Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен

„Всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността“
8 ное 2020 12:46, Елка Василева
437
Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен
Снимка: архив, БГНЕС

През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде подготвена с мерки, предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Това бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова пред БНТ.

Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни от COVID. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Виткова.

По думите й в провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита още тя.

Още по темата

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват, а когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

"Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности", заяви Петър Велков.

И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Наближава ли локдаун в България?

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта д-р Виткова.

"В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична беше Мими Виткова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
345
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 355Ти имаш ли грам мозък в малката черепна кутийка? Кои години Мими Виткова беше министър? Какъв КОВИД тогава?Побеснявам, като си помисля, че на теб и другите фекалчета ще им дадат грешни пари за такава калпава продукция!
344
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 356Ама случи като с пръст в рядко! Мими Виткова е кристално чист човек, беше и добър министър! Ти си подло човече, клеветник, лъжец! Всъщност, кажи членоразделно, с какво от казаното от нея не си съгласен! Прояви потресаващия си интелект и информираност, боколук!
343
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Останете си вкъщи" е олд скуул. Сега е фешън да се казва "локдаун".
342
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата колабира. Но тя всъщност е рушена 30 години , така че каквоти и да се прави оттук нататък, все е закъсняло
341
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарката Виткова отдавна вече разбира само от освен от превъртане на пари, а не от медицина. Така че мннението й е по-скоро предизборна заявка за някое министерско място в следващото правителство.
340
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази Виткова защо не взе мерки против ковида когато беше министър на здравеопазването.ЕЕЕЕЕ навсякъде по медиите се явяват бивши министри и политици акъл да дават-нагли реваншисти.
339
9
 
13
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Какви са тези мними експерти?! Аз казвам какво ,къде ,кога ,защо..Аз съм вся и всьо !Локаут ,локдаун?! Какви са тези СЛОЖНИ думи ...аз съм пожарникар с речник на каруцар и акъл на новородено ( навсякъде по света щях да съм усмиван и гаврен ,но тук съм премиер!!!) ! Братя българи ( вие бедните ,а аз милиардер) - ще треперите още ...търпяхте ме 11 години ...ще има още ...когато интелигентните ,млади хора протестираха - вие гледахте сеир! Хак да ви е
338
5
 
14
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Хубаво пуснаха гимназистите да учат онлайн, ама ако може уважаемите им родители да ги озаптят мако да се кротнат вкъщи, а не да превръщат отново средствата на градския транспорт в подвижни кръчми.
337
4
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЧЕТЕТЕ ГОРЕ-експерти-БАСИ ЕКСПЕРТИТЕ-ПО КАКВО?????
336
27
 
23
 
! Отговори
Епидемията преди 3 години
Си следва своя естествен ход. Независимо дали ни харесва или не.С локдауна се удължава агонията, като към ковида се добавят нови проблеми.
335
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAПрав си че е нищо и никаква но от нали знаеш от нищо нещо. Пускат ни пробни закачки до където се уловим. То половината народ им вярва сляпо и не може да мисли дори...
334
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянин Може при тях данните да пристигат със закъснение ха ха ха.
333
2
 
8
 
! Отговори
БАЙ МУ преди 3 години
ДО АНОНИМЕН...ЧУДЯ СЕ ДАЛИ РАБОТИШ ИЗОБЩО...ИЛИ СИ НА НАДНИК ТУК ЗА ДА ПИШЕШ ПО ЦЯЛ ДЕН.....
332
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велики експерти, досега да бяхте се обединили и направили ваксини, ние не-експертите го знаем това за неизбежния локдаун, ама вие така направихте, че март месец няма да е най-черния в годината, бездействие и смучене на пари.
331
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако във Франция и Италия експерти "установят", че вирусът прониква през члена и почнат да им ги режат, и вие ли ще поискате, за да се "спасите", ***?
330
13
 
21
 
! Отговори
Ци**нин комунист преди 3 години
Само да предупредят, това с този к19 е подготовка да се отнеме свободата на обикновения човек, и ако ние не вземем мерки жалнa ни майка!
329
13
 
21
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Странна работа, доколкото помня в понеделник процентът на позитивните беше 36, днес е 26 и такива като тази ни убеждават, че положението се влошавало! Ето така работят тези - с лъжи нон-стоп!
328
6
 
31
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Боко да затваря-ние сме затворили отдавна.бели робини по шивашките цехове-кучета по пътищата и 160 села изчезнаха.а вие короната короната е нищоооооооооооо
327
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ви го казах няколко пъти ... Пак ще ви го кажа комунизма ще ви се стори рай !
326
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение че русия има ваксина ...