Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята проф. Костов

Науката била поставена в услуга на политиците и уплашеното общество
211
Ефектът от ваксината за хората под 40 години е съмнителен, смята  проф. Костов
Снимка: БГНЕС

Хората над 40 години и рисковите групи е добре да се ваксинират срещу Covid-19, но за младите хора с устойчива имунна система ползата от ваксината е съмнителна, коментира пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той подчерта, че няма притеснение относно особени странични ефекти.

Още по темата
"Страхът ми е по-скоро спрямо начина, по който се процедира с науката. Науката не е жребец за къси спринтове, а ездитен кон, който е пригоден за по-дълга езда. Трябва ѝ време, за да бъде категорична. Сега науката се постави в услуга на политиците и уплашеното общество, принудиха я да направи неща, които обичайно не се случват.

Немислимо е да се пускат в обръщение медикаменти или ваксини, без да са преминали всички етапи, без да са публикувани данните, без световната експертна общност да си е казала думата, без да са е изчакало достатъчно време и да се проследят всички странични ефекти. В това отношение съм огорчен и имам много въпроси към ваксините. Но с това не искам да демотивирам хората да се ваксинират, аз самият ще го направя. Науката се поддаде и допусна да бъде използвана. Eдно общество, в което медиците се експлоатират като товарни коне, вече не е манеж, а обор“, призна професорът.

Проф. Костов сподели, че има ваксина, която наблюдава с интерес, но която няма да стигне до нашата страна.

"Ваксина, която се произвежда от малка биотехнологична компания в Канада. Тя е базирана на растение.
Използва се генно инженерство - биотехнология извежда вирусен антиген от растение. Канадското правителство е инвестирало много средства в тази ваксина и канадците ще бъдат ваксинирани първо с нея. От очакваните да влязат при нас ваксини моите предпочитания са към тази на Pfizer/Оксфорд, базирана на т.нар. информационна РНК, която чрез липидни капчици ще вкара в клетките на организма и те ще прочетат шифъра на ваксината, след което ще започнат да произвеждат белтъчни продукти, върху които ще изграждаме и нашия имунитет“, разясни той.

По думите на пулмолога няма да успеем да победим напълно вируса, но поне няма да има натиск в епидемиологичен аспект. "Това няма да се случи скоро. Надявам се в края на зимата или началото на пролетта вятърът да утихне и бурята да отмине постепенно, за да посрещнем по-спокойно лято", допълни проф. Костов.

Той подчерта, че една част от българите не живеят в зряло общество, не вярват във вируса и не живеят в общество, в което усещат отговорност към другите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без лекарства за силна имунна система или за убиване на короната, ваксината е малка полза. Докато няма добри лекарства остава си човек като се пази за да не се зарази, т.е. далече от огнища на зараза като далече от магазини, училища, метро и т.н.
77
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Над 40 г. хората с олабена имунна са с рак, болно сърце, очи и др. болести и също няма смисъл. Ваксина без имунна или слаба система може да направи рак или корона, защото се заразява от ваксината. И сега има за грип но тя не помага много и хората си умират от грипа и усложнения."Хахаха, е не, толкоз глупости на едно място едва ли може да се събелат!!! Няма как да се заразиш от ваксината, ако ще и да нямаш имунна система, щото просто няма да изградиш антитела....От фрагмент не може се заразиш.
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо СЗО ,млъкнаха нищо не казват ваксината )явно май ще има провал
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмнителна ти е професурата ти изкуфялник, получил си я защото си бил от БКП то, приносът ти за науката-нулев. Как направи *** си заключение че за хора под 40 ефекта е съмнителен? Какви са доказателствата ти, фактите ти ? Няма такива, а млади хора си заминаха ей така от тази зараза. Никой не иска да ваксинира децата ид*и от такъв, става въпрос за хора над 20 год. възраст. Също така изключени са тези които са преболедували в предходните 6 мес. защото те имат имунитет.
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 40 г. хората с олабена имунна са с рак, болно сърце, очи и др. болести и също няма смисъл. Ваксина без имунна или слаба система може да направи рак или корона, защото се заразява от ваксината. И сега има за грип но тя не помага много и хората си умират от грипа и усложнения.
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефектът от ваксината за сатанистите и новия световен ред е доказан.
72
3
 
2
 
! Отговори
гмо-то преди 3 години
Щяло да бъде като матрица за репликация на белтъчни клетки. Като лаик това хич не ми харесва и няма да дам съгласие.
71
2
 
2
 
! Отговори
истината преди 3 години
плацебо ваксина
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно се убедих, че в никакъв случай няма да се ваксинирам с Европейско-американската ваксина. Има нещо вярно в чипирането
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПризводителят казва, че ваксината се транспортира и съхранява при -70С. А някакъв анонимен "гений" пита дали ако се спазват изискванията на производителя, ваксината щяла да бъде ефективна. Бегай в шоуто на канала, че да забавляваш хората.
68
1
 
2
 
! Отговори
До 71 преди 3 години
Хайде не се убиснявай ами си бий ваксината и аз те наблюдавам ежедневно какви отклонения ще даде. Пиша ти с закъснение защото току що ми блокираха Ипето та трябваше да вляза пак
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"До да се е случвало това някога в историята това... - да случвало се е, но не го дават по телевизията... Индия, Африка и т.н. ... :)"- ето виждаш ли....колко мисиш и ти!!! Плоската ти гавица запълнена с измишльотини!"А и освен това досега никога в историята не се е случвало заради един вирус да ни затворят по къщите в целия свят, но виждаш, че се случва..."- а ти какво мислиш са правили хората в средновековието при чума (е да не е вирус, бактерия)??? Ходили са в мола???
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чуството, че на една групичка придворно блюдолизци и вечни звезди по телевизията просто трябва да им се вземе думата и да бъдат разкарани от топлите синекурни местенца.Защото по време на криза трябва да мислиш какво говориш, а не да си разиваш свободните съчинения.
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Аз мисля но ти изглежда няма с какво да мислиш ! Просто си един *** на който му поднисат готиви коментари да ги публикува"Мислиш...мислиш...колко да мислиш...щом определяш дали нещо работи или не от градусите на които трябва да се съхранява.....НАЧИИИИИ....успех с мисленето. Едно време имаше един лаф - тя една *** много мислила...мислила и накрая умрЕла...
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да се е случвало това някога в историята това... - да случвало се е, но не го дават по телевизията... Индия, Африка и т.н. ... :) ... А и освен това досега никога в историята не се е случвало заради един вирус да ни затворят по къщите в целия свят, но виждаш, че се случва... Знаеш ли защо точно сега се случва? Заради социалните мрежи (една от предпоставките да е възможно), също заради много други неща, но и да обяснявам няма да се съгласиш, така че жив/а и здрав/а и след ваксинирането... :)
63
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Овцетееее, започвате ли да схващате, че ваксината както и пандемията са преувеличени само заради много пари с помоща на слугинските беге медии ?"*** то за много пари.....мое се измисли и много други неща, ама ей на един летящ плъх от китай е по яко а?
62
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако бяхме през средновековието именно вие ваксърите щяхте да искате Галилео да бъде изгорен на кладата, заради различното си виждане от официалната версия... :)"Мммм, напротив....ти караш по старому, ако ще се мре да се мре, ама няма се боцна, че си кютам как си знам и новите неща не ме интересуват....
61
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До проф.КостовСкъпи професоре,В следващите етапи ваксината (Оксфорд Зен)ще бъде дадена на деца,след като се докаже разбира се безопасността и сред възрастни и средно възрастни.Целта на ваксинацията не е само да не се боледува ,но и да се спре заразяването/пренасянето/пандемията.За да се случи това много голяма част от населението вкл.децата трябва да се ваксинират.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като си спомня, че на 44 мислех да раждам... Добре че бяха катилите от тоя сайт да ми свият сармите и да ме пратят да плета на 2 куки.
59
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Дали изобщо е ефективна тая ваксина щом се съхранява при минус 70 градуса !"А ТИ дали изобщо мислиш????