-ие), или е неква м/ународна мошенгия? Демек кого да ПЦоваме - ББ или световното п-во? Вие кво казвате?
314
4
 
7
 
! Отговори
Боци Кеш преди 3 години
Аз ако бях истински ковидист, вече да съм се задзидал в мазето и да репортвам за фек нюз клипове с танцуващи дроми в празни болници
313
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже не усещате в какво се превърнахте. "Затворете ни, оставете ни без препитание, то е за наше добро. Съседното стадо вече го заключиха, трябва и нас така". Жалки сте
312
2
 
11
 
! Отговори
До 321 преди 3 години
Скачане с 80 процента означава,че ако преди е умирал един сега са двама,ако преди са умирали 20 сега са 36 .Кое не е ясно ?И какво те учудва ?
311
3
 
6
 
! Отговори
До 321 преди 3 години
Скачане с 80 процента означава,че ако преди е умирал един сега са двама,ако преди са умирали 20 сега са 36 .Кое не е ясно ?И какво те учудва ?
310
10
 
22
 
! Отговори
До Аз 302, преди 3 години
Като дойда ще ми осигуриш ли да дишам навред после без парцали на устата? Понеже няма нужда да ходя някъде си, само и само да ти покажа, че всичката ви пара е в свирката. Изкарах го- аз, мъжът ми, синът, брат ми и снаха ми. И сме живи, нормални. Гриповете сме карали по-тежко. Ай сиктир от паникьори!Като дойда, ти по 5 000 на месец ще ми плащаш ли? Понеже сега изкарвам по толкоз.Аман от опоркажийските ви глупости! Ще умрете,ама от страх и малодушие, не от друго!Или да дойда да ти метда един!
309
2
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ПЕХЕНЯН ПРЕДУПРЕЖДАВАШЕ ЧЕ ИДВА ПЯСЪЧНА БУРЯ КОЯТО НОСИ КОРОНА-НЕМА КАДЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ.-ПРОБЛЕМА Е ДА НЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД-АМА НЕМЗНАМ КАК ДА ГО ОБЯСНА НА Т.Ъ.П.ИТЕ ДЕТО НЕРАЗБИРАТ.
308
1
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До до 280Изкарал си го, баце, и не си разбрал. Лижи квото ти душа сака, имаш здрава имунна система.
307
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак лъжат, пак няма кой прокурор да ги подгони!Вие знаете ли какво значи скачане на смъртността с 80%? И знаете ли какво би било наистина, ако това бе така?Тоя е за наказателно дело - мошеник и паникьор!
306
2
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До НЕКОЙ-С ТЕБЕ СЪМ.-СТРАХЛИВИТЕ УМИРАТ ВСЕКИ ДЕН-НЕМА ДА СЪМ ОТ ТИЕ.