Колко е страшен COVID-19? Един доброволец във ВМА разказва

Здравната система много добре се била мобилизирала
Обновена: 28 дек 2020 11:54 | 28 дек 2020 09:53, Камелия Цветанова
70

2020 г. ни припомни, че животът се осмисля от доброто, което правим. Най-трогателни, пък и полезни, се оказаха студентите по медицина, защото първото, което привърши, бяха не парите, а силите на лекарите.

Един от първите млади медици, който се яви на COVID фронта във ВМА беше Диян Ганев. Той влиза в първата вълна.

Още по темата

"Имаше умора, няма да го скрия това нещо, всички колеги се измориха. Моята цел беше да вляза и да им помогна. Имам страхотни колеги от моя курс, които много добре се включиха. С тях е много по-лесно. В утрешния ден очаквам оценката на финалния ми изпит, който беше по инфекциозни болести", каза стажантът и доброволец за "България сутрин".

А запитан дали е очаквал такъв старт на професията, Диян Ганев отговори: "Очаквах да бъде тежко. Доволен съм, че по този начин се включих в пандемията, защото имаше хора, които я игнорираха".

Той добави, че нещата, които е научил от лекарите в клиниката са незаменими и припомни, че на 8 март бяха и първите заразени у нас.

"Тогава четяхме за новия вирус и за историята. Тогава установихме, че не е просто грип, има особен механизъм и може да поразява организма. Разбра се, че е тотално различен и е доста по-агресивен. Засяга нервната система. Това е сериозно заболяване", посочи Ганев пред Bulgaria ON AIR.

Бъдещият лекар сподели, че има много случаи, които няма да забрави.

"Имаше хора, които даже са били мои учители и са загивали от този вирус. Установих, че е много опасно да се гордееш в тази ситуация и да си мислиш, че няма да го хванеш. Виждаш как млади хора умират. Вирусът ще отнеме хиляди човешки години в живота", категоричен е Ганев.

Според него здравната система много добре се е мобилизирала.

"Всички ресурси впрегнаха усилия, за да могат да посрещнат първата и втората вълна. Всички управляващи си дадоха сметка, че здравната система е тема от национална сигурност. Тя е нещо, което трябва да се подкрепя в бъдеще", каза още доброволецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
До гениално преди 3 години
Еми помисли какво е искал да каже бе пикантроп.
43
10
 
18
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Едно 20 годишно момче засрами всички страхливи несретници, които смелостта им стига да плюят по борещите се с пандемията, но от комфорта на стола зад клавиатурата.
42
3
 
4
 
! Отговори
Ядосан преди 3 години
До Анонимен 44Папла ч си ти и никога няма да бъдеш нещо друго.
41
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е страшен. Най-добре си правете едно харакири да се избавите. (и ние от вас също)
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛоркаАми явно си живял в лоното на партията-майка. Или нищо не разбирал от живота си.
39
9
 
6
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Доброволците в България са като политиците ни - никой не прави нищо безкористно! Студенти по медицина, които чакат да получат оценката си "докато са доброволци в ковид отделение" или провинциалисти искащи да се набият на очи, за да бъдат взети на работа след като завършат. А Камелия трябва да проумее разликата между стажант и доброволец! Двете неща нямат абсолютно нищо общо.
38
6
 
25
 
! Отговори
Лорка преди 3 години
Аз съм живял съзнателен живот в т.нар. "социализъм" и за онова време сега се твърди, че бил престъпен режим и имало пропаганда и прочие. Но с ръка на сърцето мога да кажа, че пред това, което е в момента, онова беше "Лека нощ, деца".
37
3
 
3
 
! Отговори
Мечо преди 3 години
Собственикът на Цибалаб харесва това.
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е страшна пропагандата. А дали се страхуват пропагандиращите от възмездие?
35
20
 
0
 
! Отговори
Ми2 преди 3 години
Не вярвам на учебници или уж "учени", вътрешното усещане е най-важно или както аз му казвам "вроден интелект" а при българите той е много висок затова и не вярвам на ваксините а само на баба Ванга и бог.
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Autoplay - false, такъв трябва да бъде sorce кода на плеъра с видеото. За да не стартира автоматично видеото. Така човек се опитва да чете статията а видеото тръгва само и точи мегабайтите от мобилния план.
33
22
 
13
 
! Отговори
Галин Костов преди 3 години
Тези "страхотии" носеха вода в началото на пандемията, когато нищо не се знаеше, а палячовците от щаба лъжеха на едро. Сега, когато 2/3 от населението се сблъска с вируса, нещата вече не изглеждат толкова ужасно. Според мен се разби мита за безсимптомното преболедуване. Има такива, но са единици. Стана ясно също така че случаите от лятото бяха в огромната си част фалшификации, за да се поддържа напрежението. Това е сезонно заболяване като грипа. Не е точно грип, но има много сходна симптоматика.
32
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото по голяма става пропагандата за ваксинация, толкова повече хората отказват да се ваксинират, май шестото чувство наистина върши работа.
31
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя бил голям поет.
30
15
 
7
 
! Отговори
Играч преди 3 години
Понеже се мре яко, трябва немедленно да се направи обществена поръчка за чували за чували за трупове за 10 милиона.
29
5
 
7
 
! Отговори
Гениално! преди 3 години
"Вирусът ще отнеме хиляди човешки години в живота"
28
14
 
19
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
Познавам двама, дето влязоха в болница само от страх. Преди пропагандата не биха се втурнали за подобни симптоми по болници. Инак, в моята служба от сто човека официално го изкарахме почти половината. Всичките за по 2-3 дена. Кой знае колко са го изкарали безсимптомно. Най-нормален нов щам грип. Тежки случаи има като всяка година, но сега се преувеличават неимовермо.
27
8
 
11
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Аз имах коронавирус. Преодолях го за 4-5 дни. И по тежки грипове съм карал.Единственият проблем бе ,че си изгубих вкуса и обонянието, но за 10 дни ги възстанових.
26
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам как се е организирала здравната система отвътре, ама отвън изглеждаше като пълен хаос.Може да питате онези, които ги разкарваха с линейките.
25
6
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Едно време имаше вицове за инжИнер Ганев, внук на бай ***, тогава все пак не можехме да си представим, че ще го докараме и до доктор Ганев. Обаче за ГЕРБ невъзможни неща нема.