След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5

Наблюдават имунизирани при клиничните изпитвания до 2023 г.
183
След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита. Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“, допълни той.

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“.

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, предупреди той.

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина.

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“, обясни той.

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
3
 
4
 
! Отговори
До 126 Коцев преди 3 години
ОБАЧЕ ПРАКТИКАТА ТЕ ОПРОВЕРГАВА. ВЕЧЕ ИМА ДОСТА СЛУЧАИ ПРИ ПОВТОРНО БОЛЕДУВАЛИ - ПО- ТЕЖКО ГО КАРАТ НЯКОИ, ДРУГИ УМИРАТ ТОЧНО ПРИ ВТОРИЯ ПЪТ.
120
1
 
1
 
! Отговори
От 128 преди 3 години
Имам предвид,че спориш с професора по медицина от статията,което е направо нелепо и нахално!
119
0
 
1
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До До 121 да,да,ама не 123Няма да ти кажа!
118
4
 
0
 
! Отговори
До 125 преди 3 години
До Феята на Зъбкити Ти спориш не с мен или с някой друг от форума,а с професор по медицина. Ти кой си и какъв си? Какво ти е образованието и какъв ти е проблема като никой не те кара да се ваксинираш?
117
0
 
0
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До да,да ама не Съ здраве,Байо
116
0
 
11
 
! Отговори
Коцев от УМБАЛ преди 3 години
Антитела има докато организма продължава да се среща с вируса. Те изчезват няколко месеца след като подобен вирус престане да бъде идентифициран от имунната система. Това е стандартна "процедура" на организма, защото производството на антитела е енергоемко. Паметта за структурата на антителата обаче остава в К-клетките и при нова поява на агента, имунната система дава бърз отговор, като активира тяхното производство. За това в медицината се знае, че преболедувалия кара леко ново заразяване.
115
1
 
7
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 3 години
До 118Чуй г-н милюцинерь, далеч съм по-напред от теб в медицинските неща, понимаеш?. Ти как би обяснил с мозък свил се под фуражка защо ваксината дава по-силен имунитет от болестта. Наясно ли си, че това е АБСУРДНО?
114
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До До дамда, ама неКато се погледнеш в огледалото все едно виждаш мене! Хайде със здраве!
113
4
 
0
 
! Отговори
До 121 да,да,ама не преди 3 години
Някой да те кара да се боцкаш, да те принуждава? Какъв ти е проблема?
112
4
 
0
 
! Отговори
До 115 преди 3 години
А ти провери ли данните колко хора са починали без ваксината от Ковид 19 в САЩ и че са около 200 000 човека.
111
0
 
6
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До До ПроСоТоМо то както рино-, грипни, парагрипни- и прочее към 200 броя вируси И сега какво! Това дето е прескочил вируса на човек от прилеп, панголин, змии дето китайците си ги ядат от 1000 години е не е прескочил та се засилил и в днешно време успял да прескочи вируса е за тия дето ядат доматите с колчетата!И сега следва всяка есен БОЦ, БОЦ! За радост на кого?!
110
4
 
4
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 3 години
Този "професор" къде работи? :) Това обяснява всичко. Когато разпространяваш откровено лъжи в условията уж на страшна пандемия, извършваш престъпление!
109
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само русофилите пишат глупости по форумите.
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Феята на Зъбкити И шопа казвал нема по-дълбоко от Искъро и за жирафа,че те такова животно нема,нема как! Но това е заради информационната и интелектуална ограниченост на субекта.
107
0
 
0
 
! Отговори
До дамда, ама не преди 3 години
Ти не знам защо ми приличаш на Бай Ганъо, ако не си го чел,прочети го, ще се намериш в творбата. И той е доста убеден в правотата си и знанията си, въпреки че е необразован българин, но за сметка на това нахален.
106
2
 
4
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 3 години
Няма как имунитетът от измислена непроверена докрай "ваксина" да е по-дълъг от след преболедуване. Няма как!
105
2
 
4
 
! Отговори
А ти ваксинира ли се преди 3 години
До До 105От американската федерална база данни Vaccine Adverse Event Reporting System съобщиха броя на гражданите, починали след ваксинация срещу COVID-19, пише The Epoch Time. Според изнесената информация, 55 летални изхода са регистрирани сред хората, които са си сложили ваксини
104
0
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Значи от ваксината ще имам може би по-дълго време имунитет от преболедувал! Кой измекярин на фармамафията го изпляска това! И ни нaмeрихa цaкaтa : cлeд кaтo нaрoдoнaceлeниeтo нe дaвa от собствения джоб пaри зa грипни вaкcини - щe плaщaт държaвитe oт дaнъцитe нa нaрoдoнaceлeниeтo за "коронни" като за начало! А за по-нататък ще видим! Фaкт e и, чe кoрoнaвируcитe ca мнoгo нa брoй! Нe e caмo КOВИД!
103
2
 
4
 
! Отговори
Феята на Зъбкити преди 3 години
Професорът в случая разпространява зловредна дезинформация! Това е престъпно!
102
0
 
0
 
! Отговори
До 110 преди 3 години
Сравнението съм го направил и не е вярно това,което твърдиш.