Ще устои ли България на македонистката буря от Скопие?

И бива ли яростният антибългаризъм да бъде допуснат в ЕС?
25 дек 2020 18:22, Елка Василева
395
Ще устои ли България на македонистката буря от Скопие?
Снимка: архив, МВнР

България каза „не“ на рамката за преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. И македонистката ярост се изля върху българите и страната ни.

България обясни, че основният аргумент за отказа е неспазването от страна на РСМ на договора за приятелство, подписан на 1 август 2017 г. Затова България настоява за приемане на пътна карта за изпълнение на договора. Освен това изисква отказ от претенции за някакво „македонско малцинство“ на територията на Република България, както и езикът, на който Скопие подписва документи, да бъде посочван като официалния език на РСМ /както е формулировката от 1999 г. и 2017 г./.

България досега винаги е помагала на РСМ в нейната почти 30-годишна история. Тя първа в света призна независима Македония. Президентът Желю Желев има заслуга за това Русия да признае Македония, лично убеждавайки руския президент Борис Елцин да подпише указа за признаването. България подари танкове на младата държава. България  помагаше на Македония по време на наложеното й от Гърция ембарго.  България вложи огромна енергия по време на председателството си на ЕС през 2018 г., за да изведе на преден план разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, включително РС Македония. И още, и още, и още… И най-важното – България винаги се е отнасяла към Македония с обич, независимо как ще я наречем – майчина, бащина, братска.

И какво получаваше през цялото време България от страна на РС Македония? Лъжи и обиди, високомерие и лицемерие.

Още по темата

Оказа се, че РС Македония е депозирала в ООН английски текст на договора с България, в който вместо „обща история“ пише „споделена история“. Това съобщи неотдавна външният ни министър Екатерина Захариева в тв интервю.

Захариева също така многократно обясни какви усилия е положило официално Скопие, за да изкриви българската позиция за неприемане на преговорната рамка на РСМ с ЕС. България изобщо не пречи на когото и да е да самоопределя себе си и езика си по какъвто и да е начин, но не може да се съгласи някой да гради някаква своя идентичност на основата на антибългаризъм.

А в Скопие се оказа на практика, че не се подбират много-много средствата и думите за очерняне на България. Обидите достигнаха „висоти“, като дори високопоставен човек като шефът на Надзорния съвет на държавната Македонска информационна агенция (МИА) Зоран Иванов например си позволи да нарече външния министър на България „фригидна кучка“.

А да не говорим за определенията за българите, давани къде ли не в съседната ни държава. Проф. Кирил Топалов цитира например „как започва урокът за България за малките деца в Македония. До 50-те години бяхме българи, след 50-те приеха сръбското – бугари, което звучи грубо, обидно. Дословно ще ви цитирам първото изречение: „Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи. Още в първото изречение има шест негативни думи. Номади – т.е. скитници. Грабители – т.е. бандити. Племе, а не народ. Турци, татари, монголи.... Шест негативни думи. С тези шест негативни думи растат децата в Македония от 75 години“, каза Топалов наскоро.

Шест поколения в Република Северна Македония учат по такива учебници. До Втората световна война са учили, че са сърби. В състава на Югославия - че са македонци. Единственото, което не се променя през десетилетията, е тезата, че основният враг на Скопие на Балканите е България.

Внушава се, че България е звяр, който е настръхнал срещу РС Македония.

Сега вече България настоява да бъде обуздан езикът на омразата, ширещ се в съседната ни страна.

За България в РС Македония се говори и с изключително високомерие, което не е ясно откъде идва дори само предвид факта, че РС Македония иска да влезе в ЕС, а не България, която вече отдавна е член. Може би все още действа старият югославски рефлекс, защото в Югославия по онова време, когато все още такава държава съществуваше, гледаха много „отвисоко“ на всичко българско и на българите.

Да добавим и лицемерното отношение от страна на РС Македония, демонстрирано дори на най-високо равнище. Как така премиерът Зоран Заев говори едно в интервю за българска медия, а само миг по-късно говори у дома си точно обратните неща. Така се дава тон.

Вярно е, че РС Македония се базира върху македонизма, който да припомним тръгва като идея от Сърбия и по-специално от сръбския деец и общественик Стоян Новакович, още когато е посланик в Цариград. А тази идея може да съществува само въз основа на антибългаризма. Въпреки всичките абсурди като този, че се опитват да твърдят, че Самуил бил македонски цар, но не се обяснява защо византийският император Василий, ослепил неговите войници, е наричан Българоубиец /от византийските хронисти в края на 12 и началото на 13 век/ . За съжаление идеята за изграждане на нация на основата на омраза срещу България все още е държавна политика в РС Македония.

И какво би станало, ако се допусне този яростен антибългаризъм, демонстриран от РС Македония, да влезе в ЕС? Бедна ни е фантазията тогава как ще бъдат оплювани българите и България под път и над път. А Скопие ще се опитва да налага навсякъде македонизма и антибългаризма си.

Както обаче подчерта наскоро вицепремиерът Красимир Каракачанов,българският народ няма да приеме никакъв компромис нито с историческите факти и с общата история на България и Македония до 1944 година, нито с кръвта на над 200 000 души, загинали не като окупатори, а за свободата на своите братя в Македония.

България сега просто трябва да устои и да устиска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
0
 
3
 
! Отговори
До 329 преди 3 години
Благодаря ти братко, че ни обясни кога и как е създадена 'македонската' нация - това само доказва, че преди това тя не е съществувала !
300
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 1 200 000 българи бе, ***? Едни 300 000 са се преселили в България, другите са си създали собствена македонска нация и не са длъжни да ти дават никакви обяснения. Територията си е тяхна и цялата история на онези земи си е тяхна, това е положението. Който е искал да е македонец, да си е стоял там. А разните пишман националисти, които нямат нищо общо с МК, да прават като вятъра.
299
4
 
7
 
! Отговори
Допълнение преди 3 години
Към 325/Настоявам . Периодът дори не е стогодишен, а много по-кратък - между Първата и края на Втората СВ , това са 30 години бе хора, КЪДЕ И КАК изчезнаха 1 200 000 българи, съставляващи 2/3 от населението на тази територия ???! Северномакедонските и Сръбските власти да дадат обяснение, тъй като те са управниците там оттогава насам !
298
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
който наистина е вникнал в македонизма, в дълбоката му същност, това не е просто кражба на история, а нещо ужасяващо. македонците отричат съществуването на българи и гърци като етнос, тяхното право да живеят на балканите и заявяват, че гръцката и българските нацияи са изкуствено създадени от англичаните/руснаците през 19 век; че това са етнически македонци, които трябва да се събудят и да изгонят гърците в анадола и африка, а българите - в азия. не е само до самуил или гоце, а доста по-опасно.
297
2
 
5
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"България досега винаги е помагала на РСМ в нейната почти 30-годишна история. Тя първа в света призна независима Македония."Ами явно там е грешката. Гърция като тупна с юмрук по масата и изпълниха исканията. А наште политици се навеждат и се хващат за палците. Добре че тоя сегашния им там... Заев ли, Баев ли (на кой му пука) тръгна да се преструва на мъж и на политиците им стана поне малко неудобно.
296
4
 
6
 
! Отговори
Настоявам преди 3 години
Българските власти официално да потърсят отговорност от властите на Република Сърбия и Република Северна Македония (наследници на югославските такива) за "изчезването" на приблизително милион българи от тази територия в периода през последните 100 години !
295
0
 
5
 
! Отговори
До 322 преди 3 години
Промяна на националната идентичност означава подмяна на имената с други, и промяна в графата "произход" с друг в паспорта. А геноцидът е масово избиване на раса, народност или етнос.
294
0
 
3
 
! Отговори
До 320 преди 3 години
Да, приблизително такива са официалните данни, има ги също в Енциклопедия Британика от началото на миналия век - само преди стотина години !
293
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'промяна на национална идентичност'? това пък какво животно е? :):):)прочистването на една територия от даден етнос и замяната или заселването му с друг, се нарича геноцид. особено, ако това е основният етнос на територията. етническо прочистване или геноцид. няма друг термин в международното право. войни е имало, разменяло се е население, гърци с турци, българи с румънци, немци с поляци, спогодби и т.н. тук говорим за окончателно изчезване на 1,2 милиона българи, без да са дошли в България.
292
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
през 1928г., 11 години след като сърбия получава цяла вардарска македония като подарък от франция след ньйския договор, сърбите, хърватите и словенците също правят официално преброяване в този дял на македония и въпреки че са собственици на територията, отново 40% от населението е записано като БЪЛГАРИ. естествено, още към 35% са записани сърби и др. славяни, а за албанци у дума не става. Идеята да се започне дело за геноцида, извършен срещу българите в РСМ наистина е радикална, но възможна
291
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
превеждали са ми лично документите от последното ОСМАНСКО преброяване в македония през 1911 (приятелка от турция и преподавател по османистика в анкара); преди балканската война от 1912г. и преди сърбия, черна гора, гърция и българия въобще да могат да стъпят там официално. Та, според ОФИЦИАЛНАТА ОСМАНСКА регистрация на ЦЯЛОТО население, има 1,2 милиона БЪЛГАРИ, 500.000 турци, 120.000 гърци и всичко друго е под 30.000, македонци няма, понеже не са измислени все още!
290
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
Буря буря, ама в чаша с вода.
289
1
 
4
 
! Отговори
До 317 преди 3 години
От автентични документи, които всеки може да намери и види !
288
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега имаме само насилствена смяна на национална идентичност------Откъде знаеш, че е имало насилствена смяна и откъде знаеш, че изобщо е имало някаква национална идентичност?
287
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако бехме като гърците тези македонски мишоци нямаше да ни разиграват ама ПОЛИТИКАТА ни е лабава или пък по вероятно политиците с тази си добронамереност да им даряваме постоянно и вместо разбирателство ни псуват горят бг знамето разрушават паметници на невинно загинали българи правят списъци на българи в македония за саморазправа с тях КАКВО ЧАКАТЕ ОБЯСНЕТЕ ТОВА НА ЕВРОПЕСКИЯТ СЪЮЗ за да видят какви змии искат да приемат
286
0
 
0
 
! Отговори
сръбски мекерета преди 3 години
буря в кафеена чашка ха ха ха
285
1
 
4
 
! Отговори
До 313 преди 3 години
И аз също искам официално обяснение от тамошните власти за "изчезването" на толкова хора, самоопределили се като българи, въпреки че за "геноцид" практически не може да се говори, докато не се докаже някакво масово изтребване ! Засега имаме само насилствена смяна на национална идентичност, което също е много лошо, така че Те трябва да обяснят какво точно се е случило, и не само на нас, а на цялата европейска и световна общественост !
284
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
насилствената промяна на националност и изчезването на 2/3 от етническото население на една държава, е ГЕНОЦИД. отново повтарям, не си мислете, че след 5-6 години просто ще се събудят, ще си кажат 'ние сме българи' и ще спрат да мразят България. това са илюзии; сторените злини там със сила, не могат да бъдат поправени с исторически интернет линкове, плюшени мечета и подаряване на ваксини. там трябва да бъде търсена наказателна и политическа отговорност от управляващите им, които мълчат за всичко
283
2
 
4
 
! Отговори
до 310 преди 3 години
не си ме разбрал. точно това е казах - 2/3 от населението там е било българско, а сега го няма. искам официално обяснение къде са тези българи сега и защо ги няма. не на ниво междусъседски лафчета и муабети, пожелателни политически декларации, а да бъде официално обявено от международен съд за разследване на престъпления срещу човечеството. ако ние като българи, трябва да преглътнем факта, че там е осъществен геноцид срещу народа ни, то трябва да има наказателна отговорност за това.
282
3
 
4
 
! Отговори
До събудете се-2 преди 3 години
Няма никакъв геноцид - ако е имало, щеше да се знае ! Просто има насилствена промяна на имена и нациналност ! Все още там болшинството са си от български произход, никъде не са изчезнали, но политическата върхушка все още е пост-титовска и анти-български настроена, заради югславското наследство !