Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите

Догодина може да се появят отделни случаи на коронавирус
204
Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако ни уври главата, есента ще имаме по-малко случаи, а догодина те ще имат ендемичен характер, тук-там ще се появяват случаи. Ако настъпят съществени мутации във вируса и особено в белтъка на шипчето, коронавирусът може да придобие сезонен характер – да се активизира в края на есента и началото на зимата, както сега се случва със “старите” коронавируси, които причиняват респираторни и инфекции. Това казва пред „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

Той обясни, че към 85% от заразените у нас носят британската мутация. Сега боледуват, и то тежко, деца до 19 г. и хора между 30 и 49 г., които “смело” не спазват мерките. Преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти, това са стотици хиляди мутации, но единици от тях имат значение. Вирусът не е много деен генетично - мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа.

„В последните години човечеството подценява много процеси, свързани с природни явления и закони. Въобрази си, че е в състояние да командва всичко – от земетресенията до нововъзникващи или забравени инфекциозни заболявания. А се вижда, че употребявайки неправилно антибиотиците, вече 70 г. не може да се справи със задълбочаващата се устойчивост на бактериите към лекарства, без които животът щеше да е с десетилетия по-кратък. Замаяно от размаха на инвазивната медицина, от напредъка в лечението на психическите разстройства, от революционните успехи срещу онкологичните заболявания, човечеството остана с впечатление, че и грандиозната крачка на медицината със създаването на антибиотици е победа над бактериите завинаги. Само че проблемът с резистентността започва да ни отрезвява или поне събужда мислещите хора. Тази идея ни ръководеше, като наскоро направихме курс в 3 модула за правилното лечение с антибиотици - познайте дали това предизвика наплив“, коментира той.

Според него същото високомерие демонстрира човечеството и към вирусите. Средно на 10 г. възниква инфекция, която е забравена или се появява за първи път при хора.

„Слава богу, този коронавирус не е много “деен” генетично. Мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, защото той има система от ензими, които изправят мутациите, т.е. поправят грешките, които възникват при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти. Това са стотици хиляди мутации, но не всички имат значение за приспособяването му към човешкия вид. Мутациите, които му дават предимство, са да се предава по-лесно, по-бързо да се размножава в първите етапи на инфекцията, докато е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има британският вариант“, казва професорът.

През януари и първите седмици на февруари мутацията се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране в НЦЗПБ я установява в 75-85% от пробите в някои области. Говорим за заболяемост от 450 и повече на 100 хиляди души за 14 дни.

Неспазването на простите, но ефективни мерки за ограничаване на заразата са основните причини за това, смята той.

„При по-лесно предаващ се мутирал вариант на вируса е още по-важно да се носят маски и да се избягва събирането на хора в близост на закрито. Другото при този вирус, който се отличава с голяма концентрация в горните дихателни пътища, е, че никой не се вслушва в съветите да се прави профилактика в носоглътката“, коментира проф. Кантарджиев.

„Това са елементарни и евтини средства, които препоръчвам всяка година в сезона на респираторните инфекции: билкови бонбони, лимони, сода. Те ефективно намаляват вируса в горните дихателни пътища и така свиват вероятността за тежко боледуване и от предаване на вируса. В съчетание с маски и по-обрано общуване може да се намали рискът въпреки мутиралия вариант. В момента разпространението му е наистина тревожно, картата на България почти цялата свети в червено“, разясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомням си, че септември месец имаше лекари, които се притесняваха, че трудно ще различават Ковид-19 от останалите грипове и вируси. Ами оказа се, че е нямало нужда да се притесняват, поради простата причина, че така или иначе всички вируси и грипове вече се наричат Ковид-19, особено тези, от които са починали някакви хора... Я да кажат професорите по какъв начин се прави разграничение между Ковид-19 и останалите вируси? Колко са боледувалите от ДРУГИ вируси този сезон и колко са били миналия?
163
3
 
16
 
! Отговори
Дървените ви глави, преди 3 години
на НОЩ никога няма да уврат, защото са дървени. Откакто започнаха масово ваксиниране, започнаха и лавинообразно да растат болните и починалите, това не е от училищата и ресторантите, а от дървените глави на тези бокови главанаци!
162
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МариновСтига с това "в цивилизованите държави". В цивилизованите държави еднополови двойки осиновяват деца. Ние трябва ли да го правим? В цивилизованите държави смятат, че трябва да поемаме всички бежанци от арабския свят. Ние трябва ли да го правим? В цивилизованите държави думите тя и той ще се заменят с то, думите майка и татко ще се заменят с родител 1 и родител 2. Ние трябва ли да го правим? Какво мислят по тези въпроси "умните" ваксъри, които ни дават за пример цивилизованите държави?
161
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На есен ми се чини друга песен особенно за чугунените глави чума ги тресни.
160
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно професоре, ако ни уврат главите, че всички грипове и вируси вече се наричат с общото събирателно име Ковид-19, хората ще се успокоят, имунната им система ще заработи по-добре и по-малко хора ще се разболяват или ако се разболеят по-лесно ще се лекуват... Някой професор ще обясни ли най-сетне как така всички останали грипове, вируси и т.н. изчезнаха, и то без ваксина? Ние направо паметник трябва да направим на Ковид-19 и да пише на него "Вечна памет за убиеца на всички вируси"...
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главата ми се мъчи да увре, ама стомахът ми не ще!
158
2
 
8
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Каква есен ве ***,на есен ако пак се възроди вируса,като феникс от пепелта,тогава вече ще има стрелби
157
1
 
9
 
! Отговори
ДА, ПО-МАЛКО преди 3 години
След ваксинирането като умрат повечето хора, ДА ще са по-малко.
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
иска ми се да разболея от "нещото" дето им е само на тея в главите, ама на, не мога...не спазвам нищо, преди всичко съм свободен човек, достатъчно им давам като данъци да ги храня.....та да им угаждам и на "уврелите" глави.....
155
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 3 години
Това сега англииско менте на оригиналния китайски вирус - Ухан 19.
154
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този изглежда все едно е излязал директно от кръчмата!
153
1
 
3
 
! Отговори
xaxa преди 3 години
най-накрая стана и французин професора
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 155 (Няма шанс)Кви заведения бе ... кауфланда,лидъла, работните места, хотелите, училищата, партитата на всякъде е мазало без нищо да се спазва и сега изведнъж заведенията били виновни. Абе вие сте коне с капаци аз съм сигурен че ти се гербаджийски бо.к лук
151
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви уврат на вас главите като ги резнем....
150
3
 
6
 
! Отговори
Няма шанс преди 3 години
да ви УВРАТ главите. За къв отворихте заведенията????
149
1
 
2
 
! Отговори
Поправка преди 3 години
Есентта ще има по-малко болни. Ако оцелеем дотогава.
148
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кантаршие или кво ти е там неразбираемото име, на хората са им "уврели" главите много отдавна, дори и на празноглавите западняци, няма да има масови ваксинации, няма как, губиш пич, свикни хехехе
147
5
 
10
 
! Отговори
Овча глава преди 3 години
Твоята глава нали увря вече бе да те и......а в професора? Ваксинирахте се първи с хубавите ваксини и сега гледате сеира на народа!!
146
0
 
3
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 3 години
Ами аз и бабичката щяхме за ББ да гласуваме. Но сега няма да отидем за да не се заразим. Оставяме избора на младите. Дано не ги излъжат като нас навремето.
145
1
 
1
 
! Отговори
www преди 3 години
До Ей от нощБи ли посочил, къде е това обявяване??? В противен случай приемам, че лъжеш.