БТА става безплатна до една година

Международните новини обаче остават с платен достъп
Обновена: 25 фев 2021 14:20 | 25 фев 2021 14:20, Камелия Цветанова
7
БТА става безплатна до една година
Новият шеф на БТА Кирил Вълчев. Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри промени в Закона за БТА и новините вече ще бъдат разпространяване безплатно от агенцията. Това трябва да стане в срок от една година.

Безвъзмездното предоставяне на новините беше основен акцент в концепцията на новоизбрания генерален директор на БТА Кирил Вълчев, която той представи пред депутатите на изслушването на кандидатите за поста.

Заради това шефът на Комисията по културата и медиите в НС Вежди Рашидов внесе бързо поправките в закона, които днес станаха факт.

Така че БТА вече ще разпространява безвъзмездно информация от обществен интерес и да осигурява свободен достъп до информационните си продукти.

Съгласно досега действащия закон БТА разпространяваше информация и осигуряваше получаването на информация преимуществено срещу заплащане. Агенцията обаче отразяваше безвъзмездно актове и съобщения на президента, вицепрезидента, председателя на парламента, министър-председателя, главния прокурор, председателите на Конституционния, Върховния касационен и Върховния административен съд и председателите на парламентарно-представените политически сили.

С промените в Закона този кръг се разширявява и в него вече влизат народните представители, лицата представляващи бюджетни организации, лица, които представляват на национално равнище юридически лица с нестопанска цел, институции на религиозни общности, политически партии и други.

Международните новини обаче остават платени.


7
Още по темата: БТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
6
 
! Отговори
Складажията преди 1 месец
Смокинга да върне в склада
6
7
 
6
 
! Отговори
Закривай преди 1 месец
тези Тунеядци!
5
7
 
6
 
! Отговори
Ко? преди 1 месец
Абе на тия от БТА аз не съм ли им платил ПРЕДВАРИТЕЛНО ??? Или те се издържат от слънцето.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я да вземат да се побратимят с Фокуса на покойния Поручик
3
7
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
То, те требва да ми плащат, эа да им гледам и слушам лъжите. Нема управия у тоа свет, монетарната система му го нa6и яку
2
7
 
12
 
! Отговори
вътю преди 1 месец
БТА-то ви,при наличието на интернет, е напълно излишна.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опашат лъжец.